Zdrowe odżywianie – jakie urządzenia i akcesoria kuchenne?

Zdrowe odżywianie

Jesteśmy tym co jemy – to popularnie przysłowie celnie wyraża wpływ doboru składników pożywienia na prawidłową pracę organizmu, a co za tym idzie – na kondycję codziennej egzystencji. Przygotowując posiłki samodzielnie mamy pełną gwarancję dobrej jakości i świeżości stosowanych produktów, które dobieramy według własnego uznania.

Nie wszystkie jednak potrawy jesteśmy w stanie przyrządzić bez użycia przystosowanych do tego urządzeń. Mimo szczerych chęci, po dłuższym czasie ręcznego przygotowywania czasochłonnych posiłków, nasz zapał do zdrowego odżywiania stopniowo przygasa. Warto więc zaopatrzyć się w kilku kuchennych pomocników, których obecność urozmaici nasze kulinarne przygody, skróci czas przygotowywania pożywienia i sprawi, że ich przyrządzanie stanie się prawdziwą przyjemnością.

Lista urządzeń ułatwiających zdrowe odżywianie:

  1. Waga kuchenna
  2. Blender
  3. Wyciskarka do soków
  4. Sokowirówka
  5. Grill elektryczny
  6. Suszarka do warzyw i owoców
  7. Dzbanek filtrujący wodę
  8. Parowar
  9. Szybkowar
  10. Wypiekacz do chleba

Waga kuchenna – uczciwy doradca diety

Waga kuchenna to urządzenie bardzo przyjazne, które nie odstrasza tak, jak jej łazienkowa siostra nabyciem zbędnych kilogramów. Ten uniwersalny i precyzyjny instrument jest pożytecznym towarzyszem każdego rodzaju diety – masowej, redukcyjnej i zbilansowanej. Do czasu nabycia większego doświadczenia w komponowaniu posiłków, pomoże w codziennym ich przygotowywaniu.

W przypadku niektórych produktów, które w różnego rodzaju sposobach odżywiania powinny występować w stałej i określonej ilości, jak np. orzechy, warto mieć ją na stole kuchennym. Niektóre ze współczesnych wag posiadają również funkcję przeliczania wartości odżywczych, pozwalających precyzyjnie dobrać ilość składników do zaplanowanej diety.

Wagi kuchenne w sklepie >

Wyciskarka do soków – gęsty nektar owocowy

Wyciskarka do soków to rodzaj prasy z wolno obracającym się wewnątrz komory ślimakiem. Siła nacisku sprawia, że warzywa i owoce wypuszczają zgromadzone w ich miąższu płyny. Są one odfiltrowywane z pulpy warzywnej lub owocowej za pomocą precyzyjnego sita. Świeżo wyciskany sok to zawierający fitosubstancje, potężny zastrzyk energetyczny, uzupełniający niedobory witamin i enzymów.

Dowiedz się więcej o wyciskarkach do soków z poradnika: Jak wybrać wyciskarkę do soku?

Wyciskarki do soków w sklepie >

zdrowe odżywianie

Sokowirówka – klarowny, aromatyczny sok

Na temat różnic między sokowirówką a wyciskarką do soków panuje wiele mitów. Jedno i drugie urządzenie ma swoich zwolenników i przeciwników. Najważniejszą różnicą jest konsystencja płynów uzyskanych z obróbki owoców i warzyw za pomocą tych urządzeń. Sok z wyciskarki będzie gęsty – przypominający mus, zwłaszcza jeżeli wyciskamy owoce miękkie, sezonowe, takie jak truskawki czy jagody. Sok z sokowirówki będzie dużo bardziej klarowny, co świetnie sprawdza się podczas szykowania napojów z jabłek lub marchwi.

Zobacz poradnik: Jaka sokowirówka? Co warto wiedzieć przed zakupem?

