• Zdrowie na co dzień. Sokowirówka, czy wyciskarka - co wybrać?

Sokowirówki to urządzenia z małego AGD, które większość z nas zna ze swojego dzieciństwa. Są to bardzo praktyczne, które pozwalają na wypicie w jednej szklance esencji smaku i witamin kilku owoców i warzyw. Nic dziwnego, że cieszą się tak dużą popularnością.
Jednak w ostatnich latach na sklepowych półkach zaczęły pojawiać się urządzenia będące ciekawą alternatywą dla sokowirówek. Mowa tu o wyciskarkach do owoców i warzyw. Wiele osób nie wie jeszcze, jak tego typu sprzęt działa i czym właściwie różni się od sokowirówek. Postaramy się objaśnić najważniejsze wady i zalety obydwu urządzeń.

  • Sokowirówka, a wyciskarka – jak działają?
  • Z którym urządzeniem zyskamy więcej witamin?
  • Generowany hałas
  • Wybór urządzenia ze względu na rodzaj warzyw i owoców
  • Co do soku, a co do koktajlu lub smoothie?
  • Sok dla rodziny czy dla pary?
  • Sokowirówka, a wyciskarka – wydajność, czyszczenie i cena

Sokowirówka, a wyciskarka – jak działają?

Sokowirówki są to urządzenia wyposażone w wysokoobrotowe silniki. Warzywa i owoce trafiają na kręcące się z dużą prędkością sito o ostrych krawędziach. Są na nim momentalnie ścierane i w ten sposób oddzielony zostaje sok od miąższu. Sok trafia do kubka, a miąższ jest najczęściej gromadzony w specjalnym pojemniku wewnątrz sokowirówki. Jest to błyskawiczny sposób na przygotowanie soku.

Zasada działania wyciskarki jest całkowicie inna. Nie ściera ona owoców i warzyw na specjalnym sitku, tylko powoli zgniata je za pomocą specjalnej śruby. Miażdżone owoce i warzywa wypuszczają sok, który oddzielany jest od miąższu.

Z którym urządzeniem zyskamy więcej witamin?

Ponieważ głównym powodem do zakupu tego typu urządzeń jest chęć zdrowego odżywiania się, zacznijmy nasze porównanie właśnie od tego kryterium.

Sokowirówka

Sok z sokowirówki jest oczywiście bardzo zdrowy, jednak ma on też pewne wady. Podczas procesu ścierania, na sitku sokowirówki wytwarza się bardzo wysoka temperatura, która niszczy pewną część składników odżywczych.

Wyciskarka do soku

W wyciskarce takie zjawisko nie występuje. Owoce miażdżone są powoli i nie wydziela się przy tym podwyższona temperatura. Wyciskane w ten sposób owoce i warzywa nie tracą swoich cennych wartości odżywczych. Zachowują dużo błonnika i witamin. Zdrowy sok można uzyskać między innymi z wyciskarki Hurom HU-200 HB-BBC09.

Generowany hałas

Kolejna kwestia to hałas. Akurat w przypadku tych urządzeń jest on szczególnie dotkliwy. Mowa tu w szczególności o sokowirówkach – w ich przypadku nasz sąsiad będzie najczęściej wiedział, że przygotowujemy sok dla całej rodziny. Wyciskarki do owoców i warzyw działają zdecydowanie ciszej. Jeśli mamy duży dom, to osoba w innym pomieszczeniu nawet nie zorientuje się, że pracuje ona w kuchni.
Przykładem cicho pracującej wyciskarki jest Gorejne JC 4800 VWX.

Wybór urządzenia ze względu na rodzaj warzyw i owoców

Przejdźmy do następnego tematu – rodzaj wyciskanych warzyw i owoców. Jeśli chcemy uzyskiwać najpopularniejsze soki, takie jak jabłkowy, marchwiowy, czy pomarańczowy, to oba urządzenia poradzą sobie wyśmienicie.

Trudniej, gdy stajemy się nieco bardziej wymagający. Coraz bardziej popularne zaczyna się bowiem robić przygotowywanie soków z warzyw liściastych, takich jak choćby szpinak, kapusta, czy natka pietruszki. Są też osoby pijące sok z pokrzywy, czy mlecza. Jak więc wycisnąć z nich sok w sokowirówce? Praktycznie nie jest to możliwe.
Z takimi wyzwaniami poradzi sobie jedynie dobrej klasy wyciskarka.

Co do soku, a co do koktajlu lub smoothie?

Kolejna sprawa to rodzaj soku, jaki nam najbardziej odpowiada. Jest to oczywiście kwestia gustu, jednak należy wiedzieć, że inny sok uzyskamy z sokowirówki, a inny z wyciskarki. Sok z sokowirówki będzie czysty i dość wodnisty, a więc bardzo orzeźwiający. Będzie na nim też pianka. Polecić tu można choćby sokowirówkę Braun J 500 WH.

