Jaka suszarka do grzybów, owoców i warzyw? Polecane modele

W dzisiejszych czasach w sklepach możemy kupić praktycznie każdy rodzaj żywności. Niestety jej jakość często pozostawia wiele do życzenia. Dlatego też od pewnego czasu daje się zaobserwować trend przygotowywania żywności we własnym zakresie.

Jednym z urządzeń, które bardzo się do tego przydaje, jest suszarka do grzybów, warzyw i owoców. Suszone z jej pomocą produkty są w bezpieczny sposób konserwowane, zachowując jednocześnie swoje cenne właściwości.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Jak działa suszarka do grzybów?
  • Suszarka do grzybów i owoców – jak wybrać? Najważniejsze cechy
  • Na co jeszcze zwrócić uwagę przy wyborze?
  • Polecane modele suszarek do grzybów i owoców

Popularne suszarki do grzybów i owoców

Jak działa suszarka do grzybów?

Suszarka do grzybów nie jest skomplikowanym urządzeniem. Jej najważniejszym elementem jest baza znajdująca się w podstawie. W niej zainstalowana jest grzałka, wentylator oraz elektronika, która steruje pracą sprzętu. Po uruchomieniu urządzenia, grzałka rozgrzewa się do wysokiej temperatury, a wentylator zaczyna wypychać ciepłe powietrze ku górze. Przechodzi ono przez kolejne sita, wysuszając znajdujące się na nich produkty.

Suszyć możemy bardzo wiele produktów. Najpopularniejsze z nich to oczywiście grzyby, warzywa i owoce. Ale wiele osób suszy też mięso lub zioła. W wyniku suszenia z żywności usuwane jest 70-80% wody. A właśnie woda wraz z tlenem jest niezbędna dla rozwoju mikroorganizmów odpowiedzialnych za psucie się żywności. Dlatego suszenie od wieków uważane jest za doskonały sposób konserwacji.

suszarka do grzybów

Jak przygotować produkty do suszenia?

Zanim umieścimy produkty w suszarce, pamiętajmy, aby prawidłowo je przygotować i dobrać odpowiednie parametry suszenia.

  • Owoce – najczęściej suszone są śliwki, jabłka, gruszki i morele. Ale świetnie nadają się też brzoskwinie, winogrona, czy żurawina. Owoce dokładnie myjemy, usuwamy pestki i gniazda nasienne. Później kroimy na plasterki. Zaczynamy od temperatury około 70 stopni. Później zmniejszamy ją do około 50 stopni. Jeśli po ususzeniu owoce nadal się zlepiają ze sobą, to oznacza, że należy kontynuować suszenie. Jeśli się łamią, to znaczy to, że suszyliśmy je zbyt długo.
  • Warzywa – suszyć możemy m.in. seler, pietruszkę, por, buraki, zielony groszek czy marchew. Warzywa myjemy i tniemy w plasterki o podobnej grubości. W przypadku warzyw strączkowych zacznijmy od niższej temperatury – około 40 stopni. Warzywa korzenne możemy zacząć suszyć w około 60 stopniach. Po około pięciu godzinach temperaturę zwiększamy do 70 stopni. Całkowity czas suszenia dobieramy według własnych preferencji, ale plasterki powinny zachować elastyczność i nie łamać się.
  • Grzyby – przed osuszeniem należy dokładnie oczyścić. Musimy zrobić to bez użycia wody, gdyż wniknie ona w grzyby i utrudni proces suszenia. Do obróbki termicznej najlepiej nadają się pieczarki, kurki, smardze, borowiki, podgrzybki, kanie. Gorzej suszy się grzyby o wilgotnej skórce, na przykład maślaki. Grzyby nie powinny być zbyt małe, gdyż podczas suszenia dodatkowo się skurczą. Duże okazy kroimy na plastry. Suszymy około 6 godzin zaczynając od 50 stopni. Dobrze wysuszone grzyby będą pękać dopiero po mocnym naciśnięciu palcem.
  • Zioła – do suszenia świetnie nadają się m.in. melisa, majeranek, kolendra, kminek, tymianek, czy szałwia lekarska. Zioła suszymy zaraz po ich zebraniu. Listki kładziemy cienką warstwą na sitach. Zioła o mocnych łodygach możemy związać w pęczki. Zaczynamy od niskich temperatur – około 40 stopni.

