Jaka sokowirówka? Jak wybrać?

Od kilku lat widoczny jest trend dbania o zdrowe odżywianie się. Trudno więc dziwić się, że tak dużą popularnością cieszą się sprzęty takie, jak sokowirówki. Umożliwia ona pozyskanie w ciągu kilku minut esencji zdrowia nawet z kilku kilogramów owoców i warzyw. Jednak jaka sokowirówka jest dla nas najlepszym wyborem?

W tym poradniku znajdziesz:

  • Czym różni się sokowirówka od wyciskarki?
  • Jaka moc sokowirówki?
  • Wielkość i jakość sitka – jakie ma znaczenie?
  • Ostrza sokowirówki
  • Pojemność pojemnika na miąższ
  • Pojemnik na odpady – jaki powinien być?
  • Sokowirówka z regulacją obrotów
  • A może sokowirówka z wyciskarką?
  • Nowoczesne funkcje sokowirówek

Najpopularniejsze sokowirówki w Komputronik.pl

Czym różni się sokowirówka od wyciskarki?

Zanim jednak przejdziemy do analizy poszczególnych parametrów sokowirówek, zatrzymajmy się na chwilę i porównajmy sokowirówkę do innego urządzenia służącego do pozyskiwania soku – wyciskarki. Który ze sprzętów jest lepszy? Sokowirówka czy wyciskarka do soku? To zależy, jakie mamy oczekiwania.

Sokowirówka

Sokowirówka do owoców i warzyw cechuje się znacznie szybszą pracą. Błyskawicznie ściera na pulpę wrzucane do niej produkty. Jest mniej efektywna przy pozyskiwaniu soku, ale nie są to różnice znaczące. Można powiedzieć, że pulpa, która pozostaje po pracy przeciętnej sokowirówki, jest nieco bardziej wilgotna niż ta, która pozostaje po pracy przeciętnej wyciskarki. Zasada działania sokowirówki jest zapewne wszystkim znana. Jest to urządzenie wyposażone w wysokoobrotowy silnik. Wprawia on w szybki ruch wirowy specjalne sitko służące do ścierania owoców i warzyw.

jaka sokowirówka

Wyciskarka do soku

Wyciskarka do soku to urządzenie działające znacznie wolniej od sokowirówki, ale też dokładniej. Pozwala na uzyskanie większej ilości soku z danej partii owoców i warzyw. Jej silnik wprawia w ruch specjalną spiralę, która miażdży znajdujące się w pojemniku owoce i warzywa. Miąższ oddzielany jest w ten sposób od soku. Zaletą wyciskarki jest przede wszystkim to, że wyciskany sok zachowuje więcej witamin i substancji odżywczych. Wyciskarka pracuje również dużo ciszej od sokowirówki.

Więcej o wyciskarkach dowiesz się z poradnika: Jaka wyciskarka do soku? Jak wybrać?

Jaka moc sokowirówki?

Przejdźmy więc do omówienia najważniejszych parametrów sokowirówek. Na pierwszym miejscu jest jej moc. To od niej zależy efektywność, z jaką pozyskiwany będzie sok. Od mocy zależy też możliwość przetwarzania twardych produktów.

  • sokowirówka o mocy min. 700 W – mocny silnik do twardych warzyw, tj burak, seler czy marchew,
  • sokowirówka o mocy do 400 W – dobra do uzyskiwania soku z owoców miękkich, takich jak jabłka czy cytrusy.

Zanim jednak zdecydujemy się na zakup najmocniejszej sokowirówki w ofercie, pamiętajmy też, że duża moc sokowirówki często oznacza również duży hałas podczas pracy. Przy tej okazji warto też wyjaśnić mit, jakim jest sokowirówka wolnoobrotowa – tego typu sformułowanie pojawia się czasem w różnego rodzaju artykułach. Oczywiście taki sprzęt nie może mieć racji bytu. Wolno obracające się sito sokowirówki nie byłoby w stanie odpowiednio zetrzeć produktów.

Wielkość i jakość sitka – jakie ma znaczenie?

