Jaka płyta ceramiczna? Jak wybrać?

Technologia zmienia świat wokół nas w bardzo szybkim tempie. Widać to nie tylko w sferze komputerów, czy smartfonów. Dostrzec możemy to także w naszej kuchni. Pamiętamy jeszcze tradycyjne kuchenki gazowe. Obecnie nadal można je kupić, ale szybko wypierane są przez płyty elektryczne.

Doskonałym przykładem płyt elektrycznych są płyty ceramiczne. Idealnie gładka, elegancka i bardzo efektywna. Nie ma się co dziwić, że podbija serca Polaków. Płyta ceramiczna do zabudowy może zmienić styl każdej kuchni. Sprawdźmy więc, jaka płyta ceramiczna powinna zwrócić naszą uwagę w sklepie.

Więcej o płytach grzewczych dowiesz się w poradniku: Jaka płyta grzewcza? Poradnik zakupowy

W tym artykule znajdziesz:

  • Co to jest płyta ceramiczna i jak działa?
  • Czym różni się płyta ceramiczna od indukcyjnej?
  • Zalety płyty ceramicznej
  • Wady płyty ceramicznej
  • Jaka płyta ceramiczna, czyli jak wybrać?

Co to jest płyta ceramiczna i jak działa?

Zanim skupimy się na omówieniu zalet płyt ceramicznych, poznajmy zasady jej działania. W przeciwieństwie do płyt indukcyjnych zasada działania płyty ceramicznej jest dość prosta.

W przypadku płyty ceramicznej element grzejny znajduje się tuż pod jej powierzchnią. Najczęściej jest to po prostu spiralnie skręcona grzałka. Nagrzewa się ona po kilkunastu sekundach od uruchomienia pola.

Często spotkamy się też z tak zwanymi polami szybko grzejnymi. Mają one podobną budowę, ale nagrzewają się szybciej – poniżej dziesięciu sekund. Rzadziej spotkamy się z nowoczesnymi polami halogenowymi. Pola takie rozgrzewane są przez grzałkę halogenową. Maksymalną temperaturę osiągają błyskawicznie – nawet poniżej pięciu sekund.

Najczęściej kupowane płyty ceramiczne w Komputronik.pl

Czym różni się płyta ceramiczna od indukcyjnej?

To pytanie zadaje sobie wiele osób projektujących nową kuchnię. Otóż różnica tkwi przede wszystkim w sposobie działania płyty.

Konstrukcja

Płyty indukcyjne działają w oparciu o dość skomplikowany mechanizm. Pod powierzchnią płyty indukcyjnej znajdują się cewki generujące szybkozmienne pole magnetyczne. To pole wchodzi w reakcję z dnem naczyń przeznaczonych do używania na kuchenkach indukcyjnych. Na skutek indukowania prądów wirowych dno naczynia szybko nagrzewa się do wysokiej temperatury.

Płyta ceramiczna ma prostszą konstrukcję. Pod jej powierzchnią znajdują się zwykłe grzałki, które rozgrzewają pole grzejne.

Wygląd

Jeśli chodzi o wygląd, to na pierwszy rzut oka różnic prawie nie widać. Większość z nas nie będzie w stanie rozróżnić indukcji od ceramiki, przyglądając im się w sklepie. Oba rodzaje płyt są idealnie gładkie i najczęściej mają czarny kolor. Na płytach narysowane są pola grzejne. Obie płyty sterowane są najczęściej z poziomu panelu dotykowego.

Naczynia

Mówiąc o różnicach, należy wskazać, jakie naczynia mogą być używane na tych rodzajach płyt elektrycznych. Przewagą płyty ceramicznej nad indukcyjną jest to, że nie ma potrzeby kupowania do niej nowych naczyń. Płyta ceramiczna do kuchni tak samo dobrze będzie nagrzewać nowe naczynia, jak i stare.

Do płyty indukcji możemy używać tylko naczyń dedykowanych dla płyt indukcyjnych, takich jak garnki indukcyjne oraz patelnie indukcyjne.

Emisja ciepła

Kolejna różnica dotyczy emisji ciepła przez oba rodzaje płyt. Płyta indukcyjna przekazuje energię cieplną bezpośrednio do dna stojącego na niej garnka. Gdy zdejmiemy garnek z pola, cały proces zostanie przerwany, a pole zacznie błyskawicznie się schładzać. W przypadku płyty ceramicznej w większości przypadków pole będzie nagrzane jeszcze kilka chwil po zdjęciu z niego garnka.

Więcej o płytach indukcyjnych dowiesz się z poradnika: Jaka płyta indukcyjna? Jak wybrać?

Jakie są zalety płyty ceramicznej?

Płyta ceramiczna jest droższa od płyt gazowych, ale za to posiada wiele zalet. Przede wszystkim bardzo łatwo kontrolować jej pracę. Większość płyt posiada elektroniczne wyświetlacze, z których możemy odczytać wszystkie najważniejsze parametry pracy. Między innymi poziom mocy poszczególnych pól grzejnych.

