Równomiernie wypieczone, chrupiące gofry to wspomnienie, które wielu z nas przywiozło z wakacji. Nie trzeba jednak nigdzie wyjeżdżać, aby podobny efekt osiągnąć odrobiną własnego wysiłku i możliwościami dobrze wybranego sprzętu. Co więcej, nie oznacza to od razu konieczności nadwyrężania domowego budżetu – gofrownice możemy kupić już od kilkudziesięciu złotych. Poniżej zdradzamy, jaka gofrownica jest naszym zdaniem najlepsza i jaka gofrownica do 100 zł oferuje jakość godną miana domowej kawiarenki. Oto TOP 7 naszych produktowych wyborów. Poznaj również porady, jak wybrać gogrownicę.
Spis treści:
- Najlepsze gofrownice – ranking
- Jaką gofrownicę kupić? Najważniejsze cechy
- Jak zrobić gofry bez gofrownicy?
- Przepis na ciasto na gofry
Zobacz wszystkie gofrownice
Najlepsza gofrownica – ranking
- Najlepsza gofrownica – Gastroback 42424
- Bardzo dobra gofrownica – Kalorik TKG GO 1400
- Designerska gofrownica – Ariete Party Time 1973/01
- Kompaktowa gofrownica do 100 zł – Camry CR 3046
- Jakościowa, tania gofrownica – Severin WA 2103
- Tani opiekacz – Esperanza Tortilla EKT009
- Dobry wypiekacz do ciasteczek – Unold 48360
Najlepsza gofrownica: Gastroback 42424
Jeśli zastanawiacie się, jaka gofrownica do chrupiących gofrów będzie najlepszym wyborem, polecamy Waszej uwadze Gastroback 42424 – sprzęt o maksymalnej mocy 1600 W, którego czas nagrzewania skrócono do minimum i który pozwala cieszyć się dobrze wypieczonymi przekąskami. Urządzenie dysponuje pięcioma programami wypiekania, z pomocą których przygotujecie pyszne gofry belgijskie, klasyczne, czekoladowe, maślane lub te skrojone pod Wasze kubki smakowe, zgodnie z ustawieniami programu własnego. Personalizować możecie zarówno teksturę, jak i poziom zbrązowienia gofra. Miękki w środku i chrupiący na zewnątrz, a może cały chrupiący? – Decyzja należy tylko do Was. Gastroback 42424 wypieka naraz maksymalnie dwa gofry. Został wyposażony w podwójny element grzejny na dole i górze dla równomiernego opiekania, głębokie płyty grzewcze, pokryte nieprzywierającą powłoką oraz system zabezpieczający przed przelaniem ciasta.
Bardzo dobra gofrownica: Kalorik TKG GO 1400
Jaka gofrownica jest najlepsza w obrębie niskiej półki cenowej? – Naszym zdaniem nie możecie trafić lepiej niż Kalorik TKG GO 1400. To sprzęt o ponadczasowym, uniwersalnym designie, solidnej obudowie ze stali nierdzewnej, nade wszystko zaś mocy 1400 W, dzięki której spełnicie swoje marzenie o chrupiących, dobrze wypieczonych gofrach w domowym zaciszu. Nieprzywierająca powłoka urządzenia nie tylko usprawnia proces pieczenia, ale i porządki po spożytym posiłku. Wbudowana lampka kontrolna informuje o gotowości do pracy, zapewnia jej powtarzalność i eliminuje konieczność samodzielnego kontrolowania stopnia nagrzania. Opcja regulacji temperatury pozwala zaś na dostosowanie stopnia wypieczenia gofrów do Waszych smakowych wyborów: w pełni chrupkich lub miękkich w środku wypieków.
Designerska gofrownica: Ariete Party Time 1973/01
Ariete Party Time 1973/01 to produkt stworzony z myślą o fanach oryginalnego designu, którzy pragną wprowadzić do procesu gotowania odrobinę frajdy. Gofrownica wchodzi w skład szerszej kolekcji Party Time, inspirowanej amerykańskimi latami pięćdziesiątymi (z pomocą której przygotujecie również watę cukrową, popcorn czy naleśniki). Trzeba jej oddać, że wprowadza wyjątkowy klimat do przestrzeni kuchennej, jednak na tym wcale nie koniec jej zalet. Ariete Party Time 1973/01 to bowiem przede wszystkim dobra gofrownica, dzięki której szybko i skutecznie przygotujecie swoje ulubione, domowe przekąski. Urządzenie dysponuje mocą 700 W i przygotowuje maksymalnie dwa gofry w tym samym czasie. W jego konstrukcji uwzględniono elementy, takie jak powłoka przeciwdziałająca przywieraniu ciasta oraz lampki kontrolne, wskazujące na gotowość sprzętu do pracy.
