Jaki parowar lub szybkowar? Co wybrać do gotowania na parze?

Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę, jak ważny jest dobór produktów i dań, które jemy. Ważny jest też sposób ich przygotowywania. W tym obszarze króluje gotowanie na parze, ponieważ jest to jeden z najzdrowszych sposobów przygotowywania posiłków.

Takie urządzenia jak parowary, szybkowary zyskują na popularności. Dzięki nim potrawy są smaczne, zachowują pełnię witamin i składników odżywczych, a także naturalny kolor i zapach.

Co jednak kupić? Szybkowar czy parowar? Jaki szybkowar lub jaki parowar wybrać? Na te pytania odpowiemy w poniższym poradniku.

W tym poradniku znajdziesz:

  • Parowar czy szybkowar? Co wybrać?
  • Jaki parowar – na co zwrócić uwagę przy wyborze?
  • Dodatkowe funkcje i wyposażenie parowarów
  • Jaki szybkowar? Jak wybrać?
  • Dodatkowe funkcje szybkowarów
  • Jaki szybkowar zwiększający wygodę użytkowania?
  • Gotowanie na parze – jakie inne urządzenia?

Parowar czy szybkowar? Co wybrać?

Zanim przejdziemy do parametrów technicznych poszczególnych urządzeń, zastanówmy się, czy lepszym wyborem dla nas będzie parowar, czy szybkowar?

  • Parowary – para wodna nie jest zatrzymywana. Przenika przez potrawy i wydostaje się na zewnątrz. Dania gotują się wolniej, ale za to do środka zmieścimy ich znacznie więcej. Najlepszy parowar może mieć nawet pojemność ponad 10 litrów. W parowarze jest też mniejsze prawdopodobieństwo wzajemnego przenikania się aromatów potraw.
  • Szybkowary – to urządzenie wykonane z metalu, w którym czas przygotowywania dań jest niezwykle krótki. Działa on na zasadzie wytwarzania wysokiego ciśnienia w zamkniętej komorze, poprzez podgrzewanie znajdującej się tam wody. Gotowanie w szybkowarze jest więc idealne, gdy zależy nam na czasie. Niestety ma on też swoją wadę. Przeważnie tego typu urządzenia są znacznie mniejsze od parowarów. Doskonale nadają się więc dla jednej lub dwóch osób, ale ciężko będzie nam przygotować obiad dla całej rodziny.

Jaki parowar – na co zwrócić uwagę przy wyborze?

Podejmując decyzję, jaki parowar wybrać, pierwszej kolejności warto zwrócić uwagę na:

  • pojemność urządzenia
  • liczba pojemników
  • sposób uzupełniania wody
  • materiał podstawy parowaru
  • moc i mechanizm

Pojemność urządzenia i liczba pojemników

Na rynku występują najczęściej urządzenia mające dwa lub trzy pojemniki. Chodzi tu głównie o ilość miejsca, jakie parowar zajmie na kuchennym blacie. Jeśli tego miejsca mamy mało, wybierzmy model z dwoma pojemnikami. Jeśli jest go wystarczająco dużo, nie ma przeszkód, żeby kupić parowar z trzema pojemnikami.

Jeśli chodzi o pojemność, to najczęściej spotkamy się z modelami osiągającymi od pięciu do nieco ponad dziesięciu litrów.  Gdy mieszkamy sami, nie ma sensu kupować wielkiego urządzenia, które będzie zajmować nam mnóstwo miejsca w kuchennej szafce.

Sposób uzupełniania wody

Kolejna cecha to sposób uzupełniania wody. Jeśli w parowarze skończy się woda, musimy uzupełnić jej poziom. Jeśli nie będziemy mieć możliwości zrobienia tego podczas pracy parowaru, będziemy musieli go wyłączyć, rozmontować i dopiero wtedy uzupełnić jej zapas.

Materiał wykonania podstawy parowaru

Materiał ten nie jest bardzo istotny, może to być plastik lub metal. Oczywiście ten drugi materiał jest znacznie bardziej elegancki i wytrzymały. Jednak z drugiej strony plastikowa podstawa nie ma wielu wad. Nie musi wytrzymywać żadnych obciążeń, więc jej wytrzymałość nie jest specjalnie istotna. Chodzi bardziej o kwestię wyglądu, a tę każdy rozstrzygnie według własnego gustu.

Moc i mechanizm sterowania pracą parowaru

Spotkamy się najczęściej z urządzeniami mającymi od 250W, do nawet 2000W. Ta druga wartość jest już równa mocy przeciętnego czajnika elektrycznego. Od mocy parowaru zależy, jak szybko zagotuje on wodę. Oczywiście im szybciej to zrobi, tym szybciej nasz posiłek będzie gotowy.

Czym jest parowar do zabudowy?

Ciekawostką są też urządzenia promowane jako parowar do zabudowy. Są to właściwie bardziej kuchenki z funkcją gotowania na parze, niż klasyczne parowary, ale warto sprawdzić, czy tego typu sprzęt nie przypadnie nam do gustu.

jaki parowar

Dodatkowe funkcje parowarów

Parowar elektryczny to nowoczesne urządzenie, które bardzo często posiada szereg interesujących funkcji dodatkowych. Są to między innymi:

  • wskaźnik konieczności uzupełnienia wody – parowary z wyższej półki cenowej wyposażone są w cyfrowy wskaźnik niskiego poziomu wody. Oprócz zapalenia się specjalnej ikonki nasz parowar może sygnalizować  także za pomocą sygnału dźwiękowego.
  • szybki start – zwykle parowary potrzebują kilkudziesięciu sekund, żeby woda znajdująca się w podstawie zaczęła się gotować. Parowary wyposażone w funkcję szybkiego startu potrafią zagotować ją w kilkanaście sekund. Po zagotowaniu wody, ilość pobieranej energii jest zmniejszana do poziomu niezbędnego do podtrzymania emisji pary.
  • utrzymanie ciepła – zdarza się, że czas przygotowania dania z parowaru musimy zgrać z przygotowaniem innego dania robionego bez jego użycia. Takie zgranie ułatwia funkcja utrzymania ciepła. Dzięki niej nasze potrawy po przygotowaniu nie staną się chłodne, gdy my będziemy zajmować się innymi daniami. Warto zwrócić uwagę na tę funkcję.

Jaki parowar z dodatkowym wyposażeniem?

Oprócz dodatkowych funkcji parowaru możemy też wybrać jego dodatkowe wyposażenie. Każde urządzenie składa się z podstawy, pojemników i przykrywki. Oprócz tego, do wyposażenia mogą być jeszcze dołączone:

  • podstawka na jajka – kto z nas nie lubi jajek na twardo, czy na miękko? Stanowią one też ważny składnik wielu sałatek. Niektóre parowary posiadają specjalne podkładki idealnie pasujące do gotowania jajek. Jeśli często je jemy, warto się w nie zaopatrzyć.
  • pojemnik na przyprawy – wiele osób wskazuje, że potrawy przygotowywane w parowarze nie mają właściwego aromatu. Jeśli rzeczywiście nam to przeszkadza, warto zaopatrzyć się w specjalny pojemnik na zioła. Para przenikając przez zioła, nasyca się aromatem, który następnie jest przekazywany do gotowanych dań.
  • pojemnik na ryż
  • taca do ryb

jaki parowar lub szybkowar

Jaki szybkowar? Jak wybrać?

Skupmy się teraz na szybkowarach. Mogą to być szybkowary klasyczne, czyli stawiane na zwykłym palniku – kuchence gazowej lub elektrycznej. Szybkowary na indukcję lub szybkowary elektryczne, które oferują znacznie więcej funkcji niż szybkowary klasyczne. Możemy między innymi ustawić czas, po którym szybkowar sam się wyłączy, oraz zaprogramować inne ciekawe ustawienia gotowania.

