Jaki wypiekacz do chleba? Jak wybrać maszynę do pieczenia chleba?

Bardzo dynamicznie rośnie popularność maszyn do pieczenia chleba. Wypiekacze do chleba umożliwiają samodzielne przygotowanie w domu chleba – takiego na jaki mamy ochotę. Bez sztucznych barwników, polepszaczy i konserwantów. Wypiekanie chleba staje się coraz powszechniejszym zjawiskiem. Jaki wypiekacz do chleba zatem wybrać w sklepie?

Spis treści:

  • Jak działa wypiekacz do chleba?
  • Maszyna do wypieku chleba – dla kogo?
  • Jaki wypiekacz do chleba – na co zwrócić uwagę przy wyborze?
  • Programy pieczenia, czyli co można przygotować w wypiekaczu?
  • Funkcje dodatkowe, które mogą się przydać
  • Jakie są zabezpieczenia w wypiekaczach do chleba?

Popularne wypiekacze do chleba w Komputronik.pl

Jak działa wypiekacz do chleba?

Podczas wypiekania chleba niezwykle ważne jest rygorystyczne przestrzeganie czasu określonego w przepisie oraz precyzyjny dobór temperatury. Szczególnie ta ostatnia cecha jest bardzo trudna do osiągnięcia w klasycznym piekarniku. Dlatego też stworzono wypiekacze do chleba.

Taka maszyna do wypieku chleba ma zaprogramowane odpowiednie parametry pracy do każdego z rodzajów chleba. Co do sekundy pilnuje odpowiednich czasów podanych w przepisie i z dokładnością do jednego stopnia ustawia temperaturę pieczenia.

Nasza rola ogranicza się jedynie do dodawania podanych w przepisie składników, gdy urządzenie sygnalizuje taką konieczność. Nie musimy więc wiedzieć, jak upiec chleb. Wszystko jest w pełni zautomatyzowane. Maszyna do pieczenia chleba nie jest dużym urządzeniem. Zajmuje tyle miejsca, co przeciętny robot kuchenny lub frytkownica.

jaki wypiekacz do chleba

Maszyna do wypieku chleba – dla kogo?

Dla kogo przede wszystkim przeznaczony jest wypiekacz? Dla wszystkich tych, którzy starają się odżywiać z pełną świadomością tego, co jedzą. Wypiekacz jest też cenny dla wszystkich osób, które mają różnego rodzaju ograniczenia lub alergie pokarmowe. Jest przecież bardzo duża grupa osób nietolerujących glutenu. Wypiekacz do chleba bezglutenowego to dla nich świetne rozwiązanie.

Jaki wypiekacz do chleba – na co zwrócić uwagę przy wyborze?

Zanim zdecydujesz, jaki wypiekacz do chleba sprawdzi się najlepiej, koniecznie sprawdź na co warto zwrócić uwagę przy wyborze tego rodzaju urządzenia. Szczególną uwagę przy zakupie wypiekacza powinniśmy zwrócić na:

  • obudowa wypiekacza
  • moc wypiekacza
  • liczba mieszadeł
  • komora

Moc wypiekacza do chleba

Na samym początku rzućmy okiem na moc wypiekacza do chleba. W przypadku tego urządzenia moc wpływa przede wszystkim na maksymalny czas, w którym może działać urządzenie oraz na siłę, z jaką mieszadło będzie mogło wyrabiać i zagniatać ciasto. Na rynku dostępne są wypiekacze o mocy od 450W, do nawet 1200W.

Jeśli mamy w planach robić chleby wymagające długiego czasu wypieku, wybierzmy wypiekacze o mocy powyżej 750W. Zapewnią one długą pracę i stabilny poziom temperatury przez cały czas trwania wypieku. Taką samą moc warto też wybrać z uwagi na proces zagniatania ciasta, wymagający odpowiedniej siły.

Obudowa wypiekacza – metalowa czy plastikowa?

Decydując, jaki wypiekacz do chleba wybrać, zwróćmy też uwagę na jego obudowę.

Wypiekacze z obudową plastikową są przede wszystkim tańsze. Są też znacznie lżejsze od swoich metalowych odpowiedników. Kłopotem jest jednak ich trwałość i odporność na uszkodzenia.

Wypiekacze z obudową metalową gwarantują dużą odporność na uszkodzenia. Jest też znacznie bardziej elegancka od obudowy plastikowej. Jest co prawda dość ciężka, ale w przypadku tak niewielkiego urządzenia, jak opiekacz nie powinno to mieć większego znaczenia.

jaki wypiekacz do chleba

Jaka ilość mieszadeł?

Kolejna cecha to liczba mieszadeł. Wypiekacze mają najczęściej jedno mieszadło. Jest to element metalowy znajdujący się na dnie komory, którego zadaniem jest ciągłe przemieszczanie ciasta. Jednak znajdziemy też urządzenia mające dwa mieszadła. Które więc rozwiązanie wybrać?

Wypiekacze wyposażone w jedno mieszadło, najlepiej poradzą sobie ze zrobieniem bochenka o wadze nieprzekraczającej jednego kilograma. Jeśli chcielibyśmy zrobić większy chleb, ciasta w komorze byłoby zbyt dużo, żeby jedno mieszadło dało radę je wymieszać. W takim wypadku powinniśmy wybrać wypiekacz do chleba z dwoma mieszadłami.

Komora wypiekacza – pionowa czy pozioma?

Warto też wiedzieć, że urządzenie do pieczenia chleba może mieć budowę pionową lub poziomą. Zdecydowanie więcej jest tych drugich, jednak w sklepach przeważnie jest też dostępny o orientacji pionowej. Jaka jest różnica?

