Machiato, espresso, latte, americano – czym się różnią?

Jaką kawę warto wybrać? Możliwości jest wiele. Machiato, espresso, latte, americano – takie pozycje znajdziemy w menu każdej restauracji i kawiarni. Co kryje się w rzeczywistości za tymi nazwami? Jakie są gatunki kawy i czym różnią się wymienione napoje?

  • Espresso
  • Americano
  • Caffe macciato
  • Latte macchiato
  • Cappuccino
  • Kawa po wiedeńsku

Espresso – klasyczna mała czarna

Czym wyróżnia się ta kawa? Dla jednych będzie ona produktem wyjściowym w procesie tworzenia wspaniałych napojów kawowych, dla innych – rewelacyjną, samodzielną kawą, która zachwyci swą mocą. Pobudzające espresso to bez wątpienia najpopularniejszy rodzaj kawy, który wyróżnia się niewielkimi rozmiarami oraz intensywnym smakiem. To właśnie ze względu na mocny smak serwowana jest ona z dodatkową szklanką wody, którą można oczyścić kubki smakowe po wypiciu espresso.

Jak powstaje tak mocna kawa?

W ekspresie ciśnieniowym, w którym woda o temperaturze 90,5 – 96 °C jest przepuszczana przez drobno zmielone ziarna kawy. Proces ten zajmuje zazwyczaj około 25 sekund. Gotowe espresso może stać się samodzielnym napojem, może też stanowić punkt wyjściowy do tworzenia dalszych kawowych specjałów. Espresso może też występować w różnych wariacjach. Doppio i trippio, czyli podwójna i potrójna porcja espresso, to rozwiązanie chętnie wybierane przez tych, którzy potrzebują silniejszego pobudzenia. Lungo to espresso, w którym pojawia się więcej wody, z kolei romano to espresso z dodatkiem cytryny.

Podsumujmy: espresso powstaje z 25-35 ml gorącej i 18-20 g zmielonej kawy, wyróżnia się niewielką objętością oraz intensywnym smakiem.

Americano – popularna kawa na bazie espresso

To kolejny rodzaj kawy, który zyskał ogromną popularność na całym świecie. Americano to espresso zalane gorącą wodą. Jakie proporcje są tu zalecane? W przypadku tej kawy możliwych jest wiele wariacji.
Dla tych, którzy chcą uzyskać mocną kawę, zalecany stosunek espresso do wody to 1:1. W takim przypadku porcja americano wynosi od 25 do 30 ml. Kawa ta może być jednak podawana i w nieco łagodniejszej formie, poprzez dolanie do espresso większych ilości wody. Maksymalna wielkość porcji americano nie powinna jednak przekraczać 470 ml – i to jedyne ograniczenie, o którym należy pamiętać.

Podsumujmy: americano to tradycyjna porcja espresso z dodatkiem wody według własnych preferencji, ale w ilości nie większej niż 450 ml.

Ekspresy do kawy Americano >

Caffe macchiato – odrobina mleka wiele może zmienić

Caffè macchiato to, w dosłownym tłumaczeniu, kawa „poplamiona mlekiem”. Jest to klasyczne espresso, ozdobione odrobiną mleka oraz niewielką ilością mlecznej pianki. Mleczny dodatek może stanowić ciekawą dekorację, dzięki czemu kawę tę od espresso odróżnia nie tylko delikatniejszy smak, ale i ciekawszy wygląd.

By przygotować taką kawę, należy z jednej strony zaparzyć espresso (lub podwójne espresso), z drugiej – przygotować odpowiednio mleko. Najlepiej sprawdzi się takie o zawartości tłuszczu 2-3,2%, które po spienieniu da nam mleczną piankę. Mleko i kawa, w proporcjach 1:1, stworzą ciekawy duet, znany właśnie jako caffe macciato.
By osiągnąć odpowiedni efekt, należy pamiętać o jednej, bardzo ważnej zasadzie: mleko ma pokrywać kawę warstwą gęstej pianki, jednak nie może się z nią zmieszać. Z tego też względu dla osób preferujących ten typ kawy ważnym sprzętem w domowej kuchni staje się profesjonalny spieniacz do mleka.

Podsumujmy: caffe macciato to 25-35 ml klasycznego espresso z dodatkiem mleka, najlepiej w proporcji 1:1.

Ekspresy do kawy Macchiato >

Latte macchiato – coś dla miłośników mlecznej pianki

Caffe latte macchiato to trójwarstwowy napój kawowy, w przypadku którego głównym składnikiem jest spienione mleko. Taki napój jest rewelacyjną propozycją dla tych, którzy chcą poczuć subtelny smak kawy, choć jednocześnie preferują łagodne napoje.

Co można wykorzystać w trakcie przyrządzania takiego napoju? Podstawą będzie dobry sprzęt, czyli spieniacz do mleka oraz umiejętne dobieranie takich dodatków smakowych i dekoracyjnych, jakimi są cynamon, kakao, syropy smakowe czy czekoladowe wiórki. Dzięki nim miłośnicy latte macchiato będą mogli przyrządzać wyborne napoje kawowe, które każdego zadziwią swą aromatycznością oraz oryginalnością. Serwowane w smukłej szklance, zachwyca też swym wyglądem. Ponieważ ciężkie mleko opada na dno szklanki, a delikatna pianka utrzymuje się na powierzchni, doskonale widoczne są tu trzy warstwy.

Jaki spieniacz do mleka wybrać? Sprawdź nasz ranking

Jak zrobić latte Machiato?

Najlepiej zacząć od przygotowania gorącego, dobrze spienionego mleka oraz zaparzenia mocnego espresso. Najpierw do szklanki należy wlać spienione mleko, następnie – delikatnie dolać do niego espresso. Ostatnią czynnością związaną z parzeniem takiej kawy jest dodanie do niej mlecznej pianki. Proste?

Podsumujmy: latte macchiato to espresso (25-35 ml), spienione mleko (200-220 ml) i odrobina mlecznej pianki. Napój ten cechuje delikatny smak, ciekawy wygląd oraz wiele możliwości związanych ze stosowaniem dodatków smakowych.

Cappuccino – niezwykłe połączenie kawy i mleka

Kolejnym napojem, w którym kawa i mleko wspólnie tworzą niezwykły duet, jest popularne cappuccino. Porcja takiego napoju może wynosić od 180 do 220 ml, przy czym głównym składnikiem jest odpowiednio przygotowane mleko. Jak przygotować cappuccino? Najpierw do filiżanki należy wlać espresso, a następnie – dobrze spienione mleko. Ważne jest wlewanie mleka powoli, tak, by pianka pozostawała na powierzchni kawy. Tak przygotowany napój można udekorować różnymi dodatkami smakowymi: czekoladą, kakao lub cynamonem.

Podsumujmy: cappuccino to klasyczne espresso, połączone z mlekiem (150 ml), dzięki czemu powstaje kremowy napój o delikatnym smaku i wspaniałym aromacie.

Ekspresy do kawy Cappuccino >

Kawa po wiedeńsku – dla miłośników bitej śmietany

Kto lubi kawę i bitą śmietanę, ten z pewnością doceni taki specjał, jakim jest kawa po wiedeńsku. Istnieje kilka wersji tego napoju, przy czym jego podstawą może stać się albo mocna kawa czarna, albo tradycyjne espresso. Ważnym dodatkiem jest tu bita śmietana, stanowiąca dekorację kawy, choć nie trzeba się ograniczać tylko i wyłącznie do niej. Miłośnicy słodkich dodatków często dodają do takiej kawy gorącą czekoladę, dzięki czemu wiedeńska kawa staje się ciekawym specjałem na bazie „małej czarnej”.

Mniej znane rodzaje kaw – czego jeszcze warto spróbować?

Mniej znane rodzaje kaw mogą nas zaintrygować swym smakiem oraz wyglądem. I tu o unikalnym charakterze poszczególnych kaw decydują różnice w proporcjach pomiędzy espresso a mlekiem. Jakich kaw możemy zatem spróbować? Do najciekawszych propozycji zaliczą się:

  • flat white – podwójne espresso zalane gorącym mlekiem,
  • mocha – espresso z dodatkiem czekolady, mleka i bitej śmietany,
  • mocha breve, – mocha, w której mleko oraz bita śmietana dodawane są jako podgrzana mieszanka,
  • marochino – espresso z dodatkiem kakao (lub syropu czekoladowego) oraz odrobiny spienionego mleka,
  • con panna – espresso z odrobiną bitej śmietany.

Szeroki wybór kaw i napojów kawowych to wiele możliwości dla osób szukających ciekawych rozwiązań. Dziś każdy z nas może się cieszyć mocną kawą o wybornym smaku lub łagodnymi napojami, w których kawa jest jedynie dodatkiem do spienionego mleka.

Kawa i napoje w kapsułkach Ekspresy do kawy Młynki do kawy

Machiato, espresso, latte, americano – czym się różnią?
5 (100%) 2 głosów