Kompaktowa gofrownica do 100 zł: Camry CR 3046
Nasz kolejny typ to Camry CR 3046 – kompaktowe urządzenie z opcją regulacji stopnia opiekania o imponującej, maksymalnej mocy 1600 W, przy wsparciu którego przygotujecie pyszne, chrupiące gofry we własnych czterech ścianach (maksymalnie dwa jednocześnie). Pomogą Wam w tym: funkcja płynnej regulacji temperatury, termostat utrzymujący optymalną temperaturę wypiekania, lampki kontrolne informujące o gotowości do pracy oraz nieprzywierająca powłoka, za sprawą której większego problemu nie nastręczą Wam również późniejsze porządki. Warto docenić także budowę urządzenia z elementami stali nierdzewnej, które zajmuje niewiele miejsca i które można przechowywać też w pionie.
Jakościowa, tania gofrownica: Severin WA 2103
Severin WA 2103 to tania gofrownica, która może poszczycić się świetnym stosunkiem jakości do ceny. Już za około 100 złotych w Wasze ręce może trafić sprzęt o mocy 1300 W, wypiekający w tym samym czasie aż pięć gofrów (trudne do przecenienia rozwiązanie podczas spotkań towarzyskich). Jego wbudowany system regulacji temperatury pozwala na swobodne manewrowanie na skali chrupkości i zarumienienia wypieku. Obudowa z ramką ze stali nierdzewnej zapewnia zaś odporność na wysokie temperatury i ząb czasu. W gofrownicy zastosowano powłokę antyadhezyjną, która zapobiega przywieraniu ciasta i ułatwia czyszczenie. Jej dodatkowym atutem jest poręczność, w szczególności możliwość przechowywania w pionie, dzięki której możecie zaoszczędzić sporo przestrzeni kuchennej.
Tani opiekacz: Esperanza Tortilla EKT009
Odbiegając nieco od tematu przewodniego, acz wciąż pozostając w obszarze domowych wypieków, rekomendujemy Wam tani opiekacz Esperanza Tortilla EKT009 o mocy 1000 W. Urządzenie zostało wyposażone w nieprzywierające, wymienne i łatwe w utrzymaniu płyty grzewcze typu Grill, dzięki którym przygotujecie pyszne kanapki panini. Na jego pokładzie znajdziecie również system automatycznej regulacji temperatury, wskaźnik pracy i nagrzania oraz bezpiecznik termiczny. Konstruując sprzęt, wykorzystano elementy gwarantujące najwyższy komfort użytkowania, a przede wszystkim bezpieczeństwo. To m.in. termoizolacyjny uchwyt i obudowa, zapobiegające poparzeniom oraz nóżki antypoślizgowe, zapewniające pełną kontrolę nad urządzeniem. Możliwość przechowywania modelu w pozycji pionowej czyni z niego nienachalnego towarzysza Waszego dnia codziennego.
Dobry wypiekacz do ciasteczek: Unold 48360
A skoro wiecie już, jaką gofrownicę kupić, być może zdołamy zainteresować Was innym, pokrewnym rozwiązaniem. Unold 48360 to wypiekacz kruchych ciasteczek w formie orzechów włoskich ze słodkim lub pikantnym nadzieniem. Szczęśliwi posiadacze urządzenia mogą przygotować 24 ciastka-półkule jednocześnie (a więc 12 ciastek w kształcie orzeszka). Sprzęt dysponuje mocą 1400 W, został wyposażony w diodę informującą o gotowości do pracy oraz nieprzywierającą powłokę, dzięki której zachowacie idealną formę swoich wypieków i z łatwością doczyścicie urządzenie. Za sprawą nienagrzewającej się obudowy z uchwytem oraz antypoślizgowych nóżek praca z nim jest w pełni bezpieczna. Całość dopełnia zaś elegancka obudowa z elementem ze szczotkowanej stali nierdzewnej.