  • Wypiekacze pionowe zajmują dużo mniej miejsca na kuchennym blacie. Poza tym zapewniają nieco lepsze mieszanie ciasta. Nadają się jednak tylko do wypiekania małych chlebów, ponieważ zdecydowana większość z nich ma jedynie jedno mieszadło. Wiele osób twierdzi również, że w tego typu formie jest większe prawdopodobieństwo powstania zakalca.
  • Wypiekacze poziome mogą mieć zarówno jedno, jak i dwa mieszadła. Chleb jest nieco mniej wilgotny, więc prawdopodobieństwo powstania zakalca jest mniejsze. Łatwiejsze jest też uzupełnianie dodatkowych składników, takich jak ziarna czy zioła w trakcie pieczenia.

Programy pieczenia, czyli co można przygotować w wypiekaczu?

Każdy wypiekacz umożliwia przygotowanie klasycznego bochenka białego chleba. Jednak zdecydowana większość z nich posiada również szereg programów specjalnych, które umożliwiają zrobienie mniej standardowych, lecz również pysznych chlebów.

  • tradycyjny chleb na zakwasie – nie od dziś wiadomo, że to co tradycyjne, najczęściej smakuje najlepiej. Jeśli w naszej kuchni znajdzie się wypiekacz do chleba na zakwasie, to z pewnością potwierdzimy tę teorię. Nie musimy znać babcinych receptur. Wystarczy, że nasze urządzenie będzie posiadać tego typu program.
  • chleb bezglutenowy – wiele osób zdaje już sobie sprawę, jak szkodliwy może być gluten. Jeśli nie chcemy chleba z glutenem, to zróbmy go sobie sami, wykorzystując odpowiedni program.
  • chleb razowy – o ile chleb oparty na pszenicy jest szybki i łatwy do zrobienia, o tyle chleb razowy jest znacznie bardziej zdrowy. Program ten służy do pieczenia chleba z mąki razowej, także z dodatkiem ziaren.
  • chleb tostowy – chleby tostowe kupowane w sklepach najczęściej wołają o pomstę do nieba. Ich skład zawiera mnóstwo sztucznych dodatków i konserwantów. Warto więc zrobić taki chleb samodzielnie, używając odpowiedniego programu specjalnego.

jaki wypiekacz do chleba

Funkcje dodatkowe

Wypiekacze do chleba to nowoczesne urządzenia, wyposażone w szereg innowacyjnych funkcji. Sprawdźmy, które z nich w szczególności ułatwią nam codzienne użytkowanie oraz podjęcie decyzji, jaki wypiekacz do chleba wybrać.

  • automatyczny dozownik dodatków – niezwykle praktyczna funkcja, dzięki której już w ogóle nie musimy zwracać uwagi na działanie naszego wypiekacza. Nie musimy samodzielnie dorzucać dodatków o odpowiednich porach. Wypiekacz zrobi to za nas.
  • opcja ustawiania wagi chleba – dobry wypiekacz do chleba jest też wyposażony w opcję dającą możliwość ustawienia wagi chleba. Oczywiście nasz wypiekacz musi posiadać wystarczająco dużą komorę. Najczęściej wagę chleba możemy ustawić pomiędzy pół, a półtora kilograma. Oczywiście przed ustawieniem tej funkcji musimy wsypać do komory wypiekacza odpowiednio dużą ilość składników.
  • funkcja robienia dżemu – kto nie lubi smacznych i zdrowych domowych przetworów? Z niektórymi wypiekaczami do chleba zrobimy je szybko i bez problemu. Po umieszczeniu w ich komorze owoców i innych niezbędnych składników, w ciągu kilku godzin zrobią nam pyszne konfitury, dżemy i marmolady.
  • funkcja wyrabiania ciasta – urządzenie, które potrafi wyrobić i zagnieść gęste i ciężkie ciasto na chleb, bez problemu poradzi sobie z ciastem na inne domowe wypieki. Można w nim zrobić ciasto na placki, pizzę czy babeczki. Ograniczeniem jest tylko pojemność komory wypiekacza
  • funkcja opóźnionego startu – dzięki niej można rozkoszować się świeżym chlebem na śniadanie, czy zaraz po powrocie z pracy. Na programatorze ustawiamy czas włączenia się urządzenia. W większości przypadków jest to maksymalnie dwanaście godzin, ale też dostępne są wypiekacze z opóźnieniem wynoszącym nawet jedną dobę.

Jakie zabezpieczenia?

Wypiekacz do chleba jest bezpiecznym urządzeniem, ale mimo wszystko warto dmuchać na zimne, szczególnie gdy w naszym domu są małe dzieci.

  • Termoizolowana obudowa –  jest podstawowym zabezpieczeniem w zdecydowanej większości wypiekaczy. W środku komory wypiekacza panuje bardzo wysoka temperatura. Dzięki odpowiedniej budowie ścianek pozostają one na zewnątrz jedynie delikatnie ciepłe.
  • Ochrona na wypadek braku prądu – urządzenia posiadające tę funkcję, potrafią zapamiętać ustawienia i swój cykl pracy w razie nagłego wyłączenia zasilania. Po jego wznowieniu rozpoczną swoją pracę od momentu, w którym ją przerwały.
  • Blokada przed przegrzaniem – kolejnym ciekawym zabezpieczeniem jest blokada przed przegrzaniem. Jeśli temperatura wypiekacza jest zbyt wysoka, pojawi się ostrzeżenie na wyświetlaczu LCD lub zabrzmi sygnał dźwiękowy.