Wielkość i jakość sita ma kluczowe znaczenie dla szybkości pracy sokowirówki oraz dla jej trwałości. Sokowirówka do warzyw i owoców wyposażona w małe sito z oczywistych względów będzie mniej wydajna – mniejsze sito oznacza mniejszą powierzchnię ścierającą.

Podobnie sprawa się ma z jakością sita. Jeśli posiada ono elementy plastikowe, z całą pewnością będzie mniej trwałe. Należy wiedzieć, że podczas pracy sokowirówki sito poddawane jest bardzo dużym obciążeniom. Dlatego też najlepsze są sita, wykonane są w całości ze stali nierdzewnej. Ich ścianki powinny być wykonane z metalowej mikrosiateczki.

Oceniając sito, przyglądnijmy się też wielkości otworu zasypowego. No bo cóż nam po dużym sicie, skoro przez mały otwór zasypowy nie będziemy w stanie podać dużej ilości produktów naraz? Ideałem są więc sokowirówki z dużym, stalowym sitem i dużym otworem wlotowym. Ciekawym rozwiązaniem jest też sokowirówka z regulacją gęstości soku. W niektórych modelach regulacja ta następuje właśnie poprzez dobranie odpowiedniego sita.

Ostrza sokowirówki

Tematem powiązanym z sitem sokowirówki są jej ostrza. Są to maleńkie ząbki znajdujące się właśnie na sicie. Służą one do ścierania owoców i warzyw. Powinny być one rozmieszczone gęsto – wtedy efektywność pracy sokowirówki jest większa. Warto się wiec im przyglądnąć przed zakupem.

jaka sokowirówka

Pojemność pojemnika na miąższ

Nikt nie ma ochoty przerywać pracy sokowirówki i opróżniać zbiornika na miąższ. Dlatego przed zakupem należy ocenić, czy pojemność zbiornika jest wystarczająca dla naszych potrzeb. Jeśli sokowirówkę kupujemy na własne potrzeby, to nie potrzeba nam dużej pojemności. Wystarczy jeden litr.

Jeśli jednak mamy dużą rodzinę i robimy sok dla wszystkich za jednym zamachem, wtedy przyda się już porządny zbiornik. Na rynku bez problemu znajdziemy sokowirówki mające zbiorniki na miąższ o pojemności nawet powyżej trzech litrów.

Pojemnik na odpady – jaki powinien być?

Przed zakupem sokowirówki warto sprawdzić, z jakiego materiału wykonany jest pojemnik na odpadki. Akurat w tym przypadku plastik jest jak najbardziej dopuszczalny, a często nawet preferowany. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że najczęściej możliwe jest mycie go w zmywarce. Dla wielu osób to bardzo duże ułatwienie. Informację taką znajdziemy w instrukcji obsługi urządzenia.

Sprawdźmy też, jak grube ścianki posiada pojemnik. Zdarza się bowiem, szczególnie w tańszych urządzeniach, że pojemnik już na pierwszy rzut oka odznacza się niską trwałością. Jeśli kiedyś upadnie nam na podłogę i pęknie, może być problem z uzyskaniem oryginalnego zamiennika.

Sokowirówka z regulacją obrotów

Sokowirówka z regulacją obrotów to bardzo praktyczne rozwiązanie. Pozwala ono dostosować moc urządzenia do naszych potrzeb. Robimy sok z twardych warzyw? Niezbędne nam są najwyższe możliwe obroty. Do otworu wlotowego wrzucamy miękkie jabłka i kawałki pomarańczy? Nasze sokowirówka nie musi już hałasować na najwyższych obrotach. Przełączmy więc jej obroty na niższy poziom.

