Jaki multicooker wybrać? Poradnik

Multicooker to rozwiązanie coraz częściej spotykane na wyposażeniu kuchennym i trudno się temu dziwić. Urządzenie to skupia w sobie funkcje wielu innych, automatyzując i upraszczając proces gotowania, bez uszczerbku dla przestrzeni, którą dysponujemy. Jakby tego było mało, dostępne jest w cenie, która nie zmusza do większych wyrzeczeń. W poradniku wyjaśniamy dokładniej, co to jest multicooker. Podpowiadamy także, jaki multicooker wybrać, ze wskazaniem produktów, które zasługują na szczególną uwagę. Nasze wskazówki i ranking – poniżej.

Spis treści:


Polecane multicookery


Jaki multicooker wybrać – ranking 2025







Co to jest multicooker?

Oprócz rankingu multicookerów, dostarczamy również poradnika odnośnie tych urządzeń. Na samym wstępie słów kilka co to multicooker właściwie jest. Urządzenie, o którym mowa, nierzadko sprowadzane jest do pojęcia „garnek elektryczny”. Jak przekonacie się już za chwilę, jest to jednak daleko idące uproszczenie. W istocie, multicooker pełni funkcję garnka, przy czym to zaledwie wycinek całej palety jego możliwości. Multicooker to bowiem przede wszystkim urządzenie typu all in one. Kupując je, zyskujecie korzyści, jakie dają szybkowar, wolnowar, parowar, frytkownica, a nawet piekarnik. Lista owych funkcjonalności jest różna dla poszczególnych modeli i może zawierać się w zakresie od kilku do nawet kilkunastu programów działania.

Multicooker znacząco przyspiesza proces gotowania, który staje się zautomatyzowany. Odsyła też w zapomnienie dyskomfort związany z koniecznością uprzątnięcia wielu, wykorzystanych podczas gotowania naczyń.

Jaki multicooker wybrać?

Zanim odpowiecie sobie na pytanie, czy warto kupić multicooker, przyjrzyjmy się wspólnie bliżej mechanizmowi jego działania. Jak wspomnieliśmy, urządzenie to działa na zasadzie automatyzacji wielu procesów kulinarnych – gotuje (w tym na parze), smaży, dusi i piecze produkty, umieszczone wcześniej wewnątrz misy – bez konieczności doglądania i mieszania składników. Niektóre z dostępnych modeli potrafią nadto szatkować i ubijać żywność. Dysponują też wbudowaną bazą przepisów, co zbliża je nieco do popularnego Thermomixa.

Jaki multocooker wybrać?

Wszechstronność multicookerów sprawia, że nierzadko bywają postrzegane jako urządzenia z wyższej półki cenowej, jednak niesłusznie. Najtańsze z dostępnych modeli kupicie już za mniej niż 200 złotych. Tym bardziej warto rozważyć ich obecność na wyposażeniu swojej kuchni – zwłaszcza jeśli chcecie upraszczać proces gotowania, a zaoszczędzony w ten sposób czas spożytkować z korzyścią dla swoich pasji, bliskich lub odpoczynku.

Na jakie funkcje multicookera należy zwrócić szczególną uwagę?

Gotowanie pod ciśnieniem

Rozważając, jaki multicooker wybrać, zwróćcie uwagę czy model, który macie na oku, dysponuje opcją gotowania pod ciśnieniem, które przebiega szybciej, z zachowaniem cennych składników odżywczych i pełni smaku produktów. Szybszy czas gotowania przekłada się także na mniejsze zużycie energii i wody.

Gotowanie na parze

Cennym udogodnieniem jest również możliwość gotowania na parze, znacznie zdrowszego niż to z użyciem tłuszczu. Pozwala ono zachować więcej witamin, minerałów i antyoksydantów, aniżeli ma to miejsce w przypadku tradycyjnego gotowania produktów w garnku. To też sprawdzony sposób na zachowanie ich naturalnego smaku i aromatu.

Duszenie

Kolejnym, zielonym światłem w kontekście dyskusji, jaki multicooker wybrać, jest opcja duszenia mięsa i warzyw, które – gotowane w niskiej temperaturze – trafiają na Wasz talerz miękkie i soczyste. Duszone w zamkniętym naczyniu produkty zachowują też pełnię smaku.

Smażenie beztłuszczowe

Przygotowywane w ten sposób dania są mniej kaloryczne i zawierają mniej tłuszczu, dzięki czemu przyjemnie chrupią. Sam proces smażenia bez uciążliwego zapachu i tłustej, wymagającej oczyszczenia warstwy jest zaś bardziej komfortowy.


Zobacz także air fryery


Pieczenie

Jeśli świeże, pachnące chleby i ciasta domowej roboty to coś, czemu nie możecie się oprzeć, odpowiedź na pytanie, czy warto kupić multicooker, jest więcej niż oczywista. Wyposażony w tę opcję sprzęt, za sprawą precyzyjnej kontroli temperatury i cyrkulacji ciepła, wypieka równomiernie wyroby piekarnicze i mięsa. Co więcej, czyni to znacznie szybciej od piekarnika, oszczędzając Wasz czas i pieniądze.

Utrzymywanie ciepła

Z pewnością nie raz skorzystacie z funkcji utrzymywania ciepła, obecnej w wielu modelach multicookerów. To nawet do kilku godzin zachowania potrawy w temperaturze podania.

