Ciśnieniowy, przelewowy czy na kapsułki? Porównanie ekspresów


Ekspresy do kawy to urządzenia bardzo wygodne w użyciu i stosunkowo niedrogie. Nie warto jednak kupować pierwszego lepszego sprzętu, gdyż po jego rozpakowaniu i włączeniu możemy się rozczarować. Zakup ekspresu wymaga odrobiny fachowej wiedzy. Przede wszystkim należy wybrać jego rodzaj. A tych jest wiele. Na rynku spotkamy ekspresy ciśnieniowe automatyczne, ekspresy ciśnieniowe kolbowe, urządzenia na kapsułki oraz przelewowe. Jaki ekspres do kawy wybrać?

W tym artykule znajdziesz:

  • Rodzaje ekspresów do kawy
  • Ekspresy do kawy automatyczne ciśnieniowe
  • Ekspresy do kawy kolbowe – czym się cechują?
  • Ekspresy do kawy na kapsułki – jak wybrać?
  • Ekspresy do kawy przelewowe – na co zwrócić uwagę?

Rodzaje ekspresów do kawy:

Ekspresy automatyczne ciśnieniowe

Najdroższy rodzaj ekspresów, ale i robiący kawę najbliższą ideałowi

Najdroższym rodzajem eksoresów jest ekspres ciśnieniowy automatyczny, gdyż jest on uważany przez ekspertów za najbardziej efektywny i robiący kawę najbliższą ideałowi. Powód tego jest bardzo prosty. Wyposażony jest on w profesjonalny młynek, który mieli ziarna kawy tuż przed ich zaparzeniem. Wielu znawców jest zdania, że kawa taka oferuje znacznie lepszy smak i aromat od kawy zmielonej dostępnej w sklepach. Ekspres taki jest znacznie większy od ekspresów kolbowych, czy przelewowych, więc nie trzeba dla niego zarezerwować w kuchni sporo miejsca.

Proces robienia kawy w ekspresie automatycznym zaczynamy od wsypania kawy ziarnistej do odpowiedniego pojemnika w ekspresie. Później musimy ustawić stopień zmielenia kawy przez nasz ekspres. Ma to wpływ przede wszystkim na moc naparu. Wybieramy wielkość filiżanki i rodzaj kawy, jaką nasz ekspres ma nam przygotować. W przypadku większości ekspresów automatycznych wybór rodzaju kaw jest bardzo bogaty.


Zdjęcie: Philips

Warto wiedzieć, że ekspresy automatyczne mogą być wyposażone w dwa rodzaje młynka – udarowy, bądź żarnowy:

  • młynek udarowy przypomina nieco stare młynki do kawy. W jego wnętrzu znajduje się mocne ostrze ze stali, które kręci się z bardzo dużą prędkością. W ten sposób rozbija i mieli ziarna kawy.
  • młynek żarnowy działa na innej zasadzie. W jego wnętrzu znajdują się dwa położone blisko siebie metalowe walce. W trakcie pracy młynka obracają się i miażdżą pomiędzy sobą ziarna kawy.

Zobacz w poradniku Ciśnieniowy ekspres od kawy – co powinien mieć? czym powinien cechować się ten rodzaj ekspresów.

Ekspresy automatyczne znacznie częściej od swoich kolbowych odpowiedników oferują możliwość automatycznego dodawania mleka podczas robienia kawy. Nasz rola ogranicza się jedynie do uzupełnienia zbiornika z mlekiem, bądź zapewnienia ekspresowi innego dostępu do niego. Niektóre ekspresy automatyczne mają bowiem zintegrowaną mini-lodówkę, w której możemy przechowywać butelkę, bądź karton mleka. Jest to bardzo wygodna opcja.

O tym rozwiązaniu, przeczytasz więcej w poradniku Ekspresy do kawy z lodówką na pojemnik z mlekiem.

Ekspresy kolbowe

Zaparzające kawę mieloną z wykorzystaniem kolby

Ekspresy ciśnieniowe kolbowe nie posiadają zintegrowanego młynka. Wykorzystują kawę zmieloną, którą bez problemu kupimy w większości sklepów spożywczych. W tego typu urządzeniach kawę umieszczamy w specjalnym sitku znajdującym się na końcu kolby. Kolbę wraz z sitkiem mocujemy do korpusu ekspresu. Po jego włączeniu przez sitko i znajdującą się w nim kawę toczona jest woda pod bardzo dużym ciśnieniem. Ciśnienie zapewnia szybkość działania ekspresu, ale nie tylko. Dzięki wysokiemu ciśnieniu wody nie musi ona mieć 100 stopni Celsjusza. Wystarczy około 90 stopni. Jest to niewielka różnica, ale sprawia ona, że kawa po zaparzeniu ma w sobie mniej kofeiny, szkodliwych kwasów oraz gorzkich składników.


