
Piekarnik to obowiązkowy sprzęt każdej nowoczesnej kuchni. Wybierając piekarnik, zwracamy uwagę przede wszystkim na jego funkcje, pojemność i jakość. Ale liczy się też jego wygląd. Najlepiej, jeśli komponuje się on z resztą naszych kuchennych mebli, czy sprzętów. A taki efekt najłatwiej osiągnąć kupując piekarniki do zabudowy.
Zanim jednak zdecydujesz, jaki piekarnik pod zabudowę wybrać, warto dowiedzieć się, na co zwrócić szczególną uwagę podczas zakupów.
Sprawdź również artykuł Jaki piekarnik wybrać?
Z tego artykułu dowiesz się:
- Gdzie umieścić piekarnik do zabudowy?
- Jakie napięcie do piekarnika?
- Jaki piekarnik pod zabudowę – funkcje i parametry
- Komfort użytkowania – na co zwrócić uwagę?
- Jakie prowadnice w piekarniku?
Popularne piekarniki do zabudowy
Gdzie umieścić piekarnik do zabudowy?
Podejmując decyzję, jaki piekarnik do zabudowy warto wybrać, przede wszystkim zastanówmy się, w jaki sposób chcemy zabudować to urządzenie. Do wyboru mamy:
Piekarnik do zabudowy pod blatem – najbardziej klasyczny sposób. Będzie się on wtedy znajdował on w ciągu szafek, a więc możemy zainstalować nad nim okap kuchenny. Jednak takie rozwiązanie ma swoje wady. Największą z nich jest konieczność schylania się do piekarnika za każdym razem, gdy będziemy chcieli zajrzeć do środka.
Piekarnik zabudowany w kolumnie – przy tej zabudowie pod piekarnikiem możemy umieścić jakąkolwiek szafkę, a samo urządzenie znajdzie się na znacznie wygodniejszej dla nas wysokości.
Piekarnik zawieszony na ścianie – innym pomysłem jest zainstalowanie piekarnika, jako zawieszonego na ścianie. Wtedy będziemy mogli wybierać wśród urządzeń wyposażonych w windę, która opuszcza spód piekarnika wraz ze znajdującym się na nim daniem. To bardzo wygodne rozwiązanie szczególnie w niewielkich kuchniach.
Pamiętajmy też, że piekarnik nie powinien sąsiadować z lodówką.
Jakie napięcie do piekarnika?
Kolejna kwestia to napięcie, które będzie potrzebne do zasilania naszego piekarnika. Należy wiedzieć, że wiele piekarników wymaga napięcia 400 V. A więc musimy mieć licznik trójfazowy. Jeśli go nie mamy, lub nie jesteśmy pewne, czy go mamy, warto dla bezpieczeństwa poszukać piekarnika zasilanego napięciem 230 V. Jeśli okaże się, że zakupimy piekarnik, nie mając w domu odpowiedniej instalacji, to fachowiec instalujący nasze urządzenie będzie mógł jedynie bezradnie rozłożyć ręce.
Niestety dla laika nie ma możliwości odróżnić na pierwszy rzut oka licznik jednofazowy, od trójfazowego. W tym celu najlepiej skontaktować się z zakładem energetycznym. Jednak co do zasady, jeśli mieszkamy w nowym domu, to szansa na licznik trójfazowy jest duża. Jeśli jednak mieszkamy w starszym mieszkaniu, to prawie na pewno mamy klasyczny licznik jednofazowy.
Jaki piekarnik pod zabudowę – funkcje i parametry
Jeśli mamy już jasność w kwestii rodzaju zabudowy i instalacji naszego piekarnika, warto pomyśleć funkcjach i parametrach na które warto zwrócić uwagę decydując, jaki piekarnik do zabudowy sprawdzi się najlepiej w Twojej kuchni.
Pojemność komory
Modele dostępne obecnie na rynku mają od 30 do 90 litrów pojemności. Te najmniejsze możemy od razu odrzucić. Nawet jeśli mieszkamy samemu, to zapewne raz na jakiś czas będziemy chciały przygotować większą potrawę na kilka dni. A w malutkiej komorze jest to bardzo utrudnione. Skupmy się więc na urządzeniach mających od 50 do 70 litrów. Są one świetnie dostosowane do potrzeb standardowej rodziny.
Rodzaj panelu sterowania
Kolejna kwestia to rodzaj panelu sterowania, jaki może posiadać piekarnik do zabudowy. Do wyboru mamy:
- Sterowanie elektroniczne – najbardziej popularne. Sercem takiego systemu jest wyświetlacz ciekłokrystaliczny. Sterowanie odbywa się najczęściej za pomocą panelu dotykowego. Często też spotka się różnego rodzaju przyciski sterujące. Zaletą sterowania elektronicznego jest jasne prezentowanie wszystkich parametrów pracy piekarnika w jednym miejscu.
