Świeżo wyciskane soki w domowym zaciszu to marzenie, które planujecie w najbliższym czasie urzeczywistnić? A zatem pora odpowiedzieć sobie na zasadnicze pytanie – co sprawdzi się u Was lepiej: sokowirówka, a może wyciskarka? Każde z tych urządzeń ma swoje wady i zalety. Nade wszystko odpowiada zaś na nieco odmienną grupę potrzeb i preferencji. Poniżej prezentujemy porównanie sokowirówek i wyciskarek, mając cichą nadzieję, że naprowadzi Was ono na wybór, będący źródłem satysfakcji, smakowych doznań oraz cennych wartości odżywczych.
Spis treści:
- Jak działają sokowirówki i wyciskarki?
- Cechy i zastosowanie sokowirówek
- Cechy i zastosowanie wyciskarek
- Porównanie sokowirówek i wyciskarek
- Kiedy wybrać sokowirówkę, a kiedy wyciskarkę?
Zobacz sokowirówki w sklepie
Jak działają sokowirówki i wyciskarki?
Mechanizm działania sokowirówki
Sokowirówki to urządzenia, bazujące na mechanizmie szybko obracających się ostrzy, rozdrabniających produkty oraz sita, które oddziela następnie sok od miąższu. Cały proces przebiega niezwykle szybko, co skutkuje wytworzeniem wysokiej temperatury, wytracającej część wartości odżywczych.
Mechanizm działania wyciskarki
Wyciskarki, w przeciwieństwie do sokowirówek, pracują na znacznie wolniejszych obrotach, stopniowo miażdżąc umieszczone w nich produkty. Cały proces zajmuje zauważalnie więcej czasu, co przekłada się za to na pełnię smaku oraz większe wartości odżywcze soku, bogatego w witaminy i minerały. W związku z nim pozostaje również cichsza praca urządzenia.
Cechy i zastosowanie sokowirówek
Jakie owoce i warzywa najlepiej nadają się do sokowirówki?
Z pomocą sokowirówki przygotujecie soki z owoców i warzyw o twardszym miąższu, które zostaną dobrze rozdrobnione przez ostrza i nie zablokują sita. Możecie śmiało sięgać m.in. po jabłka, melony, ananasy, winogrona, gruszki, marchewki, buraki, ogórki czy selery.
Jakie są wady sokowirówki?
Nie wszystkie cechy sokowirówek przemawiają na ich rzecz. Pierwszą, o której zdążyliśmy już napomknąć, są obniżone wartości odżywcze soku, w związku z generowaną przez urządzenie, wysoką temperaturą i wysokimi obrotami, przyspieszającymi proces utleniania. Jego szybka praca przebiega dość głośno i wzrasta wraz z mocą. Odbywa się ona też kosztem dokładności i strat cennych składników – uzyskiwana tą drogą pulpa jest stosunkowo wilgotna; sok bywa zaś zbyt wodnisty i traci szybciej świeżość. Jest też pozbawiony miąższu, z którego pochodzi błonnik w diecie.
Zobacz polecane sokowirówki
Porównanie sokowirówek i wyciskarek wypada na niekorzyść tych pierwszych także przez wzgląd na ich duże wymiary i wagę, utrudniające przechowywanie oraz przenoszenie. Warto też pamiętać, że nie wszystkie owoce i warzywa nadają się do ekstrakcji w sokowirówce (np. szpinak, kapusta, natka pietruszki). Uzyskany w niej sok utrzymuje zaś świeżość przez krótki czas, w związku z czym najlepiej spożyć go od razu po wyciśnięciu (przechowywanie soku z wyciskarki możliwe jest nawet do 48h, w szczelnym opakowaniu i chłodzie).
Koszt i dostępność sokowirówek
Różne modele sokowirówek oferowane są w ramach niskiej, średniej oraz wysokiej półki cenowej, a ich koszt waha się od około 100 do powyżej 800 złotych. Co do zasady mowa o urządzeniach tańszych względem wyciskarek. Nie musicie obawiać się o ich dostępność – kupić można je w wielu sklepach AGD: stacjonarnych i online.
Cechy i zastosowanie wyciskarek
Jakie owoce, warzywa i zioła najlepiej nadają się do wyciskarki?
