Współczesne piekarniki wolnostojące jak i piekarniki do zabudowy to nowoczesne centra przygotowania posiłków. W piekarniku możemy stworzyć wyśmienite dania na obiad, upiec pyszne placki, czy zrobić konfitury. Oczywiście funkcją piekarnika jest nie tylko pieczenie potraw.
Potrafią same dostosowywać temperaturę do przygotowywanych dań, czy łączyć się bezprzewodowo z naszym smartfonem. Piekarnik z wyświetlaczem LCD wyświetli nam najlepsze przepisy. Dowiedźmy się więc, jak wybrać piekarnik, który w najwyższym stopniu zaspokoi nasze potrzeby.
W tym artykule znajdziesz:
- Rodzaje piekarników, czyli jaki piekarnik najlepszy?
- Piekarnik elektryczny czy gazowy?
- Jakie napięcie pod piekarnik?
- Prowadnice w piekarnikach – rodzaje
- Czyszczenie piekarnika – pyroliza, kataliza czy parowe?
- Zabezpieczenia nowoczesnych piekarników
- Jak działa piekarnik parowy?
- Piekarnik z funkcją Dual Cook – co oznacza?
- A może piekarnik sterowany smartfonem?
- Dodatkowe funkcje piekarników
Jaki piekarnik – wolnostojący czy do zabudowy?
Podejmując decyzję, jaki piekarnik wybrać pierwszej kolejności musimy określić jaki rodzaj nas interesuje. Do wyboru są dwa rodzaje.
Piekarniki wolnostojące
Piekarniki wolnostojące stanowiące osobne urządzenie, to nadal duża rzadkość na naszym rynku. Przypominają one kształtem i rozmiarami kuchenki mikrofalowe. Z całą pewnością nie zmieścimy do nich płyty z plackiem, czy brytfanny. Za to do pieczenia małych porcji mięsa nadają się znakomicie.
Piekarniki do zabudowy
Decydując się na piekarnik do zabudowy, musimy zdecydować, czy ma on być zabudowany pod blatem, w kolumnie, czy na ścianie.
- Piekarnik do zabudowy pod blatem – zdecydowanie najpopularniejszym rozwiązaniem jest zabudowa pod blatem. W takim wypadku nasz piekarnik będzie stał na podłodze w ciągu szafek kuchennych. Taki sposób montażu jest najprostszy, choć nie najwygodniejszy. Za każdym razem, gdy będziemy chcieli z niego skorzystać, będziemy się musieli do niego schylać.
- Piekarnik do zabudowy w kolumnie – większy komfort zapewni nam piekarnik zabudowany w kolumnie. Wtedy zarówno pod piekarnikiem, jak i nad nim mogą się znaleźć szafki lub inne urządzenia AGD. Wtedy jego komora może być usytuowana dokładnie na wysokości, która będzie nam odpowiadać.
- Piekarnik do zabudowy na ścianie – usytuowanie piekarnika na ścianie ma bardzo podobne zalety. W tym przypadku również nie będziemy się musieli do niego schylać. Tego typu piekarnik pod zabudowę ma najczęściej windę, która opuszcza spód piekarnika, na którym umieszczamy przeznaczone do upieczenia danie.
Piekarnik elektryczny czy gazowy?
Gdy już zdecydujemy, jaki piekarnik do zabudowy będzie dla nas najodpowiedniejszy, czas wybrać sposób zasilania.
Piekarnik gazowy
Piekarniki gazowe są powoli wypierane przez ich elektryczne odpowiedniki, ale warto poznać jednak zalety gazu. Podstawowa z nich to niższe koszty eksploatacji. Póki co, energia elektryczna jest droższa od gazu i nic nie wskazuje na to, aby w najbliższych latach ta sytuacja miała się zmienić. Piekarnik gazowy może być więc opłacalny.
Piekarnik elektryczny
Piekarniki elektryczne wolnostojące jak i piekarniki elektryczne do zabudowy nagrzewają się inaczej niż jego gazowe odpowiedniki. Inny jest również rozkład temperatury wewnątrz ich komory. Zmieniając typ piekarnika, możemy być pewni, że nasze dotychczasowe wypieki będą wychodziły inaczej. Za piekarnikiem elektrycznym przemawia jednak bezpieczeństwo jego użycia i ilość funkcji, jakie oferuje.
Jakie napięcie pod piekarnik?