Jaką gofrownicę kupić? Najważniejsze cechy
Zacznijmy od omówienia niezbędnych cech i funkcji dobrej gofrownicy. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, w dalszej części artykułu znajdziesz rozwinięcie poszczególnych punktów.
- Powłoka – w bardzo dużym stopniu wpływa na szybkość i komfort przygotowywania gofrów. Przede wszystkim musi być wykonana z nieprzywierającego materiału – na przykład teflonu. Musi się też szybko nagrzewać i łatwo przekazywać ciepło.
- Obudowa – powinna tyć termoizolowana. Urządzenie rozgrzewa się do bardzo wysokich temperatur, ale jego obudowa nie powinna parzyć.
- Pojemność – jeśli masz dużą rodzinę, to dla swojej wygody lepiej zainwestować w urządzenie, które robi kilka gofrów jednocześnie.
- Moc – im większa moc, tym szybciej gofrownica będzie gotowa do pracy po włączeniu.
- Możliwość mycia płyt w zmywarce – taka opcja pozwala zaoszczędzić trochę czasu. Wystarczy zwolnić blokadę, wyjąć płyty i włożyć do zmywarki.
- Wymienne płyty – aby Twojej rodzinie nie znudziły się gofry, możesz dla odmiany zrobić im na przykład babeczki. Taką możliwość oferuje gofrownica wyposażona w wymienne elementy i ma w zestawie kilka różnych wzorów.
- Regulacja temperatury – każdy ma inny gust, a gofrownica powinna dostosować się do naszych wymagań. Dzięki regulacji temperatury możemy dostosować stopień przyrumienienia gofrów – lekkie, chrupiące, bardzo chrupiące.
Jaka powłoka gofrownicy?
Powłoka, którą pokryte są płyty gofrownicy, w dużym stopniu wpływa na szybkość i komfort przygotowywania gofrów. Powinna być wykonana z nieprzywierającego (antyadhezyjnego) materiału. Powinna też szybko się nagrzewać i łatwo przekazywać ciepło.
- Gofrownica z powłoką teflonową – to najpopularniejszy rodzaj obudowy. Gwarantuje on nieprzywieralność i jest łatwy w czyszczeniu. Wadą teflonu jest niska odporność na zarysowania.
- Gofrownica z powłoką ceramiczną – ten rodzaj powłoki oferują droższe modele. Gofrownica ceramiczna nagrzewa się błyskawicznie i jest odporna na zarysowania.
Bardzo rzadko można spotkać jeszcze gofrownice z płytami żeliwnymi. Są one wytrzymałe, ale nie zapewniają pełnej nieprzywieralności ciasta.
Rodzaj obudowy
Kupując gofrownicę zwróć uwagę na materiał, z którego wykonana jest obudowa:
- Gofrownice z obudową aluminiową oraz gofrownice z obudową ze szczotkowanej stali nierdzewnej – najpopularniejsze rodzaje.
- Gofrownica z obudową tworzywa sztucznego – tańsze modele mają najczęściej obudowy wykonane z tworzywa sztucznego, głównie z plastiku. Tego typu sprzęt będzie lżejszy, ale też mniej odporny na uszkodzenia. Upadek z blatu może skończyć się pęknięciem obudowy. Wadą plastiku jest też mniejsza odporność na temperaturę. Mogą pojawić się więc ślady po przypaleniach. Pół biedy, jeśli plastik jest koloru czarnego, ale na białych gofrownicach ślady po przypaleniach są mocno widoczne.
- Gofrownica z obudową metalową – jeśli nasz budżet jest nieco większy, to warto wybrać model z metalową obudową. Jest ona wytrzymała i bardziej elegancka od plastiku.
Gofrownica – jaka moc, czyli ile wat?
Moc gofrownicy wpływa przede wszystkim na czas jej nagrzewania się. Im większa moc, tym szybciej będziemy mogli zacząć wypiekać gofry. Nie kupujmy urządzeń o mocy poniżej 500W. Może i mają one atrakcyjną cenę, ale mogą nie być w stanie odpowiednio upiec gofrów – będą gumowate.