Sokowirówki w sklepie >

Blender – mistrz koktajli i kremowych zup

Blender to urządzenie, którego obecność w kuchni rozszerza znacznie możliwości kulinarne domowych kucharzy. Umożliwia między innymi komponowanie aromatycznych kremowych zup lub zagęszczanie sosów bez mąki, za pomocą warzyw. Spod ostrych noży blendera wychodzą smakowite musy owocowe, będące samoistną przystawką lub stające się dodatkiem do ciast lub lodów.

Posiadając blender możemy wprowadzić co jakiś czas w swoje żywieniowe rytuały dwutygodniowe diety koktajlowe. Takie posty warzywne przynoszą widoczne efekty w postaci lepszego samopoczucia, korzystnego wyglądu skóry i włosów, a także redukcji zbędnych kilogramów. Blender pozwala zamiast bułki czy drożdżówki zabrać ze sobą do pracy odżywczy smoothie, ułatwiając zmianę niekorzystnych dla zdrowia rytuałów żywieniowych.

Więcej o blenderach przeczytasz w poradniku: Jak wybrać blender?

Grill elektryczny – przeciwnik nadmiaru tłuszczu

Grillowanie, tak popularne latem w przydomowych ogródkach, można dzięki grillowi elektrycznemu urządzać z powodzeniem w domu o każdej porze roku. Urządzenie to pozwala na poddawanie obróbce cieplnej dowolnych produktów, które przyrządzamy na co dzień na tradycyjnym ruszcie.

Grillowane mięso, grzyby czy warzywa nieociekające tłuszczem z patelni to znakomity sposób na soczyste i smaczne zdania. Podczas grillowania produkty spożywcze nie tracą tak wiele substancji odżywczych, jak to jest w przypadku tradycyjnego smażenia. Potrawy z grilla elektrycznego nie dostarczają również wraz pokarmem zbędnego nadmiaru kwasów tłuszczowych, jak ma to miejsce w przypadku potraw z patelni.

Zobacz poradnik: Co warto wiedzieć o grillach elektrycznych

Grille elektryczne w sklepie >

Suszarka do warzyw i owoców – oszczędna metoda konserwowania żywności

Suszenie warzyw, owoców, grzybów, a nawet mięsa – to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności stosowanych przez ludzkość od zarania dziejów. Niegdyś odbywało się to za pomocą słońca, wiatru lub ciepła ognia, obecnie można to robić z powodzeniem w mieszkaniu.

Korzystanie z suszarki elektrycznej daje pełną kontrolę nad procesem suszenia, nie stosując przy tym żadnych zbędnych środków chemicznych, jakie napotkamy kupując gotowe, odparowane produkty. Suszone owoce zachowują swój zapas witamin K i B, jak również błonnik i minerały. Samodzielne suszenie składników ma jeszcze jedną ważną zaletę – znacznie mniej obciąża domowy budżet, niż jak to jest w przypadku kupowania gotowych produktów.

Zobacz poradnik: Jaka suszarka do grzybów, owoców i warzyw?

Suszarki do warzyw i owoców >

zdrowe odżywianie

Dzbanek filtrujący na wodę – smak i zdrowie w jednym

Dzbanek filtrujący na wodę staje się z roku na rok coraz bardziej popularnym elementem wyposażenia kuchennego. Dzięki niemu, przefiltrowana woda zawiera mniej szkodliwych substancji z rur wodociągowych. Każdy, kto zrobił test pijąc kawę sporządzoną na bazie wody z kranu, a potem zalaną wrzątkiem z wody uprzednio przefiltrowanej, z pewnością zauważył znaczącą różnicę.

Filtrowanie wody bardzo poprawia jej walory smakowe i zdrowotne. Każdy dzbanek składa się z trzech części – pojemnika na filtrowanie, wsadu filtrowego i zbiornika na przefiltrowaną wodę pitną. Wkład filtrowy zrobiony jest zazwyczaj z aktywnego węgla, który pochłania znaczne ilości chloru i mechaniczne cząstki pochodzące z wodociągów, a także zmiękcza wodę.