Przed zakupem piekarnika koniecznie sprawdźmy, jakie napięcie jest niezbędne dla jego pracy. Duża część piekarników pracuje w oparciu o tak zwaną „siłę”, czyli napięcie 400V. Należy wiedzieć, że do napięcia 400V musimy mieć licznik trójfazowy. Dla napięcia 230V możemy mieć licznik jednofazowy.
Jak rozpoznać, jaki licznik znajduje się w naszym domu? Niestety nie da się tego zrobić na pierwszy rzut oka. Bezcenna będzie tu pomoc fachowca. Jeśli jednak mieszkamy w domu lub niedawno wybudowanym mieszkaniu, to szanse na licznik trójfazowy są duże. Jeśli mamy starsze mieszkanie, możemy się spodziewać licznika jednofazowego.
Rodzaje prowadnic w piekarnikach
Prowadnice to niewielki szczegół, ale jednocześnie bardzo ważny. Będą one decydować o komforcie naszego codziennego korzystania z piekarnika. To one utrzymują blachę w komorze. One też pomagają w jej wsuwaniu i wysuwaniu. Na rynku spotkamy się z następującymi rodzajami prowadnic:
- Klasyczne wytłoczenia – rowki w ściankach komory piekarnika. W szczeliny po obu stronach wkładamy blachę. Niestety po jakimś czasie wiele osób narzeka, że blacha trudno się wsuwa. Dodatkowo przy jej wyciąganiu rozlega się niemiły zgrzyt.
- Prowadnice teleskopowe – w tym przypadku prowadnice wysuwają się razem z blachą. Po wysunięciu możemy zabrać blachę, a prowadnice wsunąć z powrotem. Mankamentem jest trudność w czyszczeniu takich prowadnic.
- Wózek – bardzo wygodne i praktyczne rozwiązanie. Cała blacha na rolkach płynnie wyjeżdża nam z komory. Spotykany w droższych modelach piekarników.
Czyszczenie piekarnika – pyroliza, kataliza czy parowe?
Wszyscy lubimy piec pyszne dania, ale chyba nikt nie lubi czyścić po wszystkim piekarnika. Na szczęście z pomocą przychodzi nam technologia.
- Czyszczenie parowe – jeśli posiadamy piekarnik z funkcją pary, to warto wiedzieć, że doskonale nadaje się ona do oczyszczania komory. Piekarnik parowy należy wypełnić parą i pozostawić chwilę, aż gorąca para rozpuści zanieczyszczenia. Piekarnik z czyszczeniem parowym jest więc bardzo praktyczny.
- Kataliza – innym sposobem jest kataliza, a konkretnie wkłady katalityczne. Wyścielają one ścianki komory piekarnika. Przyciągają one tłuszcz i inne zabrudzenia, a następnie spalają je, zamieniając w popiół. Niestety wkłady katalityczne najczęściej pokrywają tylko część komory.
- Pyroliza – polecaną przez ekspertów funkcją jest pyroliza. Po uruchomieniu tej funkcji piekarnik rozgrzewa się na kilkanaście minut do temperatury około 500 stopni Celsjusza. Tak wysoka temperatura zamienia wszystkie zabrudzenia w pył, który opada na dno piekarnika. Po zakończeniu programu i ostygnięciu piekarnik z pyrolizą wystarczy jedynie przetrzeć wilgotną szmatką.
Jakie są zabezpieczenia nowoczesnych piekarników?
Dorośli nie powinni mieć większych obaw w związku z korzystaniem z piekarnika. Jaki piekarnik jednak wybrać, gdy w naszym domu są dzieci? Należy zachować szczególną ostrożność – poznajmy więc pomysłowe zabezpieczenie, które mogą ochronić najmłodszych.
Bardzo istotnym zabezpieczeniem, które powinien posiadać każdy piekarnik, są zimne drzwi. Dzięki nim możemy dotknąć szyby, nawet jeśli w komorze panuje bardzo wysoka temperatura.
Innym zabezpieczeniem jest blokada drzwi piekarnika przed przypadkowym otwarciem. Może być on blokowany mechanicznie, za pomocą specjalnej zapadki, albo elektronicznie. W tym drugim przypadku do otworzenia drzwi konieczne jest wciśnięcie odpowiedniej sekwencji przycisków lub kilkucyfrowego kodu PIN.
Jak działa piekarnik parowy?
