Kawa zielona – jak pić i co warto wiedzieć?

Kawa zielona jeszcze nie tak dawno była napojem znanym tylko koneserom – dziś po ten rodzaj kawy sięga coraz więcej osób, dla których ważny jest nie tylko smak, ale i zdrowie. Jakie są wlaściości kawy zielonej? Czym wyróżnia się tego rodzaju kawa? Czy jej przygotowanie będzie dla nas wymagającym zadaniem?

Regularne sięganie po filiżankę zielonej kawy może przynieść nam wiele korzyści. By ten pobudzający i zdrowy napój mógł nas jednocześnie zachwycać swym smakiem, w porę powinniśmy zapoznać się z tajnikami parzenia takiej kawy w odpowiedni sposób. Na szczęście nie brak urządzeń, dzięki którym przygotowanie napoju przestaje być problemem.

W tym artykule znajdziesz:

  • Właściwości kawy zielonej
  • Rodzaje kawy zielonej
  • Czym jest kwas chlorogenowy
  • Jak zaparzyć kawę zieloną?
  • Jakie napoje można przygotować z kawy zielonej?

Jakie właściwości ma kawa zielona?

Kawa zielona cieszy się wielką popularnością wśród osób, dla których zdrowy styl życia to podstawa. Czym jest kawa zielona i co warto o niej wiedzieć? Niepalone dojrzałe lub niedojrzałe ziarna kawy z gatunku Robusta, bo to właśnie one pojawiają się w naszych sklepach jako kawa zielona, są zaliczane do grupy tzw. żywności funkcjonalnej.

Właściwości zdrowotne kawy zielonej

Brak procesu palenia sprawia, iż ziarna kawy nie mają kontaktu z wysoką temperaturą, a tym samym – nie tracą tak cennych dla naszego zdrowia substancji. Oznacza to, że kawa taka może się pochwalić prozdrowotnymi właściwościami. Jakimi? Kawie zielonej przypisuje się działanie antyrakowe i odchudzające. Wiele osób uznaje ją jednocześnie za ważny składnik diety, mającej konsekwentnie wspierać naszą odporność.

  • działanie antyrakowe,
  • działanie odchudzające,
  • wzmacnianie odporności.

Właściwości energetyczne kawy zielonej

Kawa ta jest jednocześnie skutecznym pogromcą zmęczenia. Choć znajduje się tu znacznie mniej kofeiny niż w ziarnach kawy czarnej, można z niej przygotować pobudzający napój o długotrwałym działaniu. Bo choć kofeiny w zielonej kawie jest niewiele, jest ona uwalniana stopniowo w naszym organizmie. Dzięki temu skutkami działania tej substancji można się cieszyć znacznie dłużej, co z pewnością docenią osoby żyjące dość intensywnie.

Kawa zielona

Jakie są rodzaje zielonej kawy?

Podobnie jak kawa czarna, tak i jej zielona krewna, dostępna jest w dwóch wariantach: kawa mielona i ziarnista.Osoby stawiające na wygodę mogą wybrać kawę mieloną, zamkniętą w szczelnych opakowaniach. Z kolei ci, dla których najważniejsza jest świeżość, mogą postawić na kawę ziarnistą.

Należy jednak pamiętać, że mielenie ziaren kawy zielonej jest nieco trudniejsze niż w przypadku tradycyjnej kawy czarnej. Wiąże się to głównie z twardością ziaren. Miłośnicy zielonej kawy ziarnistej powinni zatem w porę zainteresować się solidnymi młynkami oraz moździerzami, w których ziarna będą rozdrabniane przed rozpoczęciem procesu mielenia.

Zobacz młynki do kawy >

Co to jest kwas chlorogenowy?

Rosnące zainteresowanie kawą zieloną oraz jej niezwykłymi właściwościami, ma ścisły związek z upowszechnianiem wiedzy na temat jej najcenniejszego składnika – kwasu chlorogenowego. Badania dotyczące jego wpływu na ludzki organizm przyniosły wiele zaskakujących wniosków.

Jak działa kwas chlorogenowy?

Z dotychczasowych badań wynika, iż kwas ten pomaga oczyszczać organizm ze szkodliwych toksyn, a jednocześnie – przyspiesza proces spalania tkanki tłuszczowej. To właśnie te właściwości sprawiły, że kawa zielona stała się w ostatnim czasie bardzo popularnym dodatkiem do diety.

Kwas ten ceniony jest również jako skuteczny pogromca bakterii i wirusów, z powodzeniem korzysta się też z jego właściwości w kuracjach antygrzybiczych. Po kawę zieloną warto zatem sięgać regularnie.

