Jaki grill elektryczny wybrać? Do domu, do ogrodu i na taras

Grillowanie to jedna z najprzyjemniejszych form spędzania czasu z rodziną i przyjaciółmi, szczególnie gdy mamy sezon wiosenno-letni i pogoda dopisuje. Nie ma nic lepszego niż smak świeżo upieczonego mięsa, warzyw lub sera na ciepłym talerzu. Ale jaki grill elektryczny wybrać, aby cieszyć się tymi pysznościami w domu, w ogrodzie lub na balkonie? W tym artykule przedstawimy Ci kilka kryteriów, na które warto zwrócić uwagę, wybierając grill na taras, balkon i do domu, oraz pokażemy Ci 10 modeli, które naszym zdaniem są godne polecenia.


Najlepsze grille elektryczne w sklepie


Jaki grill elektryczny do domu i na zewnątrz – ranking 2025

Jaki grill elektryczny wybrać? Zobacz nasz ranking grilli elektrycznych, a w nim aktualnie najpopularniejsze urządzenia w 2025 roku.












Spis treści

Rodzaje grilli elektrycznych

Zanim zaczniemy się zastanawiać nad parametrami technicznymi i funkcjami naszego grilla, pomyślmy chwilę, jaki rodzaj grilla wybrać. Najpopularniejsze grille elektryczne to:

Specyfikę działania różnego rodzaju grilli elektrycznych opisujemy poniżej.

Grill elektryczny z płytą i rynienką ociekową

Grill z płytą wielu osobom przypomina dużą patelnię teflonową. I rzeczywiście coś jest w tym porównaniu, gdyż w tym przypadku mięso pieczemy na dużej, płaskiej i najczęściej teflonowej powierzchni (w sklepach możemy też spotkać grill elektryczny z powłoką ceramiczną).

W przypadku grilla z płytą dużą zaletą jest też nieprzywieranie pieczonych potraw do powierzchni.

Jaki grill elektryczny

W przypadku takiego grilla tłuszcz ścieka po specjalnych rynienkach do zbiornika ociekowego. Po zakończeniu pieczenia po prostu go wylewamy i unikamy przykrej konieczności czyszczenia grzałki.

Domowy elektryczny grill stołowy

Grille stołowe są to niezbyt duże urządzenia, które bez kłopotu zmieszczą się na naszym stole.

W ich przypadku najczęściej pieczemy mięso pod przykryciem, gdyż w pryskające drobinki gorącego tłuszczu mogłyby uszkodzić stół i meble dookoła. Grill elektryczny z pokrywą dobrze sprawdza się w takiej sytuacji. Podczas pieczenia należy zachować szczególną ostrożność. Dotyczy to głównie obecności małych dzieci. Grille stołowe są najczęściej niewielkie, nadają się więc do upieczenia porcji mięsa dla maksymalnie kilku osób.

Grill raclette

Grill raclette, to połączenie klasycznego grilla z płytą grzejną z możliwością komponowania niewielkich mini-zapiekanek. Jaka jest więc konstrukcja grilla raclette?

Na jego szczycie znajduje się płyta grzejna o dużej powierzchni, która służy do klasycznego grillowania mięsa i warzyw. Pod płytą znajduje się przestrzeń z miejscem na kilka małych patelni pokrytych teflonem.

Co to grill raclette

Zdjęcie: Princess, grill elektryczny raclette dla 8 osób

Raclette stawia się na stole, wszystkie osoby przy stole komponują własną zapiekankę i wstawiają ją pod płytę grzejną. Należy uważać, żeby nie napełnić patelni zbyt wysoko, gdyż ich zawartość może łatwo się wylać.

Najważniejszym składnikiem stosowanym w raclette jest ser. Może on być w różnych postaciach – od twardych serów żółtych, po sery niebieskie i pleśniowe. Po upieczeniu naszych zapiekanek, komponujemy je z głównymi składnikami upieczonymi na górnej płycie głównej.

W przypadku tego typu urządzeń świetnie sprawdza się grill elektryczny z kamienną płytą. Płyta kamienna bardzo dobrze utrzymuje osiągniętą temperaturę. Wtedy pory w mięsie zamykają się od razu, więc mięso pozostaje miękkie i soczyste. Tego typu urządzenie nie potrzebuje dużej powierzchni. Jest to dobry grill elektryczny na balkon, czy na taras.

Ogrodowy elektryczny grill stojący

Grille stojące to duże urządzenia przystosowane do umieszczania na tarasach i ogrodach, a więc na otwartej przestrzeni.

Mają one dużą powierzchnię i bez problemu upieczemy na nich posiłki dla całej grupy znajomych. Musimy jednak pamiętać o konieczności posiadania odpowiednio długiego przedłużacza, aby doprowadzić do niego zasilanie. Z uwagi na ich rozmiar, przechowywanie ich w kuchni może być kłopotliwe.

Jaki grill elektryczny

Klasyczny grill elektryczny z rusztem

Grill z rusztem ma jedną, olbrzymią zaletę. Jest zbliżony wyglądem do tradycyjnego grilla ogrodowego na węgiel, co wielu osobom się bardzo podoba. Mamy tu więc tradycyjny klimat grillowania i wygodę wynikającą z używania grilla elektrycznego. W przypadku klasycznego typu grilli tłuszcz skapuje na węgiel, a w grillach elektrycznych będzie skapywał na grzałkę. Po grillowaniu grzałka wymaga usunięcia przypalonego tłuszczu. Niestety nie ma możliwości umycia tej części w zmywarce.

Jaki grill elektryczny

Zalety grilli elektrycznych

Jeśli myślisz o tym, czy i jaki grill elektryczny do domu, ogrodu lub na taras wybrać, warto porównać je z ich odpowiednikami węglowymi. Tak się składa, że grille elektryczne mają wiele zalet w porównaniu do grilli węglowych:

  • Nagrzewają się szybko i utrzymują stałą temperaturę, co pozwala na szybkie i równomierne przygotowanie potraw.
  • Nie wydzielają dymu ani nieprzyjemnego zapachu, co sprawia, że są bardziej przyjazne dla osób uczulonych na dym.
  • Nie powodują powstawania szkodliwych związków z tłuszczu kapiącego na węgiel. Potrawy z grilla elektrycznego są więc lżejsze i mniej tłuste.
  • Mają tace ociekowe, gdzie zbiera się tłuszcz, co ułatwia czyszczenie. Można je wygodnie umyć pod bieżącą wodą lub w zmywarce.

Z kolei zastanawiając się nad tym, czy zakupić grill elektryczny czy gazowy, warto tutaj kierować się czynnikiem ceny – modele elektryczne są znacznie tańsze niż gazowe.

Jeśli natomiast rozmyślasz o tym, czy sięgnąć po grill elektryczny czy opiekacz, w tej sytuacji warto wiedzieć, że grill pozwoli na przyrządzanie różnorodnych potraw i może mieć również funkcję opiekacza. Natomiast drugi z produktów będzie przydatny tylko przy przygotowywaniu tostów i kanapek.

Jakie znaczenie ma moc grilla elektrycznego?

Na sklepowych półkach dostępne są grille elektryczne w szerokim przedziale mocy. Oczywiście nie zawsze musimy decydować się na najmocniejsze z nich. Warto jednak pamiętać, że moc grilla decyduje między innymi o szybkości jego nagrzewania się. Najniższą moc mają najczęściej grille stołowe.

Najczęściej spotkamy się z grillami o mocy od 600W do nawet 2500W.

Wskazówka: Jak samodzielnie sprawdzić temperaturę grilla?

Najprostsza zasada na sprawdzenie odpowiedniej temperatury to delikatnie obniżyć dłoń nad rozgrzanym rusztem. Jeśli jest rozgrzany średnio, to otwartą dłoń możemy przytrzymać nad rusztem w wysokości około 15 cm, nie dłużej niż 4 sekundy.

Gdy grill jest odpowiednio rozgrzany, to otwartą dłoń możemy przytrzymać nad rusztem na wysokości około 15 cm, nie dłużej niż 2 sekundy.

Regulacja temperatury i wskaźnik wypieczenia

Mistrzowie grillowania twierdzą, że kluczem do sukcesu każdej potrawy jest osiągnięcie i utrzymanie optymalnej temperatury np. dla danego mięsa. Kupując grill elektryczny warto zaopatrzyć się w model posiadający regulację temperatury.

Ciekawym rozwiązaniem, związanym z regulacją temperatury, jest też wskaźnik wypieczenia mięsa. O ile w grillach otwartych bez problemu możemy kontrolować jego stan, to już w grillach zamkniętych jest to znacznie utrudnione. Częste otwieranie pokrywy może obniżać temperaturę pieczenia. Wskaźnik wypieczenia mięsa pokazuje precyzyjnie, czy jest ono wypieczone delikatnie, średnio, czy mocno.

Jaki grill elektryczny

Zdjęcie: DeLonghi, grill elektryczny z pokrętłami do regulacji temperatury

Funkcje dodatkowe grilli elektrycznych

Grill elektryczny na pierwszy rzut oka wydaje się być urządzeniem o dość prostej konstrukcji. Jednak niektóre z urządzeń, szczególnie z wyższej półki cenowej, mają bardzo ciekawe i zaawansowane technologicznie funkcje.

  • Wskaźnik poziomu wysmażenia – bardzo funkcjonalne rozwiązanie, podczas którego grill będzie cię o tym informował na bieżąco za pomocą sygnałów dźwiękowych. Urządzenie emituje sygnał dźwiękowy na każdym etapie, abyś wiedział, kiedy Twoje danie będzie przygotowane, tak jak lubisz.
  • Grill elektryczny z opiekaczem – tego typu grill, oprócz swojej klasycznej funkcji, może też opiekać pieczywo. Idealne rozwiązanie na niedzielne śniadania.
  • Pomiar grubości mięsa – większe kawałki mięsa wymagają dłuższego czasu opiekania, a cienkie znacznie krótszego. Tylko jak dobrać odpowiedni czas? Jeśli nie potrafimy zrobić tego samodzielnie, może to za nas zrobić nasz grill. Musi mieć tylko opcję automatycznego pomiaru grubości mięsa. Jeśli z niej skorzystamy, grill sam dobierze czas opiekania.
  • Grill elektryczny z wymiennymi płytkami – grill może też pełnić funkcję tostera, albo gofrownicy. Wymienne płytki pozwalają w ten sposób przekształcać nasze urządzenie.
  • Automatyczne programy grillowania – jeśli dopiero zaczynamy naszą przygodę z grillowaniem, warto kupić grill wyposażony w automatyczne programy grillowania. Urządzenie samo dobierze najlepsze parametry pod konkretną potrawę np. program do hamburgerów, czerwonego mięsa, drobiu, ryb, warzyw, czy rozmrażania zamrożonego mięsa.

Jaki grill elektryczny

W co dodatkowo może być wyposażony grill?

Na koniec warto zwrócić jeszcze uwagę na dodatkowe wyposażenie, które dołączane jest czasem przez producentów.

  • Osłona wiatrowa – osłona wiatrowa to bardzo przydatne wyposażenie w wietrzne dni. Ustawiamy ją nad płytą grzejną. Wiatr nie chłodzi naszych potraw. Nie ma też obawy, że naniesie suche liście lub trawę.
  • Łopatka do mięsa – gdy kawałki naszego mięsa skwierczą już na płycie grzejnej, musimy raz na jakiś czas przewrócić je na drugą stronę. Nie używajmy do tego metalowych sztućców, gdyż z łatwością mogą one porysować teflonową powłokę. Do grilla może być dołączona łopatka do mięsa wykonana ze specjalnego tworzywa, które będzie odporne na wysoką temperaturę i jednocześnie nie zarysuje delikatnej powłoki płyty.

Grill łatwy w czyszczeniu, czyli jaki?

Najlepszym rozwiązaniem jest zakup urządzenia, którego części będą się nadawały do mycia w zmywarce.

Sprawdźmy przy okazji, czy będziemy również mogli tam umieścić akcesoria do grilla (np. łopatki do mięsa, szczypce) oraz czy płyta jest podzielona na mniejsze części, czy też funkcjonuje jako całość. W tym drugim przypadku nie zawsze zmieści się do komory zmywarki lub w najlepszym wypadku będzie zajmować w niej bardzo dużo miejsca.

Zwróćmy też uwagę, czy w urządzeniu, które chcemy kupić, tłuszcz nie będzie skapywał bezpośrednio na grzałkę. Ją będziemy niestety zawsze musieli czyścić ręcznie. Dlatego warto wybierać grille z płytą grzejną zamiast rusztu.

Jaki grill elektryczny

W co dodatkowo może być wyposażony grill?

Na koniec warto zwrócić jeszcze uwagę na dodatkowe wyposażenie, które dołączane jest czasem przez producentów lub można je dodatkowo dokupić.

Osłona wiatrowa – osłona wiatrowa jest niezbędna jeśli interesuje nas elektryczny grill na taras. To bardzo przydatne wyposażenie w wietrzne dni, które ustawiamy nad płytą grzejną. Wiatr nie chłodzi naszych potraw. Nie ma też obawy, że naniesie suche liście lub trawę.

Łopatka do mięsa – gdy kawałki naszego mięsa skwierczą już na płycie grzejnej, musimy raz na jakiś czas przewrócić je na drugą stronę. Nie używajmy do tego metalowych sztućców, gdyż z łatwością mogą one porysować teflonową powłokę. Do grilla może być dołączona łopatka do mięsa wykonana ze specjalnego tworzywa, które będzie odporne na wysoką temperaturę i jednocześnie nie zarysuje delikatnej powłoki płyty.

Jeśli chodzi o grill na balkon lub taras, istnieje do nich wiele dodatkowych akcesoriów. Niektóre z nich to kosz do przygotowywania frytek i popcornu na grillu, mobilny stolik na taras, wieszak na pokrywę grilla oraz różne przybory takie jak szczypce, łopatki i szpikulce.


Jaki grill elektryczny wybrać?

Jeśli zastanawiasz się, jaki grill elektryczny wybrać – wszystko zależy od indywidualnych potrzeb i preferencji. Jeśli potrzebny Ci jest grill do domu lub na balkon, warto zwrócić uwagę na jego rozmiar i moc. Dania z grilla elektrycznego mogą być bardzo różnorodne, dlatego warto wybrać model z wymiennymi płytkami i różnymi programami grillowania, aby poszerzyć liczbę możliwych typów potraw. Rozpatrując, jaki grill elektryczny wybrać do domu, warto również zwrócić uwagę na łatwość czyszczenia i dodatkowe funkcje takie jak wskaźnik poziomu wysmażenia czy automatyczny pomiar grubości mięsa.


Mogą Cię zainteresować:

zdjęcie autora
Autor
Julia Sowińska
Świetnie zorganizowana i pełna pozytywnej energii. Mama dwójki szkrabów, która ceni sobie maksymalne ułatwianie codziennych obowiązków domowych. Artystka w kuchni, która serce oddała przepisom swojej prababci. Od czasu do czasu chętnie poznaje tajniki kuchni orientalnej.
Dziękujemy, że przeczytałeś cały artykuł. Jak go oceniasz?
5/5 (8 głosów)

Czytaj więcej