
Każdy z nas chce się cieszyć wyborną kawą – pobudzającym napojem, który już samym swym aromatem może postawić nas na nogi. Niestety, często wybór niewłaściwej kawy pozbawia nas możliwości cieszenia się doskonałym smakiem „małej czarnej”. Jak wybrać kawę unikając zakupowej pomyłki? Jaka kawa jest najlepsza dla Ciebie? Podpowiadamy co warto wiedzieć o smaku kawy i na co zwrócić uwagę przy jej wyborze.
Zobacz również poradnik Jakie są gatunki kawy? Co warto wiedzieć?
Co wpływa na smak kawy?
Jak wybrać kawę dla siebie? Na co zwrócić uwagę przed zakupem? Jakimi cechami powinna charakteryzować się doskonała kawa? Czynników, które wpływają na ostateczną ocenę kawy, jest sporo. Aromat i gorycz, kwaskowość oraz moc – oto najważniejsze pojęcia, których używają bariści, starający się w profesjonalny sposób ocenić kawę. Kiedy, według ekspertów, popularna „mała czarna” będzie ideałem?
Ideałem w świecie baristów jest kawa, która może się pochwalić średnią goryczką, niewielką kwasowością oraz pełną konsystencją. Ważna jest też tzw. czystość smaków, czyli brak zanieczyszczeń.
Takich określeń używają eksperci, zwykłym miłośnikom kawy takie wytyczne nie mówią jednak zbyt wiele. Co kryje się za poszczególnymi pojęciami? Spróbujmy przeanalizować znaczenie następujących określeń, które pozwolą Ci uzyskać pełen opis smaku kawy, czyli:
- Aromat,
- Goryczka,
- Kwasowość,
- Moc kawy,
- Konsystencja,
- Wyważenie.
Aromat, czyli kuszący zapach kawy
Intrygujący aromat to jedna z najważniejszych cech dobrej kawy. Jest to jednocześnie cecha, na temat której można się wypowiedzieć jeszcze przed zaparzeniem pierwszej filiżanki kawy. Co wpływa na aromat „małej czarnej”? Odcienie aromatyczne.
W dobrze wypalonych ziarnach kawy znajduje się około 800 związków aromatyczno-smakowych, które w znacznej mierze decydują o smaku kawy. Jest ich znacznie więcej niż w tych ziarnach, które nie zostały poddane procesowi palenia. Jak zapanować nad tak wielką liczbą związków?
Specjaliści postanowili nieco sprawę uprościć, tworząc listę 18 odcieni aromatycznych, jakie może mieć kawa po zakończeniu procesu palenia. Międzynarodowa Organizacja Kawy (ICO) wydzieliła m.in. takie odcienie, jak czekoladowy, drzewny, korzenny, kwiatowy, gumowy, zjełczały oraz chemiczny.
O ile niektóre odcienie są pożądane (np. odcień czekoladowy), to niektóre dyskwalifikują kawę. Odcień gumowy lub zjełczały to kiepska reklama dla kawy, a jednocześnie dowód na to, iż w czasie zbiorów lub w procesie palenia doszło do poważnych zaniedbań.
Skąd bierze się gorzkawy smak kawy?
Gorzkawy smak kawy to kolejna cecha, która w znacznym stopniu decyduje o jakości kawy. Ma ona ścisły związek z zawartością kofeiny oraz z procesem palenia. Im mocnej paloną kawę kupimy, tym silniej będziemy odczuwać goryczkę. Jeśli kawa będzie zbyt gorzka, możemy mieć pewność, iż ziarna palono zbyt długo lub też w zbyt wysokiej temperaturze.
Dlaczego kawa jest kwaśna?
Kwasowość jest jedną z tych cech kawy, które wzbudzają sporo emocji – szczególnie wśród amatorów. Dla wielu laików kwasowość to nic innego jak kwaśny posmak, a więc cecha, którą trudno jest uznać za pożądaną. A jak jest w rzeczywistości? Kwaśna kawa to kawa zła, jednak kwasowość to już zupełnie inne pojęcie.
Eksperci zgodnie twierdzą, że bez odrobiny kwasowości nasza kawa byłaby napojem mdłym, pozbawionym wyrazu. Warto zwrócić też uwagę na fakt, iż wśród najlepszych kaw świata znajdują się właśnie te gatunki, w których można wyczuć kwasowy posmak. Kwasową kawą jest przykładowo stuprocentowa arabika, kwasowym posmakiem mogą się też pochwalić coraz bardziej popularne mieszanki arabiki i robusty.
Jaka moc kawy jest najlepsza?