Suszarka do grzybów i owoców – jak wybrać? Najważniejsze cechy

  • Moc – ważne, aby nasza suszarka nie miała zbyt niskiej mocy – poniżej 200W. Może to negatywnie wpłynąć na czas suszenia oraz jego efektywność. Pamiętajmy przy tym, że bardzo wysoka moc nie koniecznie przełoży się na efektywność suszenia. Produkty nie mają być suszone w maksymalnej do osiągnięcia temperaturze, lecz w optymalnej dla danego rodzaju żywności.
  • Regulacja mocy – im większy jest zakres regulacji mocy suszenia, tym bardziej wszechstronny jest dany model suszarki. Pamiętajmy, że zupełnie innej temperatury wymagają twarde owoce, a innej delikatne liście ziół.
  • Pojemność/ilość tacek – niestety parametr ten nie zawsze jest podawany przez producentów. Za standard powinniśmy przyjąć około 10 litrów. Jeśli jednak nie możemy znaleźć tej informacji, to sprawdźmy ilość i średnicę sit, a na tej podstawie porównajmy poszczególne modele. Za dobry wynik możemy uznać 5 sit o średnicy około 25cm. Warto też wspomnieć, że sita w niektórych modelach suszarek mogą mieć możliwość regulacji wysokości komory.
  • Regulacja nadmuchu – jest to opcja dostosowania prędkości przepływu gorącego powietrza. Przykładowo, dla warzyw możemy ustawić mocny nawiew, co przyśpieszy suszenie, a dla ziół słabszy co pozwoli lepiej zachować ich aromat.
  • Zużycie energii – wiele osób zastanawia się, ile prądu pobiera suszarka do grzybów. Zależnie od modelu, może to być od 200 do 400W. Jeśli jednak suszarki używamy sezonowo, a więc kilka razy w roku, to zużycie energii nie powinno znacząco obciążyć naszego budżetu i ten parametr nie musi być dla nas bardzo istotny. Jeśli używamy sprzętu regularnie, to trzeba odpowiednio skalkulować koszty i moc suszarki.

suszarka do grzybów

Na co jeszcze zwrócić uwagę przy wyborze?

  • Zabezpieczenia przed przegrzaniem – urządzenie wyposażone jest w specjalny czujnik temperatury, który odetnie zasilanie w przypadku pojawienia się niebezpieczeństwa przegrzania suszarki.
  • Automatyczne wyłączanie – czyli popularna funkcja timera, pozwala ustawić czas, po którym suszarka automatycznie się wyłączy.
  • Termostat – termostat dba o stabilność zaprogramowanej temperatury. Często ma on możliwość samodzielnego włączania i wyłączania grzałki w suszarce.
  • Równomierne suszenie – nie jest to funkcja, lecz raczej zespół różnych funkcji, które posiada dana suszarka do warzyw i grzybów. O równomiernym suszeniu decyduje przede wszystkim dobrej klasy wentylator, termostat, oraz właściwa budowa poszczególnych sit. Wszystko to sprawia, że powietrze o jednakowej temperaturze dociera równomiernie do każdego zakątka suszarki.
  • Jakość materiałów – bardzo duże znaczenie dla efektywności suszenia ma szczelność pojemników z sitami. Wszelkiego rodzaju szczeliny i nierówności powodują straty ciepła i nierównomierne suszenie. Dobrze też, aby obudowa sit była przezroczysta – ułatwi nam to kontrolę procesu suszenia. Sita mogą też nadawać się do mycia w zmywarce.
  • Wysokość sit – oprócz średnicy sit sprawdźmy też ich wysokość. Jest to szczególnie ważne, gdy zależy nam na suszeniu dużych owoców czy grzybów. Dobrze, jeśli wysokość sit wynosi przynajmniej 3-4cm.
  • Obrotowe sita – tego typu sita pomagają w równomiernym suszeniu wszystkich produktów znajdujących się w suszarce.

Polecane modele suszarek do grzybów i owoców

To już wszystkie najistotniejsze informacje, które pomogą wybrać dobrej jakości suszarkę do grzybów. Na koniec pozostaje tylko jedno sprawdzić ile kosztuje suszarka do grzybów i jakie modele są obecnie szczególnie polecane przez ekspertów?