Wybór urządzenia do soków powinien być podyktowany w znacznej mierze rodzajem warzyw i owoców, które preferujecie w swojej diecie. Przygotowanie soków z pomocą wyciskarki przebiega najwydajniej w przypadku owoców, warzyw i ziół o wysokiej zawartości wody oraz o miękkiej teksturze. Dobrze nadadzą się do tego celu m.in. pomidory, cytrusy, owoce jagodowe, kiwi, wiśnie, mięta, bazylia, jarmuż, kolendra, szpinak, kapusta, koper czy natka pietruszki.
Zobacz wyciskarki do soków
Jakie są wady wyciskarki?
Niektóre cechy wyciskarek rozmijają się z oczekiwaniami pewnej grupy konsumentów. Pierwszą z nich jest wyraźnie dłuższy względem sokowirówek czas pracy, który może okazać się problematyczny, jeśli zależy Wam na szybkim przygotowaniu dużej ilości soku. Za wyciskarki wolnoobrotowe zazwyczaj trzeba również zapłacić więcej niż za sokowirówkę. W przypadku wyższej jakości sprzętu pewnym ograniczeniem mogą okazać się jego duże rozmiary oraz waga. Zapewne nie wszystkim przypadnie też do gustu gęstszy sok, z większą ilością drobinek, uzyskiwany w procesie ekstrakcji. Wyciskarki mogą napotkać też komplikacje podczas pracy z twardszymi produktami, takimi jak buraki czy marchew.
Koszt i dostępność wyciskarek
Koszty sokowirówek i wyciskarek różnią się od siebie, przy czym to sokowirówka jest zazwyczaj przystępniejszym cenowo rozwiązaniem. Najtańsze modele wyciskarek kupicie już za około 100 zł, podczas gdy zaawansowane modele renomowanych marek oferowane są w cenie nawet 2-3 tysięcy złotych. Można je łatwo znaleźć w internetowych i stacjonarnych sklepach AGD.
Porównanie sokowirówki i wyciskarki
Poniżej znajdziecie skrótowe porównanie sokowirówek i wyciskarek:
Kryterium | Sokowirówki | Wyciskarki |
Zawartość wartości odżywczych | Mniejsza | Większa |
Rodzaj owoców / warzyw | O twardszym miąższu | O wysokiej zawartości wody oraz o miękkiej teksturze |
Możliwość wyciskania soku z roślin liściastych, kiełków, ziół | Nie | Tak |
Czas przygotowania soku | Krótszy | Dłuższy |
Rodzaj soku | Klarowny, wodnisty, bez drobinek | Gęstszy, z większą ilością drobinek bogatych w błonnik |
Przechowywanie soku | Spożycie zaraz po sporządzeniu | Do 48h (w lodówce i szczelnym opakowaniu) |
Wilgotność pulpy | Większa | Mniejsza |
Poziom generowanego hałasu | Wyższy | Niższy |
Wymiary i waga | Większa | Mniejsza |
Cena | Niższa | Wyższa |
Które urządzenie lepiej zachowuje wartości odżywcze?
Wyciskarki zachowują wartości odżywcze znacznie lepiej niż sokowirówki. To skutek ich niższych obrotów, a zatem i niższej temperatury podczas wyciskania. Niższe obroty to też wolniejszy proces utleniania, powodujący utratę wartości odżywczych (z tego samego powodu sok z wyciskarki jest przydatny do spożycia dłużej od tego z sokowirówki, który utlenia się zaraz po wyciśnięciu). Urządzenia te, w przeciwieństwie do sokowirówek, są również zdolne do ekstrakcji soku z warzyw liściastych i ziół. Powstająca podczas ich pracy pulpa owocowo-warzywna jest zaś sucha, co pozwala uniknąć strat cennych witamin i minerałów.
Które urządzenie jest szybsze w użyciu?
Wybór urządzenia do soków nierzadko podyktowany jest tempem jego pracy. To kryterium przemawia na korzyść sokowirówek, których wysokie obroty i duży otwór wsadowy pozwalają na efektywne uzyskiwanie soków – szybko i w dużych ilościach (w ciągu kilku sekund do kilku minut, zależnie od ilości wyciskanych warzyw i owoców).