- Sterowanie manualne – a więc za pomocą różnego rodzaju gałek i pokręteł. Ten rodzaj sterowania wraca do łask w ostatnich latach. Widocznie zaczynamy na powrót tęsknić za prostotą obsługi urządzeń w naszych domach. Piekarniki sterowane manualnie mogą mieć nowoczesny wygląd lub mieć wzornictwo w stylu retro.
Termoobieg
Przejdźmy teraz do ciekawych funkcji piekarnika. Standardem dziś jest termoobieg. Jeśli nie zdecydujemy się na tę funkcję, to nasze potrawy będą podgrzewane jedynie z dołu i z góry. W efekcie będą upieczone nierównomiernie. Termoobieg wymusza rotacyjny ruch gorącego powietrza wewnątrz komory. Dzięki temu dania ogrzewają się ze wszystkich stron.
Piekarnik z funkcją gotowania na parze
Gdy chcemy jeść zdrowo, to zastanówmy się nad zakupem piekarnika z funkcją gotowania na parze. Jest to jeden z najzdrowszych sposobów na przygotowanie posiłków. Gotując na parze, zachowujemy większość cennych witamin i składników odżywczych. Takie dania zachowują też swój naturalny smak i aromat.
Komfort użytkowania – na co zwrócić uwagę?
Jeśli nie chcemy spędzać dużej ilości czasu na czyszczeniu naszego piekarnika, warto kupić model ze specjalnymi systemami, które ułatwią nam czyszczenie komory, bądź nawet zrobią to za nas. Najpopularniejsze rozwiązania na tym gruncie to wkłady katalityczne lub funkcja pyrolizy.
Co to jest funkcja pyrolizy?
Funkcja pyrolizy to zdolność piekarnika do wytworzenia w swoim wnętrzu temperatury sięgającej 500 stopni Celsjusza. Funkcja ta potrafi w ciągu kilkunastu minut zamienić w pył wszystkie zabrudzenia znajdujące się we wnętrzu komory. Po zakończeniu programu wystarczy jedynie zebrać pył wilgotną ściereczką
Co to są wkłady katalityczne?
Wkłady katalityczne to specjalny materiał, który wyściela ścianki komory piekarnika. Ich struktura przyciąga zabrudzenia. Są one następnie spalane i zamieniane w popiół.
Jaka jest więc różnica pomiędzy funkcją pyrolizy, a wkładami katalitycznymi? Przede wszystkim taka, że wkłady katalityczne pokrywają jedynie część komory piekarnika, a funkcja pyrolizy obejmuje swoim działaniem całość komory – również takie jej zakamarki, jak choćby szczeliny prowadnic.
Dodatkowe zabezpieczenia przed dziećmi
Jeśli w naszym domu są małe dzieci, poszukajmy urządzenia, które będzie wyposażone w odpowiednie zabezpieczenia. Najważniejsze z nich to:
- zimne drzwi – to nic innego jak specjalny rodzaj kilkuwarstwowej szyby. Nawet jeśli wewnątrz komory panuje bardzo wysoka temperatura, taki rodzaj drzwi jest zawsze chłodny w dotyku. Nie sposób się w ten sposób oparzyć.
- blokada drzwi – doskonale sprawdza się w przypadku, gdy nasze ciekawskie szkraby, korzystając z chwili nieuwagi, zechcą otworzyć drzwi gorącego piekarnika. Na taką okoliczność warto zabezpieczyć się, kupując piekarniki z blokadą drzwi. Blokada może być zakładana mechanicznie (ma ona wtedy kształt specjalnej zapadki) albo może być elektroniczna, a więc zabezpieczona kilkucyfrowym kodem PIN.
Jakie prowadnice w piekarniku?
Na koniec warto jeszcze zwrócić uwagę na prowadnice w naszym nowym piekarniku. W większości modeli będą to prowadnice teleskopowe. Bez wątpienia jest to rozwiązanie proste i efektywne. Wystrzegajmy się prowadnic wytłaczanych w ściankach komory. W takich rowkach gromadzi się brud, który później trudno doczyścić.
Droższe modele piekarników posiadają specjalne wózki. Na nich wyjeżdża do nas prawie całe wnętrze piekarnika. Same zdecydujmy, czy jest to tylko gadżet, czy element, bez którego trudno się obejść. Należy dodać, że konstrukcja wózka jest na dłuższą metę również dość uciążliwa w czyszczeniu.
Zdjęcia: Gorenje
Mogą Cię zainteresować:

Najnowsze

Jaka nawigacja samochodowa? Najważniejsze cechy

Jaki alkomat kupić? Polecane alkomaty

Transmiter FM – co to jest, jak działa, który model wybrać?

Jaki telefon do słuchania muzyki? Jak wybrać smartfon muzyczny?

Jaki wentylator wybrać? Poradnik zakupowy

Jaki klimatyzator wybrać? Poradnik zakupowy

Jakie słuchawki wybrać? Poradnik i polecane modele

Jak działają słuchawki z przewodzeniem kostnym?
