Machiato, espresso, latte, americano – czym się różnią?

09.03.2018 | autor: Julia Sowińska | Przeczytasz w 5 minut
Zwiększ rozmiar tekstu

Jaką kawę warto wybrać? Możliwości jest wiele. Machiato, espresso, latte, americano – takie pozycje znajdziemy w menu każdej restauracji i kawiarni. Co kryje się w rzeczywistości za tymi nazwami?

Jakie są gatunki kawy i czym różnią się wymienione napoje?

  • Espresso
  • Americano
  • Caffe macciato
  • Latte macchiato
  • Cappuccino
  • Kawa po wiedeńsku

Espresso – klasyczna mała czarna

Czym wyróżnia się ta kawa? Dla jednych będzie ona produktem wyjściowym w procesie tworzenia wspaniałych napojów kawowych, dla innych – rewelacyjną, samodzielną kawą, która zachwyci swą mocą. Pobudzające espresso to bez wątpienia najpopularniejszy rodzaj kawy, który wyróżnia się niewielkimi rozmiarami oraz intensywnym smakiem. To właśnie ze względu na mocny smak serwowana jest ona z dodatkową szklanką wody, którą można oczyścić kubki smakowe po wypiciu espresso.

Jak powstaje tak mocna kawa?

W ekspresie ciśnieniowym, w którym woda o temperaturze 90,5 – 96 °C jest przepuszczana przez drobno zmielone ziarna kawy. Proces ten zajmuje zazwyczaj około 25 sekund. Gotowe espresso może stać się samodzielnym napojem, może też stanowić punkt wyjściowy do tworzenia dalszych kawowych specjałów. Espresso może też występować w różnych wariacjach. Doppio i trippio, czyli podwójna i potrójna porcja espresso, to rozwiązanie chętnie wybierane przez tych, którzy potrzebują silniejszego pobudzenia. Lungo to espresso, w którym pojawia się więcej wody, z kolei romano to espresso z dodatkiem cytryny.

Podsumujmy: espresso powstaje z 25-35 ml gorącej i 18-20 g zmielonej kawy, wyróżnia się niewielką objętością oraz intensywnym smakiem.

Americano – popularna kawa na bazie espresso

To kolejny rodzaj kawy, który zyskał ogromną popularność na całym świecie. Americano to espresso zalane gorącą wodą. Jakie proporcje są tu zalecane? W przypadku tej kawy możliwych jest wiele wariacji.

Dla tych, którzy chcą uzyskać mocną kawę, zalecany stosunek espresso do wody to 1:1. W takim przypadku porcja americano wynosi od 25 do 30 ml. Kawa ta może być jednak podawana i w nieco łagodniejszej formie, poprzez dolanie do espresso większych ilości wody. Maksymalna wielkość porcji americano nie powinna jednak przekraczać 470 ml – i to jedyne ograniczenie, o którym należy pamiętać.

Podsumujmy: americano to tradycyjna porcja espresso z dodatkiem wody według własnych preferencji, ale w ilości nie większej niż 450 ml.

Ekspresy do kawy Americano

Caffe macchiato – odrobina mleka wiele może zmienić

Caffè macchiato to, w dosłownym tłumaczeniu, kawa „poplamiona mlekiem”. Jest to klasyczne espresso, ozdobione odrobiną mleka oraz niewielką ilością mlecznej pianki. Mleczny dodatek może stanowić ciekawą dekorację, dzięki czemu kawę tę od espresso odróżnia nie tylko delikatniejszy smak, ale i ciekawszy wygląd.

By przygotować taką kawę, należy z jednej strony zaparzyć espresso (lub podwójne espresso), z drugiej – przygotować odpowiednio mleko. Najlepiej sprawdzi się takie o zawartości tłuszczu 2-3,2%, które po spienieniu da nam mleczną piankę. Mleko i kawa, w proporcjach 1:1, stworzą ciekawy duet, znany właśnie jako caffe macciato.

By osiągnąć odpowiedni efekt, należy pamiętać o jednej, bardzo ważnej zasadzie: mleko ma pokrywać kawę warstwą gęstej pianki, jednak nie może się z nią zmieszać. Z tego też względu dla osób preferujących ten typ kawy ważnym sprzętem w domowej kuchni staje się profesjonalny spieniacz do mleka.

Podsumujmy: caffe macciato to 25-35 ml klasycznego espresso z dodatkiem mleka, najlepiej w proporcji 1:1.

Ekspresy do kawy Macchiato

Latte macchiato – coś dla miłośników mlecznej pianki

Caffe latte macchiato to trójwarstwowy napój kawowy, w przypadku którego głównym składnikiem jest spienione mleko. Taki napój jest rewelacyjną propozycją dla tych, którzy chcą poczuć subtelny smak kawy, choć jednocześnie preferują łagodne napoje.

Co można wykorzystać w trakcie przyrządzania takiego napoju? Podstawą będzie dobry sprzęt, czyli spieniacz do mleka oraz umiejętne dobieranie takich dodatków smakowych i dekoracyjnych, jakimi są cynamon, kakao, syropy smakowe czy czekoladowe wiórki.

Dzięki nim miłośnicy latte macchiato będą mogli przyrządzać wyborne napoje kawowe, które każdego zadziwią swą aromatycznością oraz oryginalnością. Serwowane w smukłej szklance, zachwyca też swym wyglądem. Ponieważ ciężkie mleko opada na dno szklanki, a delikatna pianka utrzymuje się na powierzchni, doskonale widoczne są tu trzy warstwy.

Jaki spieniacz do mleka wybrać? Sprawdź nasz ranking

Spieniacze do mleka

Jak zrobić latte Machiato?

Najlepiej zacząć od przygotowania gorącego, dobrze spienionego mleka oraz zaparzenia mocnego espresso. Najpierw do szklanki należy wlać spienione mleko, następnie – delikatnie dolać do niego espresso. Ostatnią czynnością związaną z parzeniem takiej kawy jest dodanie do niej mlecznej pianki. Proste?

Podsumujmy: latte macchiato to espresso (25-35 ml), spienione mleko (200-220 ml) i odrobina mlecznej pianki. Napój ten cechuje delikatny smak, ciekawy wygląd oraz wiele możliwości związanych ze stosowaniem dodatków smakowych.

Cappuccino – niezwykłe połączenie kawy i mleka

Kolejnym napojem, w którym kawa i mleko wspólnie tworzą niezwykły duet, jest popularne cappuccino. Porcja takiego napoju może wynosić od 180 do 220 ml, przy czym głównym składnikiem jest odpowiednio przygotowane mleko. Jak przygotować cappuccino? Najpierw do filiżanki należy wlać espresso, a następnie – dobrze spienione mleko. Ważne jest wlewanie mleka powoli, tak, by pianka pozostawała na powierzchni kawy. Tak przygotowany napój można udekorować różnymi dodatkami smakowymi: czekoladą, kakao lub cynamonem.

Podsumujmy: cappuccino to klasyczne espresso, połączone z mlekiem (150 ml), dzięki czemu powstaje kremowy napój o delikatnym smaku i wspaniałym aromacie.

Ekspresy do kawy Cappuccino

Kawa po wiedeńsku – dla miłośników bitej śmietany

Kto lubi kawę i bitą śmietanę, ten z pewnością doceni taki specjał, jakim jest kawa po wiedeńsku. Istnieje kilka wersji tego napoju, przy czym jego podstawą może stać się albo mocna kawa czarna, albo tradycyjne espresso. Ważnym dodatkiem jest tu bita śmietana, stanowiąca dekorację kawy, choć nie trzeba się ograniczać tylko i wyłącznie do niej. Miłośnicy słodkich dodatków często dodają do takiej kawy gorącą czekoladę, dzięki czemu wiedeńska kawa staje się ciekawym specjałem na bazie „małej czarnej”.

Mniej znane rodzaje kaw – czego jeszcze warto spróbować?

Mniej znane rodzaje kaw mogą nas zaintrygować swym smakiem oraz wyglądem. I tu o unikalnym charakterze poszczególnych kaw decydują różnice w proporcjach pomiędzy espresso a mlekiem. Jakich kaw możemy zatem spróbować? Do najciekawszych propozycji zaliczą się:

  • flat white – podwójne espresso zalane gorącym mlekiem,
  • mocha – espresso z dodatkiem czekolady, mleka i bitej śmietany,
  • mocha breve, – mocha, w której mleko oraz bita śmietana dodawane są jako podgrzana mieszanka,
  • marochino – espresso z dodatkiem kakao (lub syropu czekoladowego) oraz odrobiny spienionego mleka,
  • con panna – espresso z odrobiną bitej śmietany.