Wolnoobrotowa praca wyciskarek – mimo swoich licznych zalet – ustępuje tu miejsca, zwłaszcza w razie potrzeby sporządzenia większych porcji soku. Jeśli znajdujecie się często w biegu lub też przygotowujecie soki dla dużej rodziny lub grona przyjaciół, warto rozważyć właśnie ten kierunek.
Łatwość czyszczenia i konserwacji
Czystość i konserwacja urządzeń do wytwarzania soku być może nie należy do ulubionych etapów ich użytkowania, jednak jest nieodzowna. Jeśli właśnie to kryterium ma dla Was kluczowe znaczenie i chcecie możliwie najbardziej usprawnić sobie cały proces, musicie wiedzieć, że wyciskarki są pod tym kątem bardziej przyjazne dla użytkownika. Wszystko za sprawą większej liczby elementów oraz dużej średnicy sita z licznymi mikrootworami, obecnych w konstrukcji sokowirówek.
Z drugiej strony, w sokowirówkach miąższ gromadzi się zwykle w pojemniku wewnątrz urządzenia, które może pracować do czasu jego zapełnienia. Wyciskarki z kolei często posiadają pojemnik na pulpę na zewnątrz, w związku z czym ich opróżnianie nie przerywa procesu ekstrakcji.
Podczas zakupu zarówno jednego, jak i drugiego sprzętu zwróćcie uwagę na liczbę jego elementów, ze szczególnym uwzględnieniem tych, które nie nadają się do mycia w zmywarce, a zatem są znacznie bardziej problematyczne w utrzymaniu czystości. Informację odnośnie do zasad konserwacji poszczególnych z nich znajdziecie w instrukcji obsługi urządzenia. Każdorazowo warto też przystąpić do czyszczenia możliwie szybko po wyciśnięciu soku, tak, aby uniknąć zasychania i przywierania pozostałości po produkcie.
Kiedy wybrać sokowirówkę, a kiedy wyciskarkę?
Wybór w zależności od częstotliwości przygotowywania soków
Jeśli przygotowanie soków to nieodłączny element Waszej zabieganej codzienności, przygotowujecie soki nie tylko dla siebie, ale i wielu innych osób oraz zależy Wam na oszczędności czasu, obierzcie kurs na sokowirówki. Urządzenia te charakteryzują się dużą wydajnością pracy, dzięki czemu pozwalają na szybkie i sprawne wyciskanie soków.
Warto mieć jednak na względzie, iż zasada “szybko nie zawsze znaczy dobrze” ma tu do pewnego stopnia zastosowanie i objawia się w postaci utraty części składników odżywczych, możliwych do zachowania dzięki wolnoobrotowej pracy wyciskarek. Jeśli koszt ten jest dla Was zbyt wysoki, warto zwrócić się w kierunku tej, działającej wolniej, za to z większą dokładnością alternatywy.
Wybór w zależności od rodzaju składników
Wolicie twarde warzywa, miękkie owoce, a może zieleninę? – Odpowiedź na to pytanie ma zasadnicze znaczenie podczas dokonywania wyboru zakupowego między sokowirówką a wyciskarką.
Ta pierwsza poradzi sobie bowiem lepiej z owocami i warzywami o twardszym miąższu, takimi jak: jabłka, melony, ananasy, winogrona, gruszki, marchewki, buraki, ogórki czy selery. Nie ma z kolei większych szans w przypadku ziół i warzyw liściastych, takich jak mięta, bazylia, kolendra, szpinak, jarmuż, kapusta, koper czy natka pietruszki, z którymi wyciskarka upora się bez problemu. Wyzwaniem nie będą też dla niej pomidory, cytrusy, owoce jagodowe, kiwi oraz wiśnie.
Różny będzie także efekt pracy z powyższymi składnikami, mający niebagatelne znaczenie w kontekście doświadczeń smakowych. Wyciskarka zaoferuje Wam gęstszy sok z miąższem, będącym źródłem cennego błonnika w diecie, przydatny do spożycia nawet do 48 godzin (w odpowiednich warunkach przechowywania). Sok z sokowirówki jest zaś klarowny, wodnisty, bez drobinek, za to z warstwą piany, z którą niekoniecznie musicie się polubić. Należy spożyć go zaraz po wyciśnięciu.
Mogą Cię zainteresować: