Sokowirówka czy wyciskarka do soku? Co lepsze?

Sokowirówki to urządzenia z małego AGD, które większość z nas zna ze swojego dzieciństwa. Są to bardzo praktyczne, które pozwalają na wypicie w jednej szklance esencji smaku i witamin kilku owoców i warzyw.

W ostatnich latach na sklepowych półkach zaczęły pojawiać się urządzenia będące ciekawą alternatywą dla sokowirówek. Mowa tu o wyciskarkach do owoców i warzyw.  Jaka sokowirówka lub wyciskarka do soku jest najlepsza? Co wybrać, sokowirówkę, czy wyciskarkę do soku?

W tym poradniku znajdziesz:

  • Sokowirówka, a wyciskarka – jak działają?
  • Z którym urządzeniem zyskamy więcej witamin?
  • Generowany hałas
  • Wybór urządzenia ze względu na rodzaj warzyw i owoców
  • Jaki sok z sokowirówki, a jaki z wyciskarki?
  • Sok dla rodziny czy dla pary?
  • Sokowirówka, a wyciskarka – wydajność, czyszczenie i cena

Polecane sokowirówki w Komputronik.pl

Sokowirówka, a wyciskarka – jak działają?

Sokowirówki – to urządzenia wysokoobrotowe. Owoce i warzywa trafiają na kręcące się z olbrzymią prędkością sito o ostrych krawędziach. Są na nim błyskawicznie ścierane i w ten sposób oddzielony zostaje miąższ owocu od soku. Jest to szybki sposób na przygotowanie soku, jednak podczas procesu ścierania, na sitku sokowirówki wytwarza się bardzo wysoka temperatura, która niszczy pewną część składników odżywczych.

Wyciskarki do soków – to z kolei urządzenia działające na znacznie wolniejszych obrotach. Nie ma w nich sita ścierającego. Owoce i warzywa są wyciskane za pomocą elementu przypominającego olbrzymią śrubę, która dokładnie miażdży wszystko, co znajduje się wewnątrz wyciskarki. Brak wysokiej temperatury sprawia, że wyciśnięty w ten sposób sok ma znacznie więcej błonnika i jest bogatszy w witaminy. Nowoczesna wyciskarka do soków jest też znacznie cichsza od sokowirówki.

Szczegółowe informacje o tych urządzeniach znajdziesz w naszych poradnikach:

Z którym urządzeniem zyskamy więcej witamin?

Ponieważ głównym powodem do zakupu tego typu urządzeń jest chęć zdrowego odżywiania się, zacznijmy nasze porównanie właśnie od tego kryterium.

Sokowirówka

Sok z sokowirówki jest oczywiście bardzo zdrowy, jednak ma on też pewne wady. Podczas procesu ścierania, na sitku sokowirówki wytwarza się bardzo wysoka temperatura, która niszczy pewną część składników odżywczych.

Wyciskarka do soku

W wyciskarce takie zjawisko nie występuje. Owoce miażdżone są powoli i nie wydziela się przy tym podwyższona temperatura. Wyciskane w ten sposób owoce i warzywa nie tracą swoich cennych wartości odżywczych. Zachowują dużo błonnika i witamin.

sokowirówka czy wyciskarka

Co generuje więcej hałasu?

Kolejna kwestia to hałas. Akurat w przypadku tych urządzeń jest on szczególnie dotkliwy. Mowa tu w szczególności o sokowirówkach – w ich przypadku nasz sąsiad będzie najczęściej wiedział, że przygotowujemy sok dla całej rodziny. Wyciskarki do owoców i warzyw działają zdecydowanie ciszej. Jeśli mamy duży dom, to osoba w innym pomieszczeniu nawet nie zorientuje się, że pracuje ona w kuchni.

Co wybrać ze względu na rodzaj warzyw i owoców?

Przejdźmy do następnego tematu – rodzaj wyciskanych warzyw i owoców. Jeśli chcemy uzyskiwać najpopularniejsze soki, takie jak jabłkowy, marchwiowy, czy pomarańczowy, to oba urządzenia poradzą sobie wyśmienicie.

Trudniej, gdy stajemy się nieco bardziej wymagający. Coraz bardziej popularne zaczyna się bowiem robić przygotowywanie soków z warzyw liściastych, takich jak choćby szpinak, kapusta, czy natka pietruszki. Są też osoby pijące sok z pokrzywy, czy mlecza. Jak więc wycisnąć z nich sok w sokowirówce? Praktycznie nie jest to możliwe.
Z takimi wyzwaniami poradzi sobie jedynie dobrej klasy wyciskarka.

Jaki sok z sokowirówki, a jaki z wyciskarki?

Kolejna sprawa to rodzaj soku, jaki nam najbardziej odpowiada. Jest to oczywiście kwestia gustu, jednak należy wiedzieć, że soki, które uzyskamy z sokowirówki i wyciskarki mogą się od siebie różnić. Sok z sokowirówki będzie czysty i dość wodnisty, a więc bardzo orzeźwiający. Będzie na nim też pianka.

Sok z wyciskarki będzie mniej wodnisty i pojawiać mogą się w nim drobiny owoców i warzyw. Głównie ze względu na to, iż wyciskarki posiadają w swoim wyposażeniu różne (w większości wymienne) sita. Z sokowirówki uzyskać można więc zarówno klarowny sok jak i niezwykle zdrowy, gęsty soki przecierowy dla najmłodszych. Im wyższej klasy sokowirówka, tym więcej w komplecie posiadać będzie sit i elementów filtrujących sok.

Popularne wyciskarki do soków

Sok dla rodziny czy dla pary?

Zastanówmy się też, ile soku będziemy zwykle wyciskać i czy ważna jest szybkość wyciskania soku oraz sposób gromadzenia miąższu.
Tu również widać istotne różnice pomiędzy sokowirówką, a wyciskarką.

Szybkość wyciskania soku

Sokowirówka pracuje błyskawicznie. Owoce i warzywa jeden po drugim znikają w otworze zasypowym i są momentalnie ścierane na sok.
W przypadku wyciskarki wszystko dzieje się znacznie wolniej. Śruba potrzebuje chwili czasu na dokładne zmiażdżenie wszystkich składników znajdujących się w komorze. Jeśli więc masz dużą rodzinę lub duże grono znajomych, warto wybrać sokowirówkę.
W przypadku wyciskarki pierwsza osoba zdąży wypić swój sok, zanim wyciskarka przygotuje kolejną porcję dla drugiej osoby. Wyciśnięcie jednego litra soku z popularnych owoców zajmuje w praktyce cztery do pięciu minut. Pamiętajmy jednak o mechanizmie usuwania miąższu w obydwu rodzajach urządzeń.

Miąższ – gdzie się gromadzi?

W sokowirówkach miąższ jest zwykle gromadzony w pojemniku znajdującym się wewnątrz urządzenia. Jest to dość wygodne, jednak sokowirówka może pracować tylko do czasu całkowitego zapełnienia się pojemnika. Gdy to nastąpi, musimy przerwać jej pracę, opróżnić zbiornik i ponownie ją uruchomić.

W przypadku wyciskarki pojemnik na miąższ znajduje się poza obudową – nie trzeba więc opróżniać go tak często.

sokowirówka czy wyciskarka

Sokowirówka czy wyciskarka – wydajność, czyszczenie i cena

Wydajność

Kolejna sprawa to wydajność porównywanych urządzeń. Sokowirówka pracuje co prawda szybko, ale za to mniej dokładnie. Miąższ będzie przeważnie dość wilgotny, co oznacza, że pozostało w nim jeszcze trochę soku. W przypadku wysokiej klasy wyciskarek miąższ będzie niemal suchy. Urządzenia te generują tak dużą siłę nacisku, że wszystkie składniki są wyciskane do ostatniej kropli soku.

Czyszczenie

Teraz spójrzmy od nieco bardziej praktycznej strony – przemyślmy kwestię czyszczenia naszych urządzeń. Po wypiciu soku trzeba to niestety zrobić. Na wyczyszczenie sokowirówki potrzebujemy więcej czasu, gdyż ma ona sporo elementów. Poza tym więcej czasu zabrać może czyszczenia sita, które ma dużą średnicę, a na swojej powierzchni ma mnóstwo mikrootworów na których gromadzić mogą się zabrudzenia.

Wyciskarki – także te ślimakowe – również wymagają dokładnego czyszczenia. Czyszczenie wyciskarek jest łatwiejsze chociażby ze względu na mniejszą liczbę elementów, ale bardzo często posiadają drobne sita, które przed kolejnym użyciem sprzętu należy odpowiednio oczyścić. Warto jednak pamiętać – im mniej elementów, tym mniej czyszczenia.

Cena

Na koniec zwróćmy uwagę na cenę naszych urządzeń. Wyciskarki są bez wątpienia droższe od sokowirówek. Pomyślmy jednak, czy nie warto zainwestować w swoje zdrowie? Ostatecznie taki sprzęt będzie służył nam i naszej rodzinie przez wiele lat. A może warto zrobić taki prezent komuś bliskiemu?

Jakie są wady i zalety każdego urządzenia?

Sokowirówka – zalety

  • niższa cena
  • szybszy czas przygotowania soku
  • bardziej klarowny sok

Sokowirówka – wady

  • niższa wartość odżywcza
  • głośna praca
  • sok może być bardziej wodnisty
  • sok szybciej traci świeżość
  • zajmuje więcej miejsca

Wyciskarka do soku – zalety

  • wysoka wartość odżywcza soku
  • sok utrzymuje dłużej świeżość
  • bardziej poręczna/zajmująca mniej miejsca
  • możliwość wyciskania koktajli (liście, zioła)
  • owoce pobierane są z tłoka automatycznie, nie ma więc konieczności ich „popychania”

Wyciskarka do soku – wady

  • wyższa cena

Sokowirówka czy wyciskarka do soku? Co lepsze?
5 (100%) 2 głosów