Dzbanki filtrujące wodę w sklepie >

Parowar, czyli zdrowe odżywianie bez wysiłku

Parowar to niezwykle popularne urządzenie wśród amatorów zdrowego żywienia. Zasada działania parowara polega na przenikaniu pary od dołu przez przygotowywaną potrawę. Mięso, ryby czy warzywa przygotowywane w parowarze nie tracą znacznych ilości witamin, soli mineralnych i innych substancji odżywczych, jak to się dzieje w procesie gotowania tradycyjnego.

Korzystanie z urządzenia jest niezwykle proste. Wystarczy włożyć do pojemnika surowe produkty, a resztą zajmie się maszyna. Dzięki tej metodzie cieplnej obróbki, pożywienie zachowuje swój naturalny smak i świeżość, co znacznie urozmaica monotonną dietę, nadając posiłkom nowy, ciekawy wymiar.

Parowary w sklepie >

Szybkowar – oszczędność i niepowtarzalny smak

Pierwszy szybkowar został wynaleziony już w XVII wieku przez francuskiego wynalazcę Denisa Papina. Chociaż technicznie udoskonalona, to jednak podstawowa zasada działania i budowa tego garnka jest taka sama jak w przypadku jego pierwowzoru. Szybkowar to hermetycznie szczelne naczynie, w którym w procesie podgrzewania następuje wzrost ciśnienia.

Narastające ciśnienie, poprzez wzrost temperatury wrzenia, znacznie skraca czas gotowania. Jest to szczególnie widoczne podczas przygotowywania potraw z roślin strączkowych takich jak groch, soja czy ciecierzyca. Dania z szybkowara są bardzo smaczne i zdrowe. Zachowują naturalny aromat, składniki odżywcze i kolory gotowanych produktów. Dodatkowo, korzystanie z tego urządzenia to oszczędność wody i energii użytkowej.

Co wybrać do gotowania na parze? Parowar czy szybkowar? Zobacz porównanie urządzeń w poradniku.

Szybkowary w sklepie >

Wypiekacz do chleba – zdrowe pieczywo bez konserwantów

Własnoręczne pieczenia chleba staje się zjawiskiem coraz bardziej powszechnym. Aby wypieki były udane, należy restrykcyjnie przestrzegać czasu cieplnej obróbki, jak również dostosować wysokość temperatury. Trudno uzyskać precyzyjne parametry korzystając ze standardowych piekarników, dlatego też coraz więcej zwolenników zdrowego żywienia decyduje się na zakup wypiekacza do chleba, który znacznie ułatwia domową produkcję pieczywa.

Wyrabiając bochenki samemu, mamy pewność, że nie będą one zawierały polepszaczy konserwantów i sztucznych barwników. Ciasto możemy wzbogacać według własnego uznania, dodając do niego przeróżne składniki takie jak żurawina, śliwki suszone, daktyle itp. W wypiekaczu można również wytwarzać zdrowe chleby bezglutenowe, które będą miały więcej smaku i aromatu od tych oferowanych w sklepach ze zdrową żywnością.

O tym, jaki wypiekacz warto kupić przeczytasz w poradniku: Jak wybrać maszynę do pieczenia chleba?

Wypiekacze do chleba w sklepie >

zdrowe odżywianie

Mogą Cię zainteresować:

Autor
Julia Sowińska
Świetnie zorganizowana i pełna pozytywnej energii. Mama dwójki szkrabów, która ceni sobie maksymalne ułatwianie codziennych obowiązków domowych. Artystka w kuchni, która serce oddała przepisom swojej prababci. Od czasu do czasu chętnie poznaje tajniki kuchni orientalnej.
Dziękujemy, że przeczytałeś cały artykuł. Jak go oceniasz?
5/5 (5 głosów)

Czytaj więcej