Szeroki wybór kaw i napojów kawowych to wiele możliwości dla osób szukających ciekawych rozwiązań. Dziś każdy z nas może się cieszyć mocną kawą o wybornym smaku lub łagodnymi napojami, w których kawa jest jedynie dodatkiem do spienionego mleka.

Mogą Cię zainteresować:

Autor
Julia Sowińska
Świetnie zorganizowana i pełna pozytywnej energii. Mama dwójki szkrabów, która ceni sobie maksymalne ułatwianie codziennych obowiązków domowych. Artystka w kuchni, która serce oddała przepisom swojej prababci. Od czasu do czasu chętnie poznaje tajniki kuchni orientalnej.
Dziękujemy, że przeczytałeś cały artykuł. Jak go oceniasz?

Czytaj więcej


Polecane produkty

HP No. 652 kolor
Cena od 57,90zł
Accura HDMI 1.8m
Cena od 39,90zł
Accura micro USB 1.5m czarny
Cena od 29,90zł
HP No. 652 czarny
Cena od 74,90zł
Samsung 860 Evo 500GB
Cena od 299,00zł
HP No. 650 czarny
Cena od 58,90zł
Woreczek do prania Fassino Veneto 2szt.
Cena od 9,99zł
Kingston SSD A400 480GB
Cena od 259,00zł
Accura Tule ACC-M1015
Cena od 39,90zł
Accura Napa ACC-M1204
Cena od 49,90zł
Accura Premium USB-B 1.8m czarny
Cena od 24,90zł
Accura ToledoPro ACC-K1414
Cena od 39,90zł
Accura HDMI 0.9m
Cena od 29,90zł
Accura Premium SATA 0.5m
Cena od 19,90zł
Accura micro USB 1.8m czarny
Cena od 6,90zł
Accura Yorba ACC-M1203
Cena od 29,90zł
Accura VGA - HDMI
Cena od 59,90zł
Accura USB-C czarny
Cena od 5,90zł
Accura micro USB 1.0m czarny
Cena od 5,90zł
Accura USB-C czarny
Cena od 34,90zł
Accura Ring ACC5115 black
Cena od 1,00zł
Accura HDMI 3.0m
Cena od 49,90zł
Kingston DataTraveler 100 G3 32GB USB 3.0
Cena od 30,90zł
Accura micro USB 1.0m czarny
Cena od 29,90zł
Fartuszek kuchenny Fassino Pelago 67x71
Cena od 19,99zł
CA Office Arcata CA-1007
Cena od 59,90zł
Accura Premium SATA III 0.5m
Cena od 24,90zł
CA Office Skytop CA-1208
Cena od 39,90zł
HP No. 650 kolor
Cena od 51,90zł
Xiaomi Mi Band 4
Cena od 119,00zł
Accura Premium 5.0m szary
Cena od 19,90zł
Accura Premium 2.0m szary
Cena od 15,90zł
Accura Zion ACC-M1009 Silent
Cena od 49,90zł
Accura Premium miniJack 1.2m
Cena od 16,90zł
Kingston microSDHC Canvas Select Plus 32GB 100R Class 10 UHS-I
Cena od 26,90zł
Rękawice do mycia Fassino Pelago (komplet)
Cena od 19,90zł
GOODRAM CX400 512GB
Cena od 259,00zł
Fartuszek kuchenny Fassino Rufina 89x60
Cena od 19,90zł
Accura Vista ACC-K1411
Cena od 29,90zł
Razer Goliathus Control Fissure Small
Cena od 49,00zł
HP No. 301 czarny
Cena od 81,90zł
Accura Triple 17W AccuQuick
Cena od 49,90zł
Kingston microSDXC Canvas Select Plus 128GB 100R Class 10 UHS-I
Cena od 66,90zł
Accura Premium VGA
Cena od 19,90zł
Accura Premium USB-B 3.0m czarny
Cena od 29,90zł
Accura Light 30W Quick Charge 3.0
Cena od 39,90zł
Accura Premium DVI/D 1.8m
Cena od 34,90zł
Accura Premium DisplayPort 1.8m
Cena od 79,90zł
Papier HP Home & Office
Cena od 19,90zł