W przedziale od 600 do 800W są już przyzwoite modele, ale na nich nagrzanie trzeba będzie chwilę poczekać. Jeśli nie mamy na to czasu, to kupmy model mający powyżej 800W. Takie gofrownice będą nagrzewać się błyskawicznie.
Gofrownica wygodna w myciu
Po każdej gofrowej uczcie przychodzi czas na mycie gofrownicy. Jaka gofrownica nam to ułatwi? Oczywiście taka, której płyty można wyjmować, a jeszcze lepiej, gdy można je myć w zmywarce. Niezależnie od tego, czy płyty są wyjmowane czy nie, nie powinno się szorować ich twardymi szczotkami, gdyż może to zarysować i w efekcie zniszczyć powierzchnię. Jest to szczególnie ważne w przypadku delikatnych, teflonowych powłok.
Jaka gofrownica? Dodatkowe funkcje
Dodatkowe funkcje w gofrownicy zwiększają jej możliwości oraz komfort użytkowania. Sprawdźmy, które z funkcji są najistotniejsze:
- Wymienne płyty – wymienne płyty mogą oznaczać możliwość wypiekania gofrów o różnych kształtach, bądź też możliwość wypiekania innych przekąsek niż tylko gofry. W obu przypadkach jest to duża zaleta, która rozszerza możliwości zastosowania sprzętu. Gofrownica z wymiennymi płytkami jest też łatwiejsza w myciu
- Termostat – czujnik, który dba o stabilność temperatury podczas wypiekania. Gofry będą równomiernie wypieczone, unikniemy też przypaleń
- Funkcja opiekania – gofrownica i opiekacz w jednym może służyć nam jako opiekacz do kanapek. Wymaga to wymiany płyt
- Wskaźnik gotowości do wypiekania – gofrownica samodzielnie kontroluje temperaturę płyt i poprzez zapalenie diody informuje o osiągnięciu temperatury idealnej do rozpoczęcia wypiekania
- Dodatkowe wyposażenie – producenci oferują do wybranych modeli dodatkowe płyty, na przykład do grillowania mięsa lub opiekania panini. Znajdziemy też płyty do babeczek, czy pączków
Jak zrobić gofry bez gofrownicy?
Jeżeli z jakichś powodów nie chcesz kupować gofrownicy, to masz możliwość zrobienia gofrów również w inny sposób.
Patelnia do gofrów
Jednym z nich jest wykorzystanie specjalnej patelni będącej jednocześnie formą do gofrów. Patelnię tą umieszczamy po prostu na kuchence (zależnie od tego, do jakich kuchenek jest przystosowana). Tego typu patelnia składa się z dwóch rozdzielanych połówek, pokrytych nieprzywieralną powłoką. Ciasto wlewamy do jednej z nich, przykrywamy drugą i umieszczamy na kuchence.
Forma do gofrów
Innym pomysłem jest wykorzystanie formy do gofrów. Wykonana jest z silikonu. Wlewamy do niej ciasto, a następnie wkładamy do piekarnika na czas określony w przepisie. W trakcie pieczenia gofry same oddzielają się od foremki, więc nie ma problemu z ich wyjęciem. Forma do gofrów jest elastyczna i zajmuje mało miejsca.
Zobacz też naleśnikarki
Jak zrobić ciasto na gofry? Przepis
Dobrej jakości gofrownica jest bardzo ważna, ale by uzyskać pyszne gofry, ważne jest też ciasto, z którego będą zrobione. Poniżej znajdziesz prosty przepis na doskonałe ciasto do gofrów:
Składniki:
- 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
- dwie szklanki mąki pszennej
- dwie szklanki mleka
- dwa jajka
- mała łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- dwie łyżki cukru pudru
Oddziel żółtka do białek. Wszystkie składniki oprócz białek zmiksuj na gładką masę. Białka ubij na sztywno. Teraz bardzo delikatnie i powoli zmieszaj masę z pianą białek. Im lepiej to zrobisz, tym lepiej wyrośnie ciasto. Piecz w gofrownicy przez trzy minuty, aby uzyskać rumiany kolor. Podawaj z dowolnymi dodatkami.
Mogą Cię zainteresować: