Jaki parowar lub szybkowar? Co wybrać do gotowania na parze?

Jaki parowar wybrać?

Parowary i szybkowary to niezwykle przydatne urządzenia,  przy wsparciu których przygotujecie smaczne, pełne witamin i składników odżywczych potrawy o naturalnym kolorze i zapachu. Z ich pomocą możecie zmienić swoje nawyki żywieniowe na lepsze, usprawnić gotowanie, oszczędzić czas i pieniądze. Każdy z omawianych sprzętów odpowiada przy tym na nieco inne potrzeby, które nakreśliliśmy pokrótce w poniższym poradniku. Jeśli chcecie wiedzieć, co sprawdzi się u Was lepiej – parowar czy szybkowar – na co zwrócić uwagę przed wyborem ich konkretnego modelu oraz jakie alternatywy dla nich są obecnie dostępne, koniecznie zostańcie z nami na dłużej. Znajdziecie tu również ranking parowarów, w którym ujęliśmy warte uwagi produkty z tej właśnie kategorii.

Spis treści:


Polecane parowary


Jaki parowar wybrać? Ranking








Co to jest parowar?

Zanim odpowiecie sobie na pytanie, czy warto parowar uwzględnić na liście swojego wyposażenia kuchennego, pozwólcie, że scharakteryzujemy w kilku słowach o jakim sprzęcie w zasadzie mowa. Parowar – jak sama nazwa wskazuje – służy do gotowania na parze, a zatem stanowi zdrowszą alternatywę względem użycia tłuszczu. Składa się z podstawy ze zbiornikiem na wodę oraz pojemnika lub pojemników (o łącznej pojemności nawet do kilkunastu litrów), w których umieszcza się wybrane składniki (mięso, ryby, warzywa, ryż). Parująca pod wpływem temperatury woda przenika przez umieszczone w nich otwory, gotując jedzenie, które zachowuje w ten sposób więcej składników odżywczych oraz witamin.

Ranking parowarów - jaki wybrać?

Parowar czy szybkowar? Co wybrać?

Teraz pora na zestawienie: parowar a szybkowar. Różnice pomiędzy nimi sprowadzają się w głównej mierze do czasu, potrzebnego do przygotowania dania. Pracujący pod wysokim ciśnieniem szybkowar wyprzedza pod tym kątem parowar, odpowiadając na potrzeby osób o szybkim tempie życia.

Wady? Krótkie gotowanie pozwala zachować jedynie część składników odżywczych. Pojemność urządzenia jest nadto często zauważalnie mniejsza od parowaru, co może być pewnym ograniczeniem, jeśli chcecie przygotować obiad dla całej rodziny. Słowem podsumowania, jeśli doceniacie zdrową, lekką kuchnię, dysponujecie większą ilością czasu i gotujecie dla całej rodziny, postawcie na parowar. Jeśli zaś kluczowe znaczenie ma dla Was krótki czas gotowania, szybkowar będzie wartym uwagi rozwiązaniem.

Jaki parowar – na co zwrócić uwagę przy wyborze?

Pojemność urządzenia

Pojemność parowaru powinna być dostosowana do liczby osób, dla których się gotuje. Dostępne na rynku urządzenia oferują w tym zakresie od kilku do nawet kilkunastu litrów, będących sumą pojemności poszczególnych pojemników. W przypadku singli 3-4 litry będą co do zasady w pełni wystarczające, podczas gdy 6-10 litrów sprawdzi się lepiej w domu rodziny.

Liczba pojemników

Liczba pojemników w parowarze zawiera się zazwyczaj w przedziale od 2 do 5, przy czym każde z pięter pozwala na przygotowanie różnego rodzaju składników (aby zapobiec  mieszaniu się zapachów przygotowywanych potraw, warto umieścić na ich dnie tacki ociekowe).

Rozważając adekwatną wysokość konstrukcji, weźcie pod uwagę przestrzeń, którą dysponujecie (zbyt wysoki parowar może nie zmieścić się np. pod szafkami wiszącymi), złożoność przygotowywanych przez Was dań oraz możliwość składania pojemników, celem przechowywania. Warto postawić przy tym na przezroczyste pojemniki, które dają większą kontrolę nad procesem gotowania.


Zobacz także multicookery


Sposób uzupełniania wody

Przy podejmowaniu decyzji, jaki parowar kupić, koniecznie zwróćcie uwagę na mechanizm uzupełniania wody w urządzeniu. Dobry sprzęt powinien umożliwiać dolanie wody za pośrednictwem zewnętrznego wlewu, bez konieczności przerywania jego pracy. Powinien też dysponować odpowiednio pojemnym zbiornikiem na wodę.

Materiał podstawy parowaru

Jakościowy materiał podstawy parowaru ma wpływ na jego długowieczność oraz estetykę. Metal wypada w tym kontekście lepiej niż plastik i dostępny jest również w obrębie niskich półek cenowych. Niezależnie od materiału, z jakiego jest wykonana, warto podkreślić w tym miejscu kluczowe znaczenie stabilności podstawy, która przekłada się na bezpieczeństwo korzystania z urządzenia.

Moc i mechanizm

O tym, czy parowar się opłaca, decyduje w znacznej mierze moc, którą dysponuje. W obrębie niższej półki cenowej spotkać można urządzenia o mocy zawierającej się w przedziale 400-1000 W, podczas gdy droższe sprzęty potrafią już osiągać nawet 2000 W. Im mocniejszy parowar, tym szybciej generuje parę, skracając czas gotowania.

Warto zwrócić również uwagę na obecność mechanizmu automatycznego wyłączania parowaru, zwiększającego poziom bezpieczeństwa jego użytkowania i odciążającego Waszą uwagę.

Dodatkowe funkcje i wyposażenie parowarów

Najlepszy parowar oddaje w Wasze ręce wiele dodatkowych funkcji, takich jak:

  • Programy gotowania dla różnych składników – pozwalające uzyskać optymalne efekty pracy na bazie konkretnych produktów spożywczych
  • Wskaźnik konieczności uzupełnienia wody – szczególnie przydatny w razie dłuższego gotowania lub przygotowywania dużej ilości jedzenia
  • Opóźniony lub szybki start – pozwalające zaplanować z wyprzedzeniem gotowanie lub zagotować wodę już w kilkanaście sekund
  • Utrzymywanie ciepła – zapobiegające ostygnięciu potraw i rozwojowi bakterii

Sprzedawany jest też w zestawie z licznymi, przydatnymi akcesoriami, takimi jak: tacki ociekowe oraz te do rozmrażania i sterylizacji, pojemnik z miarką, specjalny pojemnik na ryż lub sosy, miski, podstawki do jajek, pokrywki czy łyżki.

Jaki szybkowar? Jak wybrać?

Jeśli dylemat: parowar czy szybkowar rozstrzygnęliście z korzyścią dla tego ostatniego, pora odpowiedzieć sobie na pytanie, jaki szybkowar wybrać. Na rynku znajdziecie:

  • Manualne modele tradycyjne, stawiane na kuchence oraz te elektryczne – wyposażone w wiele dodatkowych funkcji, takich jak timer czy programy automatyczne dla poszczególnych dań
  • Szybkowary wykonane z odpornej, niepoddające się korozji i łatwej w czyszczeniu stali nierdzewnej, która jednak dłużej się nagrzewa oraz te z lżejszego, tańszego, szybko nagrzewającego, ale i szybko wychładzającego się i podatnego na zarysowania aluminum
  • Szybkowary o różnej pojemności – od 3 do 10+ litrów
  • Szybkowary o różnym ciśnieniu – warto celować w to możliwie najwyższe, gdyż skraca ono czas gotowania

Dodatkowe funkcje szybkowarów

Szybkowary elektryczne mają do zaoferowania wiele przydatnych, dodatkowych funkcji, spośród których na szczególną uwagę zasługują:

  • Opóźniony start – pozwalający na wcześniejsze zaprogramowanie czasu startu pracy szybkowaru
  • Wskaźnik temperatury – trudny do przecenienia, w związku z zamkniętą konstrukcją szybkowaru
  • Regulacja ciśnienia – adekwatna dla danych składników
  • Programy automatyczne dla popularnych potraw
  • Opcja gotowania na parze, smażenia, duszenia, pieczenia, wolnego gotowania, gotowania próżniowego
  • Wskaźnik poziomu wody
  • Utrzymywanie ciepła
  • Automatyczne odprowadzanie pary
  • Demontowana rączka

Jaki szybkowar zwiększający wygodę użytkowania?

Jeśli zależy Wam na bezproblemowej obsłudze szybkowaru, wybierzcie taki, który oddaje w Wasze ręce szeroką paletę automatycznych programów gotowania. Te dostosują czas gotowania i ciśnienie do wymagań danej potrawy, dzięki czemu zaserwować będą ją mogli nawet początkujący kucharze. Innym, trudnym do przecenienia udogodnieniem jest możliwość mycia sprzętu – lub przynajmniej jego wybranych elementów – w zmywarce. Informację taką znajdziecie w instrukcji obsługi urządzenia. Pożądanym elementem konstrukcji szybkowaru jest również powłoka zapobiegająca przywieraniu wewnątrz naczynia.

Gotowanie na parze – jakie inne urządzenia?

Parowary i szybkowary to nie jedyne urządzenia, z pomocą których można gotować na parze. Podobne rozwiązanie oferują m.in.:

  • Multicookery – zaawansowane urządzenia typu all in one, które łączą w sobie funkcje np. szybkowaru, wolnowaru, a nawet piekarnika. Wystarczy włożyć składniki, ustawić odpowiedni program i oczekiwać na ucztę
  • Kombiwary – wszechstronne urządzenia, z pomocą których przygotujecie pyszne, zdrowe posiłki. Ich specjalna grzałka przetwarza energię elektryczną na ciepło, a wentylator rozprowadza gorący strumień pary po wnętrzu komory, gdzie odbywa się gotowanie
  • Wyższej klasy piekarniki z funkcją pary – umożliwiają jednoczesne pieczenie i gotowanie na parze
  • Mikrofale z funkcją pary – umożliwiają gotowanie z pomocą dedykowanego naczynia, dołączonego do urządzenia

Zobacz małe AGD do kuchnii w sklepie

Mogą Cię zainteresować:

zdjęcie autora
Autor
Julia Sowińska
Świetnie zorganizowana i pełna pozytywnej energii. Mama dwójki szkrabów, która ceni sobie maksymalne ułatwianie codziennych obowiązków domowych. Artystka w kuchni, która serce oddała przepisom swojej prababci. Od czasu do czasu chętnie poznaje tajniki kuchni orientalnej.
Dziękujemy, że przeczytałeś cały artykuł. Jak go oceniasz?
4.1/5 (7 głosów)

Czytaj więcej