Jaki materiał szybkowaru?

W przypadku szybkowarów bardzo ważny jest materiał, z którego są wykonane. Oczywiście musi to być metal. Jednak spotkać się możemy z szybkowarami wykonanymi z aluminium. Szybkowary z aluminium bardzo szybko się nagrzewają. Niestety równie szybko tracą ciepło po ich wyłączeniu. Ich niewątpliwą zaletą jest lekkość.

Aluminium jest niestety mało odporne na zarysowanie i ewentualne uderzenia. Szybkowary ze stali są zdecydowanie bardziej wytrzymałe. Jednak wolniej się nagrzewają.

Szybkowary ze stali nierdzewnej

299,00

Wartość ciśnienia w parowarze

Ważna jest też wartość ciśnienia, jakie jest w stanie wygenerować nasz szybkowar. Tu zasada jest prosta – im jest ono większe, tym lepiej. Nasze potrawy przygotują się szybciej. Z kolei, jeśli chodzi o pojemność szybkowaru, to największy wybór szybkowarów znajdziemy w pojemnościach od 4 litrów, do 9 litrów.

jaki parowar lub szybkowar

Dodatkowe funkcje szybkowarów

Jeśli zdecydowaliśmy się na zakup szybkowaru elektrycznego, to rzućmy okiem na dodatkowe funkcje, jakie on oferuje.

  • opóźnienie gotowania – bardzo praktyczna funkcja, za pomocą której możemy zaprogramować godzinę, o której ma włączyć się nasz szybkowar
  • wskaźnik temperatury – w zwykłym garnku możemy w każdej chwili zajrzeć, czy woda już się gotuje. Do środka szybkowara niestety nie sposób zajrzeć, dlatego bardzo cenna jest opcja wskaźnika temperatury
  • automatyczne odprowadzanie pary
  • wewnętrzna skala
  • demontowana rączka

Jaki szybkowar zwiększający wygodę użytkowania?

Automatyczne programy gotowania – nie zawsze musimy dokładnie wiedzieć, jak gotować w szybkowarze. Wiele osób zaczynających swoją przygodę z szybkowarem, nie potrafi dobrać odpowiednich parametrów gotowania do przygotowywanej potrawy. To dla ich wygody przeznaczone są automatyczne programy gotowania. Jeśli nasze urządzenie jest w nie wyposażone, to wystarczy wybrać odpowiedni program i nasz szybkowar sam dostosuje czas gotowania i ciśnienie do wymagań danej potrawy.

Możliwość mycia w zmywarce – dla naszego komfortu istotna jest też kwestia mycia w zmywarce. W przypadku szybkowarów klasycznych nie będzie to raczej stanowić problemu. Gorzej jednak z szybkowarami elektrycznymi. W ich przypadku sprawdźmy przynajmniej, czy niektóre elementy będziemy mogli myć w ten sposób. Informację taką znajdziemy w instrukcji obsługi urządzenia.

Gotowanie na parze – jakie inne urządzenia?

Multicookery

Parowary i szybkowary to niejedyne urządzenia, na których można gotować na parze. Na uwagę zasługują też multicookery. Są to  zaawansowane technologicznie urządzenia, które od początku, do końca dbają o prawidłowe przygotowanie naszych dań. Wystarczy jedynie włożyć składniki do środka urządzenia i ustawić odpowiedni program.


Kombiwary

Czym są kombiwary i jak działają? W przypadku tych urządzeń specjalna grzałka przetwarza energię elektryczną na ciepło. Następnie wentylator rozprzestrzenia gorący strumień pary po wnętrzu komory. Szybko krążąca para gotuje potrawy wewnątrz kombiwaru.

159,00

Szybkowary Parowary
jaki parowar lub szybkowar jaki parowar