Sok z wyciskarki będzie jego przeciwieństwem – gęsty i z małymi drobinkami owoców i warzyw. Będzie on bardziej pożywny i nie będzie na nim piany.

Sok dla rodziny czy dla pary?

Zastanówmy się też, ile soku będziemy zwykle wyciskać i czy ważna jest szybkość wyciskania soku oraz sposób gromadzenia miąższu.
Tu również widać istotne różnice pomiędzy sokowirówką, a wyciskarką.

Szybkość wyciskania soku

Sokowirówka pracuje błyskawicznie. Owoce i warzywa jeden po drugim znikają w otworze zasypowym i są momentalnie ścierane na sok.
W przypadku wyciskarki wszystko dzieje się znacznie wolniej. Śruba potrzebuje chwili czasu na dokładne zmiażdżenie wszystkich składników znajdujących się w komorze. Jeśli więc masz dużą rodzinę lub duże grono znajomych, warto wybrać sokowirówkę.
W przypadku wyciskarki pierwsza osoba zdąży wypić swój sok, zanim wyciskarka przygotuje kolejną porcję dla drugiej osoby. Wyciśnięcie jednego litra soku z popularnych owoców zajmuje w praktyce cztery do pięciu minut. Pamiętajmy jednak o mechanizmie usuwania miąższu w obydwu rodzajach urządzeń.

Miąższ – gdzie się gromadzi?

W sokowirówkach miąższ jest zwykle gromadzony w pojemniku znajdującym się wewnątrz urządzenia. Jest to dość wygodne, jednak sokowirówka może pracować tylko do czasu całkowitego zapełnienia się pojemnika. Gdy to nastąpi, musimy przerwać jej pracę, opróżnić zbiornik i ponownie ją uruchomić.

W przypadku wyciskarki pojemnik na miąższ znajduje się poza obudową. Wyciskarka pracuje więc wolniej, ale za to może robić to bez przerwy.

Sokowirówka, a wyciskarka – wydajność, czyszczenie i cena

Wydajność

Kolejna sprawa to wydajność porównywanych urządzeń. Sokowirówka pracuje co prawda szybko, ale za to mniej dokładnie. Miąższ będzie przeważnie dość wilgotny, co oznacza, że pozostało w nim jeszcze trochę soku. W przypadku wysokiej klasy wyciskarek miąższ będzie niemal suchy. Urządzenia te generują tak dużą siłę nacisku, że wszystkie składniki są wyciskane do ostatniej kropli soku.

Czyszczenie

Teraz spójrzmy od nieco bardziej praktycznej strony – przemyślmy kwestię czyszczenia naszych urządzeń. Po wypiciu soku trzeba to niestety zrobić. Na wyczyszczenie sokowirówki potrzebujemy dość dużo czasu. Ma ona sporo elementów. Poza tym kłopotliwe jest czyszczenia sita, które ma dużą średnicę, a na swojej powierzchni ma mnóstwo mikrootworów i których gromadzą się zabrudzenia. Wyciskarki, a w szczególności ich jednoślimakowe odmiany, mają bardzo małą liczbę elementów. A mało elementów, to mało czyszczenia.

Cena

Na koniec zwróćmy uwagę na cenę naszych urządzeń. Wyciskarki są bez wątpienia droższe od sokowirówek. Pomyślmy jednak, czy nie warto zainwestować w swoje zdrowie? Ostatecznie taki sprzęt będzie służył nam i naszej rodzinie przez wiele lat. A może warto zrobić taki prezent komuś bliskiemu?

Zobacz sokowirówki w sklepie >>
Zobacz wyciskarki do soku w sklepie >>

Poniżej tabela pokazująca wady i zalety każdego z rozwiązań:

Sokowirówka Wyciskarka do soku
Zalety
  • niższa cena
  • szybszy czas przygotowania soku
  • bardziej klarowny sok
  • wysoka wartość odżywcza soku
  • sok utrzymuje dłużej świeżość
  • bardziej poręczna/zajmująca mniej miejsca
  • możliwość wyciskania smoothie i koktajli (liście, zioła)
Wady
  • niższa wartość odżywcza
  • głośna praca
  • sok może być bardziej wodnisty
  • sok szybciej traci świeżość
  • zajmuje dużo miejsca
  • wyższa cena
  • mniej klarowny i bardziej gęsty sok

Wyposażeni w całą powyższą wiedzę możemy już ruszyć na zakupy. Bez wątpienia dokonamy najlepszego, możliwego wyboru.

Poniżej wyciskarki i sokowirówki, które polecamy w naszym sklepie:

Sokowirówka Philips HR1855/80 Wyciskarka Hurom HU-200 HB-BBC09 Sokowirówka Braun J 500 WH Wyciskarka Gorejne JC 4800 VWX