Moc to kolejna cecha kawy, która może stać się przyczyną gorących dyskusji. Dla laików moc kawy to zawartość kofeiny. A co w istocie ukrywa się za tym pojęciem? W świecie baristów moc kawy to nic innego, jak bogactwo smakowe, które powinno się wyczuwać końcem języka. Im mniejsza moc kawy, tym większe uczucie lekkości na języku. I odwrotnie – kawa ciężka będzie mocniej odczuwana, a jej posmak znacznie dłużej pozostanie w naszych ustach.
Konsystencja kawy – dlaczego jest tak ważna?
Kiedy można powiedzieć o kawie, że ma właściwą konsystencję? Gdy po jej wypiciu mamy wrażenie, że na naszym języku odłożyła się warstwa delikatnego kremu. Jakich pojęć użyją w takim przypadku bariści? Zawiesista, ciężka, gęsta – takich określeń używa się w celu profesjonalnego określenia konsystencji kawy. Wymienione odczucia, jakie pozostawia kawa na języku, są zjawiskami pozytywnymi. Niepożądane są z kolei takie odczucia, jak brak głębi, lepkości oraz cierpkość.
Odpowiednie wyważenie kawy
Zachowanie równowagi to kolejna ważna sprawa, a jednocześnie – największe wyzwanie dla producentów tego napoju. Idealna kawa to kawa z wyczuwalną nutą goryczki, a jednocześnie niezbyt gorzka, kwasowa, lecz nie kwaśna, intensywna, lecz niezbyt mocna. Zbalansowana kawa to taki napój, w przypadku którego żadna cecha nie zaczyna dominować nad innymi.
Dzięki zachowaniu równowagi wszystkie czynniki, które mają wpływ na ostateczną ocenę kawy, tworzą spójną całość. I choć stworzenie zbalansowanej kawy nie jest zadaniem prostym, nie brak na polskim rynku marek, które swą popularność zawdzięczają właśnie harmonii i równowadze.
Jak wybrać kawę? Co jest ważne?
Dla miłośników aromatycznej „małej czarnej”, wybór odpowiedniej kawy jest sprawą bardzo ważną. Od decyzji, jaką podejmiemy w sklepie, zależeć będzie przecież wiele. Jeśli chcemy, by każda filiżanka kawy stawała się dla nas źródłem przyjemności, musimy zwrócić większa uwagę na to, co trafia do naszego koszyka.
Świeżość kawy
Jeśli chcemy kupić dobrą kawę, postarajmy się sięgać po ziarna pochodzące z ekologicznych upraw. Zanieczyszczenia i chemiczne substancje mają przecież istotny wpływ na smak kawy oraz na jej wartość. Ważna jest też świeżość kawy, należy zatem szukać informacji o czasie palenia kawy oraz o terminie jej przydatności do spożycia.
Opakowanie kawy
Warto też poświęcić nieco uwagi kwestii ważnej, a często ignorowanej – opakowaniu. Jest to niezwykle istotne w chwili, gdy chcemy kupić świeżą kawę ziarnistą. Dowodem na jej świeżość będzie jednostronny zaworek na froncie opakowania. Jeśli wypuszcza powietrze z opakowania, a jednocześnie nie wpuszcza go do środka, możemy mieć pewność, że w danym opakowaniu znajdują się świeże, niedawno palone ziarna.
Pochodzenie ziaren
Szukajmy też informacji o tym, kiedy i gdzie zostały zebrane ziarna. Coraz więcej firm podaje nie tylko nazwę regionu, z którego pochodzą ziarna, ale i dane konkretnej plantacji, na której zostały zebrane. Dzięki temu klient ma szansę dopasować kawę do swych preferencji, może też sprawdzić, jakie są właściwości ziaren pochodzących z danej części świata. Zwróćmy też uwagę na to, czy na opakowaniu podano termin palenia kawy. Profil smakowy, sposób wypalania ziarna – to kolejne przydatne wiadomości, które często można znaleźć na opakowaniu.
Więcej o tym, jak wybrać gatunek kawy, który najlepiej spełni Twoje oczekiwania, dowiesz się w poradniku: Gatunki kawy – co warto wiedzieć?
Produkty, które polecamy w naszym sklepie:

Najnowsze

Inwerter solarny – co to jest?

Przegląd USB – typy, rodzaje i zastosowanie złączy

Jak działa ekspres do kawy sterowany smartfonem?

Jak działa pralka sterowana smartfonem?

Jaki prezent na dzień mężczyzny? Co kupić dla chłopaka?

Bagaż podręczny – co można zabrać do samolotu?

Leasing telefonu w Komputronik – sprawdź korzyści

Co zabrać na Majówkę? Praktyczny niezbędnik