Opóźniony start

O tym, czy warto kupić multicookera, może zadecydować też w Waszym przypadku funkcja opóźnionego startu. Dzięki niej możecie zaplanować pracę urządzenia tak, aby zaserwowało Wam gotowe danie o konkretnej godzinie, np. zaraz po powrocie do domu.

Wgrane przepisy

Dużym ułatwieniem jest także wbudowana, elektroniczna książka przepisów, będąca cennym źródłem inspiracji podczas komponowania planu posiłków. Przepisy te są nadto dostosowane do możliwości sprzętu, który samodzielnie dobiera odpowiednie ustawienia, dbając o dokładność i powtarzalność efektów pracy.

Regulacja czasu i temperatury

Jeśli cenicie sobie personalizację, a detale robią dla Was dużą różnicę, koniecznie sprawdźcie, czy dany multicooker dysponuje opcją regulacji czasu i temperatury. Pozwoli Wam ona na wprowadzenie modyfikacji do automatycznych ustawień urządzenia tak, abyście mogli sporządzić danie na miarę swoich kubków smakowych.

Aplikacja na smartfon

Choć multicooker z zasady nie wymaga wiele Waszej uwagi, aplikacja mobilna ułatwia jego obsługę jeszcze dalej. Dzięki niej czynności, takie jak wyszukiwanie przepisów czy sterowanie ustawieniami sprzętu wykonacie zdalnie.

Wbudowana waga

Ostatni element, decydujący o tym, jaki multicooker wybrać, to wbudowana waga, będąca niezwykle przydatnym dodatkiem do urządzenia. Jeśli ograniczacie liczbę swoich sprzętów kuchennych lub dysponujecie niewielką przestrzenią, szczególnie warto zwrócić na niego uwagę.

Multicooker – czy warto?

Biorąc pod uwagę liczne zalety multicookerów, trudno dziwić się ich popularności. To urządzenie wielofunkcyjne, skupiające w sobie potencjał całej masy sprzętów kuchennych, na czele z kuchenką, piekarnikiem, szybkowarem, wolnowarem, ryżowarem czy frytownicą. Zważywszy na ograniczony metraż polskich mieszkań, przechowanie tak dużej ilości narzędzi byłoby po prostu niemożliwe.


Zobacz wszystkie roboty kuchenne


Co więcej, przyrządzanie dań z pomocą multicookerów jest zautomatyzowane, odbywa się znacznie łatwiej, szybciej i z większą oszczędnością energii, aniżeli miałoby to miejsce w piekarniku czy w zwykłym garnku. Dużo sprawniej przebiega też proces późniejszego sprzątania, gdyż ograniczamy ilość zużytych naczyń i akcesoriów, a wyjmowane elementy urządzenia często nadają się do mycia w zmywarce.

Multicookery nierzadko oddają w Wasze ręce opcje gotowania na parze i smażenia beztłuszczowego, będące zdrowymi alternatywami przyrządzania posiłków. Gotowanie z ich pomocą jest intuicyjne, wobec czego staje się dostępne również dla niewprawionych w sztuce kucharzy. Wasz komfort zwiększają nadto liczne, wbudowane udogodnienia, takie jak opcja opóźnionego startu, utrzymywanie ciepła czy wgrane przepisy, prowadzące Was krok po kroku.

Multicooker czy Thermomix?

Stając przed decyzją zakupową: multicooker czy Thermomix, musicie przede wszystkim zastanowić się nad własnymi potrzebami, oczekiwaniami i budżetem, jakim dysponujecie na ten określony cel.

Thermomix to zaawansowane, inteligentne urządzenie, łączące funkcje garnka, patelni, blendera, miksera, parowaru, maszynki do mielenia i wagi oraz charakteryzujące się wysoką precyzją ustawień temperatury, czasu i prędkości obrotów. Z jego pomocą przyrządzicie zarówno proste, jak i bardzo skomplikowane dania, przy czym w każdym przypadku zostaniecie poprowadzeni niemal za rękę (Thermomix oferuje także dostęp do bazy przepisów). Sprzęt nie należy do najtańszych, a zakupić go można po wcześniejszej prezentacji.

Na tle Thermomixa multicooker stanowi przystępne cenowo rozwiązanie, które oferuje funkcje wielu sprzętów kuchennych, takich jak szybkowar, wolnowar, parowar, frytkownica, piekarnik czy gotowanie na parze. Droższe modele urządzenia potrafią szatkować i ubijać; dysponują też wbudowaną bazą przepisów i wagą, co zbliża je do Thermomixa. Co do zasady jednak multicooker to sprzęt prostszy, mniej precyzyjny oraz o mniejszej ilości funkcji. Nie zastąpi blendera i nie wyrobi ciasta. W przeciwieństwie do Thermomixa potrafi za to piec, gotować pod ciśnieniem i smażyć w głębokim tłuszczu. 


Mogą Cię zainteresować:

zdjęcie autora
Autor
Aneta Tomczyk
Z wykształcenia prawniczka i specjalistka ds. social mediów. Z zamiłowania pasjonatka podróży, kina i swojego królika. Na co dzień stara się otaczać wszystkim, co inspiruje i uwrażliwia, aby potem móc przelać (nie wylać!) to na klawiaturę swojego komputera.
Dziękujemy, że przeczytałeś cały artykuł. Jak go oceniasz?
4.4/5 (8 głosów)

Czytaj więcej