Kuchnia polowa, czyli gotowanie na wakacjach

Wakacje to czas, w którym turystyka ma duże znaczenie. W końcu możesz wyjechać i odpocząć z rodziną lub znajomymi. Część z nas wybierze zapewne oferty hoteli z zapewnionym wyżywieniem, inne osoby mogą wybrać wypoczynek na łonie natury z dala od tłocznych hoteli. W obu tych przypadkach warto wziąć ze sobą urządzenia, które pozwolą szybkie gotowanie na wakacjach we własnym zakresie. Wbrew pozorom sprzęt taki nie zajmuje dużo miejsca i jest bardzo łatwy w obsłudze.

Gotowanie na wakacjach – co zabrać? Lista

Aby ułatwić gotowanie na wakacjach, a szczególnie gotowanie w plenerze podstawą jest oczywiście wyposażenie w sprzęt do przygotowywania ciepłych posiłków. Tu potrzebny będzie dostęp do gniazdka elektrycznego. Nie powinien to być jednak duży problem – na kempingach i w kwaterach prywatnych zawsze jest dostęp do elektryczności. Pamiętajmy jedynie, aby wziąć ze sobą jeden lub kilka przedłużaczy – dadzą nam one większą swobodę w ustawieniu naszej polowej kuchni.

  1. Kuchenki turystyczne
  2. Grille elektryczne
  3. Opiekacze do kanapek
  4. Lodówki turystyczne
  5. Termosy i kubki termiczne
  6. Listwa zasilająca

Kuchenka turystyczna na wakacje – którą wybrać?

Współczesna kuchenka turystyczna to nic innego jak przenośna płyta grzejna. Wyobraźmy sobie po prostu, że zabieramy ze sobą jeden lub dwa pola grzejna z naszej płyty ceramicznej lub indukcyjnej. Płyty takie mają niewielkie rozmiary, są lekkie i bezpieczne w użytkowaniu. W przypadku kuchenek turystycznych nie ma potrzeby podłączania płyt do napięcia 400 V. Bez problemu wystarczy nam zwykłe gniazdko 220 V.

Indukcja na wycieczkach raczej się nie sprawdzi – musielibyśmy brać ze sobą specjalne garnki i patelnie do niej przystosowane. Za to na kuchenkach ceramicznych bądź żeliwnych możemy używać dowolnych naczyń.

Kuchenki turystyczne posiadają najczęściej jedno lub dwa pola grzejne. Jeśli wyjeżdżamy samemu bądź z drugą osobą, wystarczy nam jedno pole – wtedy kuchenka będzie mniejsza i bardziej poręczna. Jeśli jedziemy większą grupą, warto zabrać ze sobą kuchenkę z dwoma polami.

Grill elektryczny na wakacje

Jeśli lubisz potrawy smażone i pieczone, a jednocześnie uwielbiasz spędzać czas przy grillu, weź ze sobą grill elektryczny. Takie rozwiązanie ma wiele zalet. Na miejscu trzeba się martwić kupowaniem węgla i rozpałki. Grill elektryczny jest gotowy do pracy w ciągu kilku minut od włączenia go. Jest też bardzo łatwy w myciu. Warto wziąć ze sobą grill z płaską powierzchnią. Możesz jej używać na co dzień jako patelnię. Bez problemu zrobisz na niej jajecznicę, czy usmażysz kotlet.

O tym, jak wybrać grill elektryczny, dowiesz się z poradnika: Jaki grill elektryczny? Poradnik zakupowy

Przenośna lodówka turystyczna

Skoro masz w planie samodzielnie przygotowywać posiłki, to niezbędne jest Ci miejsce, w których będziesz przechowywać składniki do nich. Takim miejscem jest przenośna lodówka turystyczna. Dostępne na rynku modele możesz podłączać do zwykłego gniazdka 220 V lub do gniazda zapalniczki samochodowej. Istnieją też modele, które w ogóle nie wymagają dostępu do elektryczności – musimy jedynie umieścić w nich specjalne wkłady chłodzące.

Więcej o lodówkach turystycznych, dowiesz się z poradnika: Jak wybrać przenośną lodówkę turystyczną?

Kuchnia turystyczna, czyli niezbędny ekwipunek

Mamy już zapewnione ciepłe posiłki i lodówkę. Teraz pora zatroszczyć się o talerze i sztućce. Trudno jednak wyobrazić sobie branie ze sobą na wyjazd szklanych talerzy. Plastikowe jednorazówki to też słabe rozwiązanie – łatwo je uszkodzić, a poza tym posiłek wygląda na nich raczej mało apetycznie.

Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem są podróżne zestawy talerzy i sztućców. Są one stworzone ze specjalnego tworzywa, które jest lekkie i jednocześnie bardzo wytrzymałe. W skład takiego zestawu wchodzą najczęściej talerze, składane kubki, widelce oraz pokrywki. Wszystkie elementy utrzymane są w przyjemnej kolorystyce.

Ciekawym pomysłem są również składane butelki. Dzięki sprytnemu rozwiązaniu butelka taka jest duża, gdy potrzebujemy nosić w niej napoje. Gdy nie będzie już nam potrzebna, możemy ją rozłożyć na trzy części, dzięki czemu jej objętość znacznie się zmniejsza.


Kuchnia polowa, czyli gotowanie na wakacjach
5 (100%) 2 głosów