Gotowanie na parze ma wielu zwolenników. Tak przygotowane posiłki są zdrowe i smaczne. Nowoczesne piekarniki posiadają możliwość tworzenia dań z użyciem pary. Po uruchomieniu tej funkcji specjalny system grzałek błyskawicznie podgrzewa wodę i zamienia w parę. Następnie wtłacza ją pod ciśnieniem do wnętrza komory piekarnika.
Oczywiście nie ma obowiązku przygotowania posiłku wyłącznie na parze. Można połączyć zalety piekarnika z gotowaniem na parze. W takim przypadku część ciepła pochodzi z gorącego powietrza, a część z pary. Przygotowywane z takiego połączenia posiłki są zdrowe i smaczne.
Piekarnik z funkcją Dual Cook – co oznacza?
Musisz szybko przyrządzić kilka dań dla gości? Zdarza się, że każdy ma ochotę na inne danie? Jaki piekarnik rozwiązuje takie problemy? Piekarnik Dual Cook – to nic innego jak dwa piekarniki w jednym. W takich piekarnikach możliwe jest podzielenie komory na dwa, działające niezależnie od siebie obszary. W jednym z nich możemy przykładowo upiec mięso, a w drugiej placek. Nie musisz obawiać się, że zapach z obu dań się pomieszają. Komora posiada separator, który zapobiega mieszaniu się aromatów.
Oczywiście dla każdego z obszarów możemy ustawić inne parametry pieczenia, takie jak czas, czy temperatura. Warto zwrócić uwagę, jak dużo energii jesteśmy w stanie zaoszczędzić w ten sposób. Posługując się przysłowiem – pieczemy dwie pieczenie na jednym ogniu.
A może piekarnik sterowany smartfonem?
Wyszedłeś z domu i zapomniałeś wyłączyć piekarnik? Siedzisz w wannie i chcesz podkręcić temperaturę w komorze? Jeśli posiadasz piekarnik sterowany smartfonem moduł Wi-Fi pozwala na zdalne monitorowanie urządzenia i sterowanie nim za pomocą aplikacji. To jednak nie koniec. Wielu producentów piekarników udostępnia w takich aplikacjach doskonałe przepisy możliwe do wykonania właśnie przy użyciu naszego piekarnika. Konfiguracja połączenia piekarnika z aplikacją jest szybka i bezproblemowa.
Dodatkowe funkcje piekarników
Współczesne piekarniki to znacznie więcej niż tylko funkcje związane z pieczeniem. Wyposażone zostały w funkcje, które poprawiają komfort korzystania z niego, czy pomagają nam w przygotowaniu doskonałych dań.
- Programy automatyczne – stawiasz pierwsze kroki w sztuce kulinarnej? Nowoczesny piekarnik poprowadzi cię za rękę. Wystarczy wybrać na panelu LCD konkretne danie, a zostaną wyświetlone na nim instrukcje, dzięki którym osiągniesz doskonałe rezultaty,
- Termoobieg – to wymuszony ruch gorącego powietrza wewnątrz komory. Wiruje ono dookoła pieczonego dania, ogrzewając je równomiernie ze wszystkich stron,
- Rożen – piekarnik z rożnem umożliwi nam dokładne opiekanie bardzo dużych kawałków mięsa,
- Termosonda – pozwala na precyzyjną kontrolę temperatury potrawy. Dokładnie pokazuje, czy mięso jest już w pełni przygotowane – bez otwierania drzwi i uwalniania ciepła,
- Piekarnik z funkcją mikrofali – piekarnik z mikrofalą łączy zalety obu tych urządzeń. Nie musimy ustawiać długiego cyklu pieczenia. Funkcja mikrofal błyskawicznie podgrzeje posiłek,
- Piekarnik z funkcją grilla – funkcja umożliwiająca grillowanie potraw dostępna jest w piekarnikach do zabudowy oraz w piekarnikach wolnostojących,
- Powłoki absorbujące tłuszcz – nowoczesna powłoka na ściankach piekarnika pochłania tłuszcz. Dzięki temu piekarnik jest łatwiejszy do wyczyszczenia. Nie pojawia się też nieprzyjemny zapach spalonego tłuszczu,
- Piekarnik z drzwiami bocznymi – drzwi piekarników nie zawsze muszą otwierać się w dół. Jeśli w naszej kuchni będzie kłopot z instalacją takiego urządzenia, to na rynku znajdziemy też modele piekarników, w których drzwi otwierają się na bok.
Mogą Cię zainteresować: