Jaki okap kuchenny wybrać? Polecane okapy do kuchni

Okap kuchenny z wyciągiem na zewnątrz lub pochłaniacz do kuchni jest nieoceniony, gdy nie chcemy, aby zapach przygotowywanych posiłków roznosił się po całym mieszkaniu. Okapy kuchenne są bardziej skuteczne niż wietrzenie poprzez otwieranie okna i z ich pomocą szybko pozbędziemy się niepożądanych zapachów. Jaki okap kuchenny wybrać? Czym się różnią okapy wyspowe od modeli podszafkowych czy też blatowych? Czym jeszcze kierować się na etapie zakupu? Doradzamy.


Polecane okapy kuchenne


Najlepsze okapy do kuchni – ranking 2025

Jaki okap kuchenny wybrać? Ranking najlepszych okapów do kuchni 2025 pomoże w zorientowaniu się, które modele są warte zakupu. W zestawieniu znalazły się zarówno tanie pochłaniacze do kuchni, jak i bardziej zaawansowane okapy z wyciągiem na zewnątrz i możliwością pracy w różnych trybach, w różnych przedziałach cenowych. Oto najlepsze okapy do kuchni 2025:






Spis treści:

Typ konstrukcji okapu – wolnostojący czy do zabudowy?

Skoro już wiemy, jakie są najlepsze okapy do kuchni w różnych przedziałach cenowych, skupmy się na tym, czym się kierować podczas zakupu okapu z wyciągiem na zewnątrz lub pochłaniacza do kuchni. Na początek zwróćmy uwagę na typ konstrukcji okapu.

Na rynku znajdziemy dwa podstawowe rodzaje okapów kuchennych, jeśli chodzi o konstrukcję:

  • okap do zabudowy;
  • okap wolnostojący.

Okap do zabudowy

Okap do zabudowy montuje się bezpośrednio w szafkach kuchennych. To rodzaj okapu, który po zainstalowaniu staje się niewidoczny, dzięki czemu doskonale sprawdza się w mniejszych kuchniach. Niestety montaż tego typu pochłaniacza do kuchni może być skomplikowany, wymaga również odpowiedniego dopasowania do układu mebli, zarówno pod względem wymiarów, jak i designu. Jeśli jesteśmy na etapie remontu kuchni i zastanawiamy się, jaki okap wybrać, to dobre rozwiązanie. Tymczasem gdy chcemy wymienić okap w już istniejącej kuchni, dobór odpowiedniego modelu do zabudowy może sprawić nieco problemów.

Okap wolnostojący

Okap wolnostojący jest zwykle montowany na suficie, nad kuchenną wyspą, przez co jest zawsze na widoku. Tego typu pochłaniacze do kuchni wyróżnia prosty montaż, mogą one jednak zajmować więcej miejsca w kuchni. Ponieważ na rynku jest dostępnych wiele modeli o nowoczesnym lub nawet industrialnym wyglądzie, wiele osób traktuje tę część wyposażenia kuchennego także jako element dekoracyjny spójny ze stylem całego pomieszczenia.

Jaki okap kuchenny? Wyciąg czy pochłaniacz?

Czym jeszcze się kierować, gdy zastanawiamy się, jaki okap kuchenny będzie dla nas najlepszy? Poszczególne modele różnią się od siebie pod względem trybu pracy – niektóre z nich to tzw. wyciągi, czyli okapy z wyciągiem na zewnątrz, inne – pochłaniacze do kuchni. Na rynku znajdziemy także okapy kuchenne 2w1, które oferują możliwość pracy w obu tych trybach.

Okapy z wyciągiem na zewnątrz – wady i zalety

Okap kuchenny z wyciągiem na zewnątrz, jak wskazuje nazwa, jest podłączony do przewodu wentylacyjnego i kieruje powietrze, zapachy, tłuszcz i inne zanieczyszczenia, na zewnątrz budynku. Ten typ okapu kuchennego, funkcjonujący w obiegu otwartym, jest bardzo efektywny w działaniu i sprawdzi się bardzo dobrze, gdy często smażymy lub używamy przypraw o intensywnym zapachu. Jego instalacja może jednak być kłopotliwa, ponieważ wiąże się z koniecznością dobrego dostępu do kanału wentylacyjnego. Wśród zalet okapów z wyciągiem na zewnątrz należy wymienić atrakcyjną cenę – zwykle są one tańsze niż pochłaniacze do kuchni, funkcjonujące w obiegu zamkniętym.

Pochłaniacze do kuchni – wady i zalety

Pochłaniacze do kuchni funkcjonują w obiegu zamkniętym – wciągają powietrze do środka, przepuszczają przez system filtrów i wypuszczają z powrotem do pomieszczenia. Można je zamontować w dowolnym miejscu w kuchni, jednak należy się liczyć z większym wydatkiem, ponieważ, nie dość, że są one droższe od okapów kuchennych z wyciągiem na zewnątrz, to jeszcze wymagają okresowej wymiany filtrów, które oczyszczają powietrze. To dobre rozwiązanie, gdy rzadko gotujemy w domu lub w kuchni brak dostępu do kanału wentylacyjnego.

Okap z funkcją wyciągu i pochłaniacza (2 w 1)

Na rynku są dostępne okapy kuchenne, które mogą pracować w dwóch trybach, zarówno jako okap z wyciągiem na zewnątrz, jak i pochłaniacz wilgoci. W sytuacji przeprowadzki do kuchni bez dostępu do wentylacji nie trzeba wymieniać takiego okapu na nowy, wystarczy dokupić filtr i można korzystać z niego w obiegu zamkniętym.

jaki okap kuchenny

Rodzaje okapów kuchennych

Okapy kuchenne różnią się nie tylko pod względem konstrukcji czy trybu pracy, ale także rodzaju. Najpopularniejsze są okapy kuchenne kominowe i podszafkowe, ale na rynku można spotkać także okapy wyspowe, teleskopowe oraz blatowe.

Okap kominowy

Okap kominowy to dość duży okap z wyciągiem na zewnątrz, który instaluje się na ścianie, przy kominie połączonym z szybem wentylacyjnym. Zasysa on powietrze w kuchni razem z zanieczyszczeniami i odprowadza je na zewnątrz przewodem kominowym.

Okap podszafkowy

Okap podszafkowy instaluje się nad płytą grzewczą, pod szafkami wiszącymi. Takie okapy zajmują mało miejsca i są praktycznie niewidoczne, dlatego jest to jeden z najpopularniejszych rodzajów. Podszafkowe mogą być zarówno okapy kuchenne z wyciągiem na zewnątrz, jak i pochłaniacze do kuchni.

Okap wyspowy

Okap wyspowy przypomina prostopadłościan lub walec, montuje się go na suficie tuż nad płytą kuchenną, stąd jego inna nazwa, okap sufitowy. Ten rodzaj okapu jest przeznaczony do dużych kuchni z wyspą. Okapy wyspowe wyróżnia duża moc, a także nowoczesny i dość dekoracyjny wygląd.

Okap teleskopowy

Okap teleskopowy (inaczej szufladowy) uruchamia się poprzez przyciągnięcie do siebie wysuwanego frontu urządzenia. Po zakończeniu gotowania można go schować z powrotem, dzięki czemu jest on bardzo dyskretny. Teleskopowe mogą być zarówno okapy z wyciągiem na zewnątrz, jak i pochłaniacze do kuchni zawieszone nad płyta grzewczą. To dobre rozwiązanie do niewielkich kuchni.

Okap blatowy

Jaki okap wybrać, gdy nie dysponujemy przestrzenią nad płytą kuchenną i szukamy czegoś innowacyjnego? Dobrym rozwiązaniem może się okazać okap blatowy, czyli niewielki okap montowany bezpośrednio na blacie roboczym, tuż obok płyty grzewczej. Taki okap jest widoczny dopiero wtedy, gdy go wysuwamy, aby pochłonął parę, tłuszcz i nieprzyjemne zapachy powstające podczas gotowania. Po zakończeniu gotowania okap chowa się z powrotem w blacie, co pozwala zachować czystość w kuchni.

 

jaki okap kuchenny

Jaki rozmiar okapu?

Rozmiar okapu należy dostosować do rozmiarów płyty grzewczej, w przeciwnym razie neutralizacja nieprzyjemnych zapachów w kuchni będzie nieskuteczna. Standardem na rynku są okapy o szerokości wynoszącej 60 centymetrów – jeśli jednak mamy mniejszą lub większą płytę grzewczą, musimy dopasować rozmiar indywidualnie. Pamiętajmy także o dopasowaniu wysokości okapu do rzeczywistej wysokości przestrzeni nad płytą grzewczą, na której zamierzamy go zamontować. Najczęściej okapy z wyciągiem na zewnątrz i pochłaniacze do kuchni montuje się na wysokości równej około 70-80 cm nad powierzchnią blatu.

Wydajność i regulacja szybkości działania

Czym jeszcze się kierować? Jaki okap kuchenny wybrać? Gdy już mamy upatrzony dobry okap, warto dowiedzieć się, jaką wydajność on oferuje i dopasować ten parametr do powierzchni kuchni. Minimalna wydajność okapu powinna wynosić co najmniej 6 razy tyle, co objętość naszej kuchni. Jeśli zatem dysponujemy kuchnią o powierzchni 10m² i wysokości 2,5m², objętość wynosi 25m3, a więc moc okapu kuchennego powinna być równa minimum 6 x 25 = 150m3/godz. W praktyce bez problemu znajdziemy taki okap, ponieważ najlepsze okapy do kuchni mogą mieć wydajność na poziomie wynoszącym nawet do 900m³/godz.

Jeśli wybierzemy nieduży i tani okap, np. w cenie poniżej 400 złotych, o klasie energetycznej C, musimy się liczyć z niższą wydajnością. Standardem w tym przedziale cenowym jest wydajność w trybie najniższym rzędu około 100 m³/h, natomiast w trybie najwyższym – około 200-300 m³/h. Średnie roczne zużycie energii (kWh / rok) może wynieść w tym przypadku około 30-50 kWh (parametr sprawdzimy w specyfikacji technicznej danego modelu).

Dobry okap ze średniej półki, w przedziale cenowym poniżej 700 złotych, nadal w klasie energetycznej C, będzie się cechował większą wydajnością, rzędu od 165 m³/h (w najniższym trybie pracy) do 400 m³/h i więcej. Jeśli chodzi o zużycie energii, w przypadku modeli energooszczędnych, wcale nie będzie ono dużo wyższe niż w przykładzie powyżej i może wynieść około 40 kWh. Gdy postanowimy zainwestować w okap do kuchni o lepszej klasie efektywności energetycznej, np. B, zużycie energii także nie wzrośnie, w dodatku będziemy mogli się cieszyć jeszcze większą wydajnością. Wszystkie istotne dla nas parametry sprawdzimy w specyfikacji technicznej opracowanej przez producenta.

Poziom hałasu

Jaki okap wybrać? Nie zapominajmy o tym, aby zwrócić uwagę na głośność okapu kuchennego – poziom decybeli (dB) deklarowany przez producenta znajdziemy w specyfikacji technicznej.

Z reguły im bardziej wydajny jest okap, tym większy hałas będzie generowany:

  • małe okapy o niewielkiej wydajności, np. rzędu 100-200 m³/h generują zwykle hałas nieprzekraczający 55 dB;
  • modele ze średniej półki cenowej, o większej wydajności rzędu 200-300 m³/h, hałasują z natężeniem około 60 dB;
  • większe i bardziej wydajne okapy do kuchni o dużym metrażu mogą wytwarzać na najwyższym biegu hałas na poziomie wynoszącym nawet 70 dB.