Większość sokowirówek umożliwia dwustopniową regulację prędkości. Na rynku znajdziemy również urządzenia o trzystopniowej regulacji. Sama regulacja może być elektroniczna lub mechaniczna. Różnica pomiędzy tymi dwoma trybami z punktu widzenia użytkownika jest raczej niewielka. Regulacja elektroniczna jest nieco bardziej płynna od mechanicznej.

jaka sokowirówka

Sokowirówka – funkcja Turbo

Czasem pomimo posiadania sokowirówki wyposażonej w silnik o dużej mocy nie potrafimy sobie poradzić z twardymi warzywami. Stopień wytwarzania z nich soku jest niezadowalający. Dlatego też niektórzy producenci tych urządzeń wyposażyli je w funkcję Turbo. Po jej włączeniu silnik przez krótką chwilę wchodzi na bardzo wysokie obroty. Pozwala to na poradzenie sobie z najbardziej wymagającymi produktami. Innym zastosowaniem funkcji Turbo jest oczyszczanie sitka sokowirówki bez konieczności przerywania jej pracy. Po takim przeczyszczeniu sokowirówka kontynuuje swoją pracę z dużo większą wydajnością.

A może sokowirówka z wyciskarką?

Wielbiciele zarówno sokowirówek, jak i wyciskarek do owoców będą zapewne nieco zawiedzeni, że w sklepach nie jest jeszcze dostępna sokowirówka z wyciskarką, jako jedno urządzenie. Dzieje się tak z prostej przyczyny – te dwa urządzenia mają zupełnie inne silniki. Sokowirówka ma silnik wysokoobrotowy, a wyciskarka jego przeciwieństwo – silnik pracujący znacznie wolniej.

Ciekawą alternatywą jest kupienie sokowirówki i dokupienie do niej wyciskarki do cytrusów. Są one bardzo tanie i zapewniają w ciągu kilku chwili pyszny sok z pomarańczy lub grejpfrutów.

Sokowirówka – dodatkowe przystawki

Kupując sokowirówkę z wyższej półki, możemy cieszyć się nie tylko podstawowym urządzeniem, ale także przystawkami, które w kilka chwil zmienią ją w produkt o zupełnie innym zastosowaniu! Wystarczy zdjąć moduł sokowirówki z bazy i na jego miejsce wstawić moduł malaksera, młynka udarowego, czy kubka miksującego. Prawdziwe urządzenie wielofunkcyjne.

jaka sokowirówka

Sokowirówka – łatwość mycia poszczególnych elementów

Wiele osób posiadających sokowirówkę twierdzi, że największą zmorą jest jej mycie. Nie ma w tym stwierdzeniu dużej przesady. Producenci w ostatnich latach wprowadzili szereg innowacji, które ułatwią nam tę czynność. Jedną z tych innowacji są sita o gładkiej powierzchni, które znacznie ułatwiają usunięcie odpadków za pomocą zwykłej gąbki kuchennej.

Kolejnym ułatwieniem stosowanym w wysokiej klasy produktach są specjalnie wyprofilowane, gładkie obudowy, które nie zawierają żadnych zakamarków, w których mógłby zbierać się miąższ. Wybierając taką sokowirówkę, możemy być pewni, że wszystkie odpadki trafią wyłącznie do odpowiedniego pojemnika.

Nowoczesne funkcje sokowirówek

Sokowirówki dostępne obecnie na sklepowych półkach to bardzo innowacyjne urządzenia. Nic więc dziwnego, że są wyposażone w szereg ciekawych funkcji. Zapoznajmy się z niektórymi z nich.

  • sokowirówka z blenderem – jeśli zamiast soku chcesz przygotować smaczny koktajl albo smoothie w przypadku sokowirówki z blenderem kielichowym wystarczy, że wymienisz jeden moduł na drugi. Takie urządzenia 2 w 1 to bardzo praktyczne rozwiązanie.
  • wybór konsystencji soku – wolisz czysty i klarowny sok, czy też może gęsty z kawałkami miąższu? Nie trzeba się zastanawiać, gdyż sokowirówki z funkcją wyboru konsystencji soku mogą dać Ci oba te rodzaje. A pamiętajmy, że więcej miąższu, to też więcej zdrowego błonnika.
  • wstępne czyszczenie – funkcja wstępnego czyszczenia umożliwia błyskawiczne wypłukanie sokowirówki pomiędzy wyciskaniem różnych soków lub po zakończeniu pracy urządzenia. Wlanie wody do komory za pomocą popychacza spowoduje powstawanie wiru wodnego, usuwającego wszelkie pozostałości.

Jaka sokowirówka? Jak wybrać?
5 (100%) 2 głosów