Jaki grill elektryczny wybrać?

Wspólne grillowanie to wspaniały sposób na spędzenie czasu z całą rodziną. Stając przed wyborem zakupu grilla zdecydować możemy się na grill standardowy dedykowany do ogrodu lub grill elektryczny wykorzystywany dodatkowo w domu czy na balkonie. Dostępne na rynku grille elektryczne posiadają szereg funkcji i zastosowań. Jak wybrać grill elektryczny?

Spis treści

  • Jakie są rodzaje grilla elektrycznego?
  • Jaka moc grilla elektrycznego?
  • Jaka temperatura grillowania?
  • Jakie są nowoczesne programy grillowania?
  • Grill łatwy w czyszczeniu, czyli jaki?
  • Funkcje dodatkowe grilli elektrycznych
  • W co dodatkowo może być wyposażony grill?

Jakie są rodzaje grilla elektrycznego?

Zanim zaczniemy się zastanawiać nad parametrami technicznymi i funkcjami naszego grilla, pomyślmy chwilę, jaki rodzaj grilla wybrać.
Najpopularniejsze grille to grille z rusztem, grille z płytą, grille stołowe oraz grille stojące. Coraz większą popularnością cieszą się grille raclete.

  • Grill z rusztem
  • Grill z płytą
  • Grill stołowy
  • Grill stojący
  • Grill raclette

Najczęściej kupowane grille elektryczne w Komputronik.pl

Grill z rusztem

Grill z rusztem ma jedną, olbrzymią zaletę. Jest zbliżony wyglądem do tradycyjnego grilla ogrodowego na węgiel, co wielu osobom się bardzo podoba. Mamy tu więc tradycyjny klimat grillowania i wygodę wynikającą z używania grilla elektrycznego.

W przypadku tego typu grilli tłuszcz skapuje na węgiel, a w grillach elektrycznych będzie skapywał na grzałkę. Po grilowaniu grzałka wymaga przypalonego tłuszczu, co nie będzie zajęciem zbyt przyjemnym. Niestety nie ma możliwości umycia tej części w zmywarce.

Grill z płytą

Grill z płytą wielu osobom przypomina dużą patelnię teflonową. I rzeczywiście coś jest w tym porównaniu, gdyż w tym przypadku mięso pieczemy na dużej, płaskiej i najczęściej teflonowej powierzchni. W sklepach możemy też spotkać grill elektryczny z powłoką ceramiczną. W przypadku takiego grilla tłuszcz ścieka po specjalnych rynienkach do zbiornika ociekowego. Po zakończeniu pieczenia po prostu go wylewamy i unikamy przykrej konieczności czyszczenia grzałki. W przypadku płyty dużą zaletą jest też nieprzywieranie pieczonych potraw do powierzchni.

Grill stołowy

Grille stołowe są to niezbyt duże urządzenia, które bez kłopotu zmieszczą się na naszym stole. W ich przypadku najczęściej pieczemy mięso pod przykryciem, gdyż w innym przypadku pryskające drobinki gorącego tłuszczu mogłyby uszkodzić stół i meble dookoła. Grill elektryczny z pokrywą dobrze sprawdza się w takiej sytuacji. Podczas pieczenia należy zachować szczególną ostrożność. Dotyczy to głównie obecności małych dzieci. Grille stołowe są najczęściej niewielkie, nadają się więc do upieczenia porcji mięsa dla maksymalnie kilku osób.

Grill stojący

Grille stojące to duże urządzenia przystosowane do umieszczania na tarasach i ogrodach, a więc na otwartej przestrzeni. Mają one dużą powierzchnię i bez problemu upieczemy na nich posiłki dla całej grupy znajomych. Musimy jednak pamiętać o konieczności posiadania odpowiednio długiego przedłużacza, aby doprowadzić do niego zasilanie. Z uwagi na ich rozmiar, przechowywanie ich w kuchni może być kłopotliwe.

Grill raclette

Grill raclette, to połączenie klasycznego grilla z płytą grzejną z możliwością komponowania niewielkich mini-zapiekanek. Jaka jest więc konstrukcja grilla raclette? Na jego szczycie znajduje się płyta grzejna o dużej powierzchni, która służy do klasycznego grillowania mięsa i warzyw. Pod płytą znajduje się przestrzeń z miejscem na kilka małych patelni pokrytych teflonem. Raclette stawia się na stole, wszystkie osoby przy stole komponują własną zapiekankę i wstawiają ją pod płytę grzejną. Należy uważać, żeby nie napełnić patelni zbyt wysoko, gdyż ich zawartość może łatwo się wylać.

Najważniejszym składnikiem stosowanym w raclette jest ser. Może on być w różnych postaciach – od twardych serów żółtych, po sery niebieskie i pleśniowe. Po upieczeniu naszych zapiekanek, komponujemy je z głównymi składnikami upieczonymi na górnej płycie głównej.

W przypadku tego typu urządzeń świetnie sprawdza się grill elektryczny z kamienną płytą. Płyta kamienna bardzo dobrze utrzymuje osiągniętą temperaturę. Wtedy pory w mięsie zamykają się od razu, więc mięso pozostaje miękkie i soczyste. Tego typu urządzenie nie potrzebuje dużej powierzchni. Jest to dobry grill elektryczny na balkon, czy na taras.

Jaka moc grilla elektrycznego?

Na sklepowych półkach dostępne są grille elektryczne w szerokim przedziale mocy. Oczywiście nie zawsze musimy decydować się na najmocniejsze z nich. Warto jednak pamiętać, że moc grilla decyduje między innymi o szybkości jego nagrzewania się.
Najczęściej spotkamy się z grillami o mocy od 600W do nawet 2500W. Najniższą moc mają najczęściej grille stołowe.

Jaka temperatura grillowania?

Mistrzowie grillowania twierdzą, że kluczem do sukcesu każdej potrawy jest osiągnięcie i utrzymanie optymalnej temperatury dla danego mięsa. Najprostsza zasada na sprawdzenie odpowiedniej temperatury to delikatnie obniżyć dłoń nad rozgrzanym rusztem. Gdy jest on odpowiednio rozgrzany, to otwartą dłoń możemy przytrzymać nad rusztem na wysokości około 15 cm, nie dłużej niż 2 sekundy. Jeśli jest rozgrzany średnio, to otwartą dłoń możemy przytrzymać nad rusztem w wysokości około 15 cm, nie dłużej niż 4 sekundy.

Grill ze wskaźnikiem wypieczenia

Kupując grill elektryczny warto zaopatrzyć się w model posiadający regulację temperatury. Ciekawym rozwiązaniem, związanym z regulacją temperatury, jest też wskaźnik wypieczenia mięsa. O ile w grillach otwartych bez problemu możemy kontrolować jego stan, to już w grillach zamkniętych jest to znacznie utrudnione. Częste otwieranie pokrywy może obniżać temperaturę pieczenia. Wskaźnik wypieczenia mięsa pokazuje precyzyjnie, czy jest ono wypieczone delikatnie, średnio, czy mocno. Jaki grill elektryczny z regulacją temperatury wybrać?

Grille elektryczne z regulacją temperatury >

Jakie są nowoczesne programy grillowania?

Jeśli dopiero zaczynamy naszą przygodę z grillowaniem, warto kupić grill wyposażony w automatyczne programy grillowania. Wtedy urządzenie samo dobierze najlepsze parametry pod konkretną potrawę. W zależności od producenta możemy spotkać się z programami do hamburgerów, czerwonego mięsa, drobiu, ryb, czy warzyw. Zdarzają się nawet programy do rozmrażania zamrożonego mięsa.

Grill łatwy w czyszczeniu, czyli jaki?

Najlepszym rozwiązaniem jest zakup urządzenia, którego części będą się nadawały do mycia w zmywarce. Sprawdźmy przy okazji, czy będziemy również mogli tam umieścić akcesoria dodawane do grilla, takie jak łopatki do mięsa, czy szczypce.

Zwróćmy też uwagę, czy w urządzeniu, które chcemy kupić, tłuszcz nie będzie skapywał bezpośrednio na grzałkę. Ją będziemy niestety zawsze musieli czyścić ręcznie. Dlatego warto wybierać grille z płytą grzejną zamiast rusztu.

Sprawdźmy też, czy płyta jest podzielona na mniejsze części, czy też funkcjonuje jako całość. W tym drugim przypadku nie zawsze zmieści się do komory zmywarki lub w najlepszym wypadku będzie zajmować w niej bardzo dużo miejsca.

Funkcje dodatkowe grilli elektrycznych

Grill elektryczny na pierwszy rzut oka wydaje się być urządzeniem o dość prostej konstrukcji. Jednak niektóre z urządzeń, szczególnie z wyższej półki cenowej, mają bardzo ciekawe i zaawansowane technologicznie funkcje.

  • Wskaźnik poziomu wysmażenia – bardzo funkcjonalne rozwiązanie, podczas którego grill będzie cię o tym informował na bieżąco za pomocą sygnałów dźwiękowych. Urządzenie emituje sygnał dźwiękowy na każdym etapie, abyś wiedział, kiedy Twoje danie będzie przygotowane, tak jak lubisz.
  • Grill elektryczny z opiekaczem – tego typu grill, oprócz swojej klasycznej funkcji, może też opiekać pieczywo. Idealne rozwiązanie na niedzielne śniadania.
  • Pomiar grubości mięsa – większe kawałki mięsa wymagają dłuższego czasu opiekania, a cienkie znacznie krótszego. Tylko jak dobrać odpowiedni czas? Jeśli nie potrafimy zrobić tego samodzielnie, może to za nas zrobić nasz grill. Musi mieć tylko opcję automatycznego pomiaru grubości mięsa. Jeśli z niej skorzystamy, grill sam dobierze czas opiekania.
  • Grill elektryczny z wymiennymi płytkami –  grill może też pełnić funkcję tostera, albo gofrownicy. Wymienne płytki pozwalają w ten sposób przekształcać nasze urządzenie!

W co dodatkowo może być wyposażony grill?

Na koniec warto zwrócić jeszcze uwagę na dodatkowe wyposażenie, które dołączane jest czasem przez producentów.

Osłona wiatrowa

Osłona wiatrowa to bardzo przydatne wyposażenie w wietrzne dni. Ustawiamy ją nad płytą grzejną. Wiatr nie chłodzi naszych potraw. Nie ma też obawy, że naniesie suche liście lub trawę.

Łopatka do mięsa

Gdy kawałki naszego mięsa skwierczą już na płycie grzejnej, musimy raz na jakiś czas przewrócić je na drugą stronę. Nie używajmy do tego metalowych sztućców, gdyż z łatwością mogą one porysować teflonową powłokę. Do grilla może być dołączona łopatka do mięsa wykonana ze specjalnego tworzywa, które będzie odporne na wysoką temperaturę i jednocześnie nie zarysuje delikatnej powłoki płyty.

Jaki grill elektryczny wybrać?
5 (100%) 2 głosów