Suszarka do grzybów: Clatronic DR 3525

suszarka do grzybów

Świetna suszarka do grzybów, która sprawdzi się doskonale w każdej kuchni. Jest wydajna i cechuje się szeroką funkcjonalnością. Bez problemu poradzi sobie z suszeniem grzybów, owoców, warzyw, ziół, a nawet mięsa. Wyposażona jest w 5 sit do suszenia o średnicy 27 cm, dzięki czemu jej wydajność stoi na wysokim poziomie.

Clatronic DR 3525 ma także funkcję cyrkulacji powietrza, co znacznie przyspiesza proces suszenia, a jednocześnie dba o to, aby temperatura była równomiernie rozprowadzana w całej objętości urządzenia. Wybierać można jeden z dwóch poziomów temperatury pracy suszarki.

Przezroczysta konstrukcja obudowy ułatwia kontrolowanie pracy suszarki. Zdejmowane sita są łatwe w czyszczeniu. Nie zabrakło także funkcji zabezpieczenia przed przegrzaniem.

Suszarka do grzybów, warzyw i owoców: Ariete 616 B-Dry

suszarka do grzybów warzyw i owoców

Nowoczesna i elegancka suszarka do owoców, warzyw, grzybów i ziół. Wyposażona jest w pięć sit, a każde z nich ma średnicę 32 cm. Obudowę wykonano z mocnego tworzywa odpornego na zarysowania i uszkodzenia. Jest ona przezroczysta, co ułatwia kontrolowanie procesu suszenia żywności. Wykonano ją z tworzywa wolnego od BPA, a więc jest całkowicie bezpieczna dla suszonych produktów.

Moc urządzenia to 245W. Temperaturę można regulować w zakresie 35-75 stopni Celsjusza. Zastosowany w suszarce wentylator pracuje cicho i równomiernie. Urządzenie jest szczelne, a poszczególne części są doskonale do siebie dopasowane.


Suszarka do owoców i warzyw: MPM MSG-06

suszarka do owoców

Bardzo efektywna i pojemna suszarka do grzybów i owoców. Wyposażona została w aż sześć sit o średnicy 30 cm. Dzięki dwustopniowej regulacji siły nadmuchu możesz dostosować jej pracę do rodzaju suszonej żywności. Moc 400W zapewnia szybkie nagrzewanie i bezproblemową pracę urządzenia.

Praktycznym rozwiązaniem jest składana konstrukcja suszarki, która ułatwia przechowywanie. Po złożeniu sprzęt zajmuje o 40% mniej miejsca.


Suszarka do warzyw i owoców: First Austria 5125-1

suszarka do warzyw i owoców

Wydajna suszarka do owoców i warzyw, a także mięs, ziół, grzybów, a nawet orzechów. Dzięki wyposażeniu suszarki w 5 tac suszących, można jednorazowo suszyć wiele produktów. Znacząco usprawni to przygotowywanie jesiennych przetworów.

Warto zwrócić uwagę na wysoką jakość wykonania obudowy. Zastosowane tworzywo zapobiega niepożądanym zmianom smaku poddawanych procesowi suszenia produktów.

Istotnym atutem urządzenia jest niski pobór energii oraz dobra jakość wykonania obudowy. Moc suszarki to 250W.


Suszarka do grzybów do 100 zł: MPM MSG-01

suszarka do grzybów

Doskonała suszarka do grzybów do 100 zł – wysoka jakość w rozsądnej cenie. Szybko i dokładnie suszy m.in. owoce, warzywa, zioła, a nawet kwiaty. Urządzenie wyposażone jest w pięć sit z możliwością regulacji ich wysokości. To pomaga umieścić w nich duże produkty spożywcze. Średnica każdego z sit to 28 cm. Suszarka pracuje cicho i równomiernie.

Antypoślizgowe nóżki zapewniają stabilność na kuchennym blacie. Obudowa jest bardzo szczelna, poszczególne elementy dokładnie do siebie pasują. Moc urządzenia to 250W.

Jaka suszarka do grzybów, owoców i warzyw? Polecane modele
5 (100%) 2 głosów