Kuchnia polowa, czyli gotowanie na wakacjach

Wakacje to czas, w którym turystyka ma duże znaczenie. W końcu możesz wyjechać i odpocząć z rodziną lub znajomymi. Część z nas wybierze zapewne oferty hoteli z zapewnionym wyżywieniem, inne osoby mogą wybrać wypoczynek na łonie natury z dala od tłocznych hoteli. W obu tych przypadkach warto wziąć ze sobą urządzenia, które pozwolą szybkie gotowanie na wakacjach we własnym zakresie. Wbrew pozorom sprzęt taki nie zajmuje dużo miejsca i jest bardzo łatwy w obsłudze.

Gotowanie na wakacjach – co zabrać? Lista

Aby ułatwić gotowanie na wakacjach, a szczególnie gotowanie w plenerze podstawą jest oczywiście wyposażenie w sprzęt do przygotowywania ciepłych posiłków. Tu potrzebny będzie dostęp do gniazdka elektrycznego. Nie powinien to być jednak duży problem – na kempingach i w kwaterach prywatnych zawsze jest dostęp do elektryczności. Pamiętajmy jedynie, aby wziąć ze sobą jeden lub kilka przedłużaczy – dadzą nam one większą swobodę w ustawieniu naszej polowej kuchni.

  1. Kuchenki turystyczne
  2. Grille elektryczne
  3. Opiekacze do kanapek
  4. Lodówki turystyczne
  5. Termosy i kubki termiczne
  6. Listwa zasilająca

Kuchenka turystyczna na wakacje – którą wybrać?

Współczesna kuchenka turystyczna to nic innego jak przenośna płyta grzejna. Wyobraźmy sobie po prostu, że zabieramy ze sobą jeden lub dwa pola grzejna z naszej płyty ceramicznej lub indukcyjnej. Płyty takie mają niewielkie rozmiary, są lekkie i bezpieczne w użytkowaniu. W przypadku kuchenek turystycznych nie ma potrzeby podłączania płyt do napięcia 400 V. Bez problemu wystarczy nam zwykłe gniazdko 220 V.

Indukcja na wycieczkach raczej się nie sprawdzi – musielibyśmy brać ze sobą specjalne garnki i patelnie do niej przystosowane. Za to na kuchenkach ceramicznych bądź żeliwnych możemy używać dowolnych naczyń.

Kuchenki turystyczne posiadają najczęściej jedno lub dwa pola grzejne. Jeśli wyjeżdżamy samemu bądź z drugą osobą, wystarczy nam jedno pole – wtedy kuchenka będzie mniejsza i bardziej poręczna. Jeśli jedziemy większą grupą, warto zabrać ze sobą kuchenkę z dwoma polami.

Grill elektryczny na wakacje

Jeśli lubisz potrawy smażone i pieczone, a jednocześnie uwielbiasz spędzać czas przy grillu, weź ze sobą grill elektryczny. Takie rozwiązanie ma wiele zalet. Na miejscu trzeba się martwić kupowaniem węgla i rozpałki. Grill elektryczny jest gotowy do pracy w ciągu kilku minut od włączenia go. Jest też bardzo łatwy w myciu. Warto wziąć ze sobą grill z płaską powierzchnią. Możesz jej używać na co dzień jako patelnię. Bez problemu zrobisz na niej jajecznicę, czy usmażysz kotlet.

O tym, jak wybrać grill elektryczny, dowiesz się z poradnika: Jaki grill elektryczny? Poradnik zakupowy

Opiekacz z funkcją smażenia

Nie będziesz w stanie zmieścić do swojego bagażu kuchenki turystycznej ani grilla elektrycznego? Nie martw się, jest inne rozwiązanie. Możesz wziąć ze sobą znacznie mniejsze urządzenie – opiekacz do kanapek. Warto jednak poszukać modelu, który można rozłożyć pod kątem 180 stopni. Takie urządzenie może wtedy pełnić rolę patelni elektrycznej, na której jest możliwość przygotowywania niewielkich posiłków na obiad.

Przenośna lodówka turystyczna

Skoro masz w planie samodzielnie przygotowywać posiłki, to niezbędne jest Ci miejsce, w których będziesz przechowywać składniki do nich. Takim miejscem jest przenośna lodówka turystyczna. Dostępne na rynku modele możesz podłączać do zwykłego gniazdka 220 V lub do gniazda zapalniczki samochodowej. Istnieją też modele, które w ogóle nie wymagają dostępu do elektryczności – musimy jedynie umieścić w nich specjalne wkłady chłodzące.

Więcej o lodówkach turystycznych, dowiesz się z poradnika: Jak wybrać przenośną lodówkę turystyczną?

Kuchnia turystyczna, czyli niezbędny ekwipunek

Mamy już zapewnione ciepłe posiłki i lodówkę. Teraz pora zatroszczyć się o talerze i sztućce. Trudno jednak wyobrazić sobie branie ze sobą na wyjazd szklanych talerzy. Plastikowe jednorazówki to też słabe rozwiązanie – łatwo je uszkodzić, a poza tym posiłek wygląda na nich raczej mało apetycznie.

Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem są podróżne zestawy talerzy i sztućców. Są one stworzone ze specjalnego tworzywa, które jest lekkie i jednocześnie bardzo wytrzymałe. W skład takiego zestawu wchodzą najczęściej talerze, składane kubki, widelce oraz pokrywki. Wszystkie elementy utrzymane są w przyjemnej kolorystyce.

Ciekawym pomysłem są również składane butelki. Dzięki sprytnemu rozwiązaniu butelka taka jest duża, gdy potrzebujemy nosić w niej napoje. Gdy nie będzie już nam potrzebna, możemy ją rozłożyć na trzy części, dzięki czemu jej objętość znacznie się zmniejsza.

Termosy i kubki termiczne

Aby herbata, kawa i napoje nie wystygły przez długi czas, przyda nam się termos lub kubek termiczny. Bez problemu utrzymują one ciepło przez wiele godzin. Możemy je wziąć ze sobą na wycieczkę pieszą lub rowerową. Termosy i kubki powinny mieć podwójne ścianki – dzięki temu nie tylko lepiej utrzymują ciepło, ale też są bardziej odporne na uszkodzenia. Idealnie, jeśli będą też miały specjalne zamknięcie, które zabezpieczy gorący napój przed wylaniem się, gdy z niego nie korzystamy.


Kuchnia polowa, czyli gotowanie na wakacjach
5 (100%) 2 głosów