  • Bezpieczeństwo – płyta ceramiczna jest też bezpieczniejsza od gazowej. Zdecydowana większość modeli posiada czujnik, który nie uruchomi grzania, jeśli na polu nie jest postawione naczynie. Płyty ceramiczne posiadają też często możliwość zaprogramowania czasu ich pracy. Możemy na przykład ustawić czas, po którym pole grzejne się wyłączy.
  • Nowoczesny design – płyty ceramiczne prezentują się one naprawdę imponująco. Kuchnia z zainstalowaną płytą ceramiczną jest zdecydowanie bardziej elegancka.
  • Łatwe czyszczenie – płyty ceramiczne są bardzo łatwe do utrzymania w czystości. Nie ma w nich różnego rodzaju zakamarków charakterystycznych chociażby dla płyt gazowych. Do tego powłokę, z której zrobione są płyty ceramiczne, trudno jest porysować. W rysach nie będzie się więc zbierał brud.

Wady płyty ceramicznej

Przed podjęciem decyzji, jaka płyta ceramiczna będzie najlepsza, warto poznać jej możliwe słabe strony. Omawiając wady płyty ceramicznej, trzeba znowu odwołać się do jej konkurencji, a więc płyt indukcyjnych. Okazuje się, że eksploatacja płyt ceramicznych jest nieco droższa od indukcyjnych. Nieco wyższe są straty ciepła. Jednak wbrew pozorom różnice te nie są bardzo znaczące. Poza tym pamiętajmy, że płyty ceramiczne w zakupie nadal są nieco tańsze od indukcyjnych. Oszczędzamy więc trochę na samym starcie.

Wadą płyt ceramicznych jest też tak zwane ciepło resztkowe, które pozostaje po zdjęciu naczynia z pola grzejnego. Jest to naturalne – pole musi ostygnąć. Do tego czasu nie powinniśmy więc go dotykać.

Z drugiej strony ciepło resztkowe jest też wykorzystywane przez niektórych producentów płyt. Istnieją funkcje, które wykorzystują jego istnienie dla oszczędności energii. Specjalny czujnik w połączeniu z zegarem wyłącza pole grzejne na chwilę przed zakończeniem gotowania. Ciepło resztkowe „za darmo” podtrzymuje temperaturę potrawy pod koniec gotowania.

Jaka płyta ceramiczna, czyli jak wybrać?

Decydując, jaka płyta indukcyjna najlepiej odpowie na nasze potrzeby, zwróćmy uwagę przede wszystkim na pola grzejne. W dużym stopniu to od nich zależy funkcjonalność płyty. Spotkamy się między innymi z dużymi, owalnymi polami pod długie naczynie. W płytach ceramicznych występują też pola podwójne. Dostosowują się one do wielkości garnka i patelni. Dla małego garnka używane jest wewnętrzne, mniejsze pole, a większe, zewnętrzne nie zużywa energii.

Ilość pól grzejnych

Warto wiedzieć, że w sklepach dostępne są też płyty mniejsze niż czteropolowe. Oznacza to, że zajmują one zdecydowanie mniej miejsca. Są więc idealne dla mniejszych kuchni. Z drugiej strony spotkamy się też z płytami większymi. Jeśli mamy dużą kuchnię to możemy zaopatrzyć się w płytę z sześcioma polami grzejnymi. Na nich spokojnie mogą gotować swoje dania nawet dwie osoby jednocześnie.

Sposób sterowania płytą

Zwróćmy też uwagę na sposób sterowania płytą. Wiele modeli ma panel dotykowy (płyta ceramiczna sensorowa), lecz na rynku znajdziemy też płyty z tradycyjnym sterowaniem za pomocą pokręteł. Płyta ceramiczna z pokrętłami ma ciekawy, klasyczny wygląd. Z drugiej strony może to być kłopotliwe pod kątem czyszczenia powierzchni płyty. W zakamarkach przy pokrętłach może gromadzić się brud.

Funkcje dodatkowe płyt ceramicznych

Tak nowoczesne urządzenia, jak płyty ceramiczne muszą oczywiście posiadać szereg ciekawych funkcji dodatkowych. Warto tu w szczególności wspomnieć o:

  • Funkcja restartu – czasem zdarza się, że coś nieoczekiwanie przerwie nam gotowanie i skłoni do wyjścia z kuchni. Wystarczy, że w takiej chwili włączymy przycisk pauzy, a po powrocie do kuchni możemy wyłączyć pauzę i płyta powróci do wszystkich wcześniejszych ustawień.
  • Wykorzystanie ciepła resztkowego – po ustawieniu czasu gotowania, płyta z taką funkcją wyłączy pole grzejne na kilka chwil przed końcem czasu. Wtedy energia elektryczna nie będzie zużywana, ale ciepło resztkowe nadal będzie podgrzewać garnek.
  • Zabezpieczenie przed dziećmi – rodzice mogą zablokować działania płyty, naciskając odpowiednią kombinację klawiszy. W ten sam sposób mogą ją też odblokować. Płyty grzewcze, które polecamy w sklepie: