Kawiarka to urządzenie, dzięki któremu możesz mieć w domu kawę tak samo dobrą, jak ta z renomowanej restauracji. Historia kawiarki sięga roku 1918, kiedy Alfonso Bialetti, właściciel fabryki maszyn oraz części aluminiowych, rozpoczął projektowanie urządzenia, które parzy doskonałą kawę w domu. Pierwszy model powstał w roku 1933, ale produkcja pełną parą ruszyła dopiero po wojnie. Obecnie dostępne są kawiarki na wszystkie rodzaje kuchenek, a także kawiarki elektryczne, nie wymagające płyty grzewczej tylko dostępu do zasilania sieciowego.
Rodzaje kawiarek elektrycznych
Kawiarka elektryczna budową przypomina klasyczne kawiarki umieszczane na kuchenkach. Składa się z pojemnika na wodę, sitka na zmieloną kawę oraz zbiornika na gotowy, zaparzony już napój. Różnica między kawiarką elektryczną a przeznaczoną na kuchenkę polega na mechanizmie działania. Elektryczna kawiarka ma wbudowaną grzałkę, która podgrzewa wodę. Przygotowanie kawy nie wymaga stawiania kawiarki na płycie grzewczej.
Kawiarki elektryczne różnią się pod względem materiału wykonania:
- kawiarka z aluminium – szybko się nagrzewa, jest lekka o klasycznym wyglądzie;
- kawiarka ze stali nierdzewnej – odporna na uszkodzenia, długo trzyma ciepło, materiał nie wchodzi w reakcję z przygotowywanym napojem.
Kawiarki elektryczne mogą różnić się także pod względem konstrukcji i dodatkowych funkcji.
- kawiarka klasyczna – działająca podobnie jak tradycyjne kafeterki na kuchenkę, jest wyposażona w podstawowe funkcje;
- kawiarka z dodatkowymi funkcjami – np. spieniaczem do mleka, wbudowanym młynkiem do kawy itp.
Poza tym kawiarki elektryczne różnią się między sobą pojemnością, oznaczaną jako „tz” („tazza” – filiżanka), ilością dodatkowych funkcji, kolorem, designem. W różnych modelach kawiarek znajdziesz takie funkcje, jak: automatyczne wyłączanie (większość modeli), podtrzymywanie określonej temperatury naparu, programowanie parzenia kawy na konkretną godzinę, spienianie mleka, mielenie kawy, regulacja intensywności zaparzanej kawy według osobistych preferencji.
Zalety i wady kawiarek elektrycznych
Kawiarka na prąd to urządzenie, które umożliwi zaparzenie mocnej, aromatycznej kawy. Jak każde urządzenie AGD, powinna być dopasowana do potrzeb użytkowników, warto więc poznać jej wady i zalety jeszcze przed wybraniem konkretnego modelu. Do zalet kawiarek elektrycznych należą:
- prosta obsługa – kawiarka na prąd wymaga tylko napełnienia zbiornika wodą i wsypania zmielonej kawy, a potem podłączenia. Proces parzenia kawy nie wymaga większego angażowania się użytkownika urządzenia;
- szybkość – kawiarka elektryczna przygotuje pyszną kawę znacznie szybciej niż klasyczna kawiarka na kuchenkę;
- bezpieczeństwo użytkowania – większość modeli posiada funkcję automatycznego wyłączania, dzięki czemu używanie kawiarki jest bezpieczne i minimalizuje ryzyko poparzenia;
- tańsza i wygodniejsza niż ekspres – choć obydwa te rozwiązania mają swoich zwolenników, to jednak kawiarka elektryczna będzie praktyczniejsza, tańsza i zajmie mniej miejsca w kuchni;
- możliwość wyboru wielu ciekawych funkcji dodatkowych – modele kawiarek elektrycznych posiadają dodatkowe funkcje, dzięki którym Twoja kawa zyska na wyjątkowym smaku;
- regulacja mocy parzonej kawy, podtrzymywanie temperatury, opcja spieniania mleka lub młynek do kawy - to tylko niektóre z nich;
- łatwość utrzymania w czystości;
- atrakcyjny design – dzięki nowoczesnemu designowi i zróżnicowanej kolorystyce kafeterka elektryczna może być prawdziwą ozdobą każdej kuchni.
Elektryczna kawiarka – wady:
- wyższa cena – kawiarka elektryczna może być droższa niż klasyczne kawiarki stawiane na kuchence, szczególnie modele, które są wyposażone w specjalne funkcje;
- zużycie energii;
- możliwość awarii częstsza niż w przypadku modeli klasycznych;
- mniej możliwości parzenia niż w ekspresie – kawiarki elektryczne nie mają możliwości przygotowania napoju z mlekiem, chyba, że są wyposażone w spieniacz.
Jak wybrać odpowiednią kawiarkę elektryczną?
Zastanawiasz się nad wyborem kawiarki elektrycznej do domu? Jakimi parametrami się kierować, kupując kawiarkę? Będą to:
- cena – określ swój budżet na zakup, kawiarka elektryczna jest znacznie tańsza niż ekspres, ale większość modeli jest droższa od tradycyjnych kawiarek na kuchenkę;
- dodatkowe, praktyczne funkcje – w zależności od preferencji warto zastanowić się nad modelami, wyposażonymi w funkcję utrzymywania temperatury kawy lub ustawiania parzenia napoju na konkretną godzinę. Lubisz aromat świeżo mielonej kawy? Zastanów się nad modelem z młynkiem, a jeżeli preferujesz kawy z mlekiem – ze spieniaczem do mleka;
- moc urządzenia – im większa, tym szybsze parzenie kawy;
- materiał – kawiarki elektryczne ze stali są odporne na korozję i uszkodzenia, potrafią też długo utrzymać temperaturę napoju. Modele z aluminium są lżejsze, tańsze i szybciej się nagrzewają, ale są bardziej podatne na uszkodzenia;
- design – dopasowany do wystroju kuchni design to dodatkowy plus dla wybieranego modelu – na szczęście na rynku dostępnych jest wiele zróżnicowanych modeli.