Zdjęcie: De Longhi

W ekspresach kolbowych rzadko można spotkać opcję automatycznego dodawania mleka podczas parzenia kawy. Najczęściej musimy to zrobić osobiście. Do spienienia mleka służy nam specjalna dysza, przez którą pod ciśnieniem wypuszczane jest gorące powietrze. Takiego spieniania należy się nauczyć – przy pierwszych próbach mleko może się bardzo rozpryskiwać.

Ekspresy na kapsułki

Proste w obsłudze wykorzystujący gotowe porcje kawy i napojów w kapsułkach

Pora teraz omówić ekspresy działające na kapsułki. Jest to najnowszy rodzaj ekspresów. Pojawił się na sklepowych półkach przed kilkoma laty. Szybko jednak zdobył sobie wiernych fanów, którzy cenią przede wszystkim prostotę jego obsługi.

Co ciekawe, aby zaparzyć w nim kawę, nie potrzebujemy ani kawy mielonej, ani ziarnistej. Wystarczą nam specjalne kapsułki, które zawierają odpowiednią kompozycję kawy, cukru i mleka. Zaletą takiego rozwiązania jest fakt, że praktycznie codziennie możemy sobie pozwolić na inny rodzaj kawy. W ekspresach kolbowych potrzebowalibyśmy do tego kilku torebek kawy i sporych umiejętności, aby połączyć smaki. W ekspresach kapsułkowych musimy jedynie wybrać smak kapsułek w sklepie, umieścić pojedynczą kapsułkę w ekspresie i go włączyć. Proste i praktyczne rozwiązanie.

Nie ma jednak ideałów. Kapsułki są dość drogie. Zaparzenie jednej kawy będzie nas kosztowało około jednej złotówki. Warto też zwracać uwagę na datę ważności kapsułek – im bardziej są świeże, tym kawa lepsza. Wiodący producenci przy zakupie urządzenia dodają do niego kilka kapsułek w różnych smakach. Możemy je wypróbować i w przyszłości kupować już tylko kapsułki, z których kawa najbardziej nam smakowała.

Ekspresy przelewowe

Najtańszy rodzaj ekspresów z pomocą którego zaparzyć można większą ilość małej czarnej

Eksprsy przelewowe są tanie w zakupie i w eksploatacji. Działają na zupełnie innej zasadzie niż urządzenia poprzednio omawiane. Zasada ta jest bardzo prosta. Do jednego z pojemników wlewamy wodę, a do drugiego wsypujemy zmieloną kawę. Po uruchomieniu ekspresu woda jest podgrzewana do temperatury wrzenia. Następnie jest ona przelewana pod zwykłym ciśnieniem przez pojemnik z mieloną kawą. Zanim kawa trafi do dzbanka, jest jeszcze przelewana przez specjalny filtr. Jest on często wykonany ze specjalnego papieru. Dzbanek, do którego finalnie trafia nasza kawa jest metalowy lub wykonany z grubego szkła.

Ekspres przelewowy doskonale się sprawdza, jeśli za jednym razem potrzebujemy robić dużą ilość kawy. Może być to nawet jednorazowo dwa litry.

Niestety sam proces gotowania wody i parzenia dość długo trwa. Często jest to nawet powyżej pięciu minut. Zobacz poradnik Jaki ekspres przelewowy do kawy do  400 złotych? TOP 5.


Zdjęcie: Philips

Ciekawostką jest fakt, że na rynku istnieje kilka modeli ekspresów przelewowych posiadających zintegrowany młynek. Można je nazwać ekspresami przelewowymi automatycznymi. W takim przypadku ziarna kawy najpierw są mielone, a dopiero potem trafiają do pojemnika na kawę.

Teraz możemy uznać, że mamy już pełną wiedzę o rodzajach ekspresów do kawy i najważniejszych różnicach pomiędzy nimi. Pozostaje nam jeszcze zapoznać się z ich cenami. Szybko zauważymy, że w tym przypadku jakość ma swoją cenę. Warto jednak wydać nieco więcej na ekspres wysokiej klasy. Będziemy go używać przez lata, ciesząc się codziennie wyśmienitą kawą. Będziemy też spokojniejsi, że nie zaskoczy nas żadna niespodziewana usterka.

Zdjęcia Philips

Ekspresy do kawy, które polecamy w sklepie:

Ekspresy do kawy ciśnieniowe automatyczne Ekspresy do kawy na kapsułki Ekspresy do kawy ciśnieniowe kolbowe Ekspresy do kawy przelewowe

Ciśnieniowy, przelewowy czy na kapsułki? Porównanie ekspresów
3 (60%) 2 głosów