Parzenie kawy zielonej

By z kawy zielonej wyciągnąć możliwie jak najwięcej, należy ją zaparzyć w odpowiedni sposób. Podobnie jak kawa czarna, tak i ta dostępna jest jako kawa mielona lub ziarnista – znacznie bardziej wartościowa. A jak zaparzyć taką kawę? Można wsypać 2-3 łyżeczki zmielonej kawy do kubka i zalać ją wodą o temperaturze około 90 stopni. Można też skorzystać z bardziej profesjonalnych, a jednocześnie bardzo prostych w obsłudze, sprzętów.

  • kawiarki,
  • dripy,
  • chemexy.

Jak parzyć kawę zieloną w kawiarce?

Jest bardzo proste. Składająca się z trzech części kawiarka jest sprzętem bardzo prostym w obsłudze. Wystarczy zmielone ziarna umieścić w pojemniczku na kawę, nałożyć go na pojemnik z wodą i nakryć pustym pojemnikiem na kawę. Tak przygotowaną kawiarkę należy postawić na palniku. Gdy woda zacznie się gotować, wraz parą w ostatnim, trzecim pojemniku gromadzić będzie się pobudzający i wartościowy napar.

Więcej o kawiarkach dowiesz się z poradnika: Kawiarka czy ekspres przelewowy? Co wybrać?

Kawa zielona

Jak parzyć kawę zieloną w dripach?

To kolejna propozycja, z której warto skorzystać. Za pomocą ceramicznego, metalowego lub plastikowego pojemnika – drippera, łyżeczki do odmierzania zmielonej kawy oraz papierowych filtrów, każdy z nas może przygotować wspaniały napój. Jak to zrobić? Wystarczy umieścić papierowy filtr na dripperze, a następnie nalać na niego nieco wody. Dzięki temu można pozbyć się dość uciążliwego problemu, jakim jest papierowy posmak parzonej w ten sposób kawy.

Po przelaniu filtra należy umieścić w nim odpowiednią ilość kawy, najlepiej świeżo zmielonej. Zalewa się ją stopniowo gorącą wodą, tak by powoli wydobywać z niej najcenniejsze właściwości. Papierowe filtry sprawiają, że kawa jest czysta i aksamitna, dzięki czemu smakuje wybornie. A ponieważ w trakcie parzenia można zachować pełną kontrolę nad temperaturą wody, tak przygotowany napar wciąż zaskakuje swymi prozdrowotnymi właściwościami.

Jak parzyć kawę zieloną w chemexach?

To doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy chcą wykorzystać właściwości papierowego filtra, a jednocześnie – zaparzyć większą ilość kawy. Sam proces parzenia jest tu bardzo podobny do tego, który stosuje się w przypadku drippów. Na czym polega różnica? Chemex to zaparzacz, który może się również doskonale sprawdzić jako karafka.

Za pomocą tego urządzenia jednorazowo można zaparzyć nawet 10 filiżanek wybranej kawy, a następnie – bezpiecznie i wygodnie rozlać ją do filiżanek. A ponieważ metoda przelewowa rewelacyjnie sprawdza się w przypadku kawy zielonej, bardzo często jest ona przygotowywana w ten właśnie sposób.

Kawa zielona

Jakie napoje można przygotować z kawy zielonej?

Kawa czarna to wiele możliwości tworzenia napojów z dodatkiem mleka, kakao lub czekolady. Latte, cappuccino – to tylko wybrane rozwiązania, z których tak chętnie korzystają amatorzy „małej czarnej”. A jakie możliwości mają miłośnicy oryginalnych rozwiązań w przypadku kawy zielonej?

Fantazja miłośników kawy sprawia, iż korzystać możemy z wielu niebanalnych receptur. Ziołowy i goryczkowy smak zielonej kawy sprawia, iż można ją łączyć z czarną. Można też stworzyć ciekawy napój na bazie zielonego naparu. Oto wybrane przepisy, które już teraz można znaleźć na blogach prowadzonych przez amatorów zdrowej diety:

  • Zielona kawa frappe z miętą i mlekiem sojowym,
  • zielona kawa z dodatkiem miodu i cytryny,
  • mieszanka kawy zielonej i czarnej.

Produkty, które polecamy w naszym sklepie:

Kawy i napoje w kapsułkach Ekspresy do kawy

Kawa zielona – jak pić i co warto wiedzieć?
5 (100%) 2 głosów