Jaki rodzaj sterowania?

Wybierając okap kuchenny z wyciągiem na zewnątrz, pochłaniacz do kuchni lub okap 2w1 z funkcją wyciągu i pochłaniania, najczęściej możemy się spotkać ze sterowaniem przy pomocy przycisków lub suwaków znajdujących się na obudowie. Od tej zasady są jednak wyjątki.

Niektóre, bardziej nowoczesne okapy kuchenne mogą być wyposażone w mechanizm sterowania przy pomocy:

  • dotykowego panelu – plusem okapu z dotykowym panelem jest duża czułość i łatwość utrzymania panelu sterowania w czystości;
  • dużego pokrętła umieszczonego na froncie okapu;
  • pilota – zdalna kontrola wielu funkcji okapu to zdecydowanie najwygodniejsze rozwiązanie. W przypadku nowoczesnych modeli możemy się spotkać również ze sterowaniem za pomocą aplikacji mobilnej.

Filtry w okapach kuchennych

Pochłaniacze do kuchni, pracujące w obiegu zamkniętym, korzystają z różnego rodzaju filtrów, które oczyszczają powietrze przed jego ponownym wypuszczeniem do pomieszczenia. Najczęściej są to proste filtry odtłuszczające, które trzeba regularnie myć, wykonane z aluminium lub stali nierdzewnej. W droższych modelach możemy się spotkać również z filtrami węglowymi, które skutecznie oczyszczają powietrze z nieprzyjemnych zapachów i dymu. Ten drugi typ filtra wymaga regularnej wymiany na nowy, najlepiej co 3-4 miesiące lub częściej, jeśli takie są zalecenia producenta. Najlepsze okapy do kuchni z filtrami oferują sporo udogodnień dla użytkownika, np. w postaci integracji z dedykowaną aplikacją, która informuje o tym, gdy filtr wymaga czyszczenia lub wymiany.

Funkcje i wyposażenie dodatkowe

W podjęciu decyzji odnośnie tego, jaki okap wybrać, może pomóc analiza funkcji dodatkowych tego typu urządzeń do domu. Poza wspomnianym powyżej sterowaniem dotykowym lub zdalnym oraz możliwością integracji z aplikacją mobilną, warto sprawdzić, czy wytypowany przez nas najlepszy okap do kuchni oferuje udogodnienia, takie jak np.:

  • czujnik, który wykrywa natężenie zapachów, parę wodną lub inne opary pochodzące z gotowania i automatycznie uruchamia okap;
  • energooszczędne oświetlenie LED z możliwością regulacji intensywności oświetlenia;
  • możliwość kilkustopniowej regulacji pracy okapu;
  • tryb cichej pracy;
  • tryb intensywnej pracy, który tymczasowo zwiększa moc wentylatora, aby szybko pozbyć się nieprzyjemnych zapachów;
  • wyłącznik czasowy lub funkcja opóźnionego wyłączenia okapu po zakończeniu gotowania;
  • wyświetlacz LCD informujący np. o konieczności wyczyszczenia filtra.

Każda z wymienionych funkcji przyczyni się do jeszcze większej wygody podczas korzystania z okapu kuchennego z wyciągiem na zewnątrz czy też pochłaniacza do kuchni z zamkniętym obiegiem powietrza.


Mogą Cię zainteresować:
zdjęcie autora
Autor
Alicja Hudzik
Z wykształcenia biolog — antropolog, zawodowo od 2017 roku zajmuje się tworzeniem contentu dla różnych marek. Wcześniej pracowała w branży eventowej. Stara się dużo podróżować, przede wszystkim górskimi szlakami, kocha psy (najbardziej swojego setera szkockiego!), jest również miłośniczką gier planszowych oraz gier video, w szczególności z gatunku action-RPG.
Dziękujemy, że przeczytałeś cały artykuł. Jak go oceniasz?
4.3/5 (10 głosów)

Czytaj więcej