Jaka maszynka do mielenia mięsa? Jak wybrać?

Potrawy z mielonym mięsem, takie jak pulpety czy lasagne są bez wątpienia pyszne. Jednak są też mocno pracochłonne. Na szczęście przynajmniej część tej pracy może wykonać za nas elektryczna maszynka do mielenia mięsa.

Maszynki do mielenia mięsa są bardzo wydajnymi urządzeniami. Taka maszyna w ciągu kilku minut bez problemu przerobi kilka kilogramów mięsa. Co ciekawe, tego typu sprzęt sprawdza się też w wielu innych kuchennych zadaniach. Jaka maszynka do mielenia sprawdzi się najlepiej w Twojej kuchni? Sprawdźmy, na co zwracać uwagę przy jej zakupie.

Rodzaje maszynek do mielenia

Zanim zdecydujesz, jaka maszynka do mielenia będzie dla Ciebie najlepsza warto zwrócić uwagę na ich rodzaje:

  • maszynka do mielenia ręczna – to już raczej urządzenie zabytkowe. Rzadko w którym domu można je spotkać,
  • maszynka do mielenia z silnikiem elektrycznym – jest znacznie bardziej wydajna i przede wszystkim nie wymaga od nas wysiłku. Wystarczy włączyć urządzenie i wrzucać kawałki mięsa do otworu wlotowego. Może ona też służyć jako maszynka do mielenia ziemniaków. Czasem tylko musimy pomóc sobie popychaczem.

Jakie przystawki i zastosowania ma maszynka do mielenia?

Maszynki zawierające wyłącznie komorę mielenia to jednak tylko część oferty sklepowej. Możemy wybrać także maszynki wyposażone w szereg przystawek. Takie urządzenia oprócz mielenia mięsa mogą na przykład szatkować warzywa. Inne rodzaje maszynek mogą też wyciskać sok, pomagać w robieniu makaronu, a nawet mielić kawę. Warto brać to pod uwagę przy wyborze, jaka maszynka do mielenia mięsa najlepiej odpowie na Twoje oczekiwania.

Najpopularniejsze przystawki do maszynki to:

  • szatkownica,
  • wyciskarka lub cytrusiarka,
  • młynek żarnowy,
  • przystawka do robienia kiełbas.

Maszynka do mielenia z szatkownicą

Najczęściej wybierany jest wariant z szatkownicą. Szatkownica jest przystawką nakładaną na korpus maszynki zamiast komory mielenia. Do wnętrza obudowy szatkownicy wkładamy metalowe bębny, które obracając się, tną różnego rodzaju produkty. W zależności od rodzaju bębna mogą je ciąć na wiórki, małe i większe plastry, czy też ścierać na miazgę. Montaż i obsługa szatkownicy są bajecznie proste. Jej zainstalowanie nie powinno zająć więcej niż 10 sekund. Do szatkownicy zwykle producenci dołączają cztery bębny.

Jakie korzyści daje maszynka do mielenia z przystawkami takimi jak szatkownica? Przede wszystkim jest ona nieoceniona podczas przygotowywania różnego rodzaju sałatek. To co sami będziemy kroić przez 15 minut, szatkownica zrobi w ciągu minuty. Przystawka ta jest też idealna podczas przygotowywania zup oraz surówek. Bębny szatkownicy muszą być wykonane ze stali szlachetnej i nadawać się do mycia w zmywarce.

jaka maszynka do mielenia

Jaka maszynka do mielenia z wyciskarką do owoców?

Dużą popularnością cieszą się też końcówki do robienia soku – wyciskarka i cytrusiarka. Wyciskarka to dość skomplikowana przystawka. Do jej wnętrza wkładamy pokrojone owoce i warzywa. Znajdujący się w jej wnętrzu ślimak miażdży je z dużą siłą. Z jednej strony wyciskarki wylewa się wyciśnięty sok, a z drugiej wypada miąższ.

Znacznie prostszą konstrukcję ma cytrusiarka. Do jej instalacji najczęściej należy położyć maszynkę „na plecach”. Dlatego też do obsługi tej przystawki nadają się jedynie wybrane modele maszynek. Cytrusiarka składa się z plastikowego stożka i specjalnej rynienki znajdującej się pod nim. Połówkę pomarańczy przyciskamy do stożka, a jej sok poprzez rynienkę ścieka do szklanki.

Sok z wyciskarki jest zdecydowanie zdrowszy od tego pochodzącego z sokowirówki. Posiada on dużo więcej błonnika i innych substancji odżywczych. Maszynka do mielenia z wyciskarką to idealna propozycja dla wszystkich osób ceniących zdrowy styl życia. Jeśli wolisz sokowirówkę, to na sklepowych półkach znajdzie się też maszynka do mielenia z sokowirówką jako przystawką.

jaka maszynka do mielenia

Maszynka do mielenia z młynkiem żarnowym dla miłośników kawy

jaka maszynka do mieleniaZ kolei miłośnicy kawy pokochają przystawkę z młynkiem żarnowym. Młynek nakładamy w miejsce komory mielenia. Ziarna kawy wsypujemy od góry do dużego otworu zasypowego. Są one mielone pomiędzy dwoma metalowymi kolumnami znajdującymi się wewnątrz urządzenia. Zmielona kawa wylatuje przez otwór znajdujący się na końcu przystawki.

Korzyści płynące z posiadania przystawki w postaci młynka żarnowego. Warto wiedzieć, że kawa mielona w młynku żarnowym jest znacznie bardziej wartościowa, niż mielona w młynku udarowym. Podczas mielenia kawy w młynku udarowym, generowana jest bardzo wysoka temperatura, która niszczy część atrakcyjnych składników. Wielu baristów twierdzi również, że kawa z młynka żarnowego smakuje znacznie lepiej, niż mielona w młynku udarowym.

Maszynka do mielenia mięsa i robienia kiełbasy

Coraz większym zainteresowaniem cieszą się też nadziewarki, czyli przystawki do robienia kiełbas. To mało skomplikowany sprzęt, dzięki któremu włożymy mięso do specjalnej otoczki, uzyskując kiełbasę domową. Maszynka do mielenia mięsa i robienia kiełbasy to bardzo praktyczne urządzenie.

jaka maszynka do mielenia

Moc i wydajność maszynki

Kupując maszynkę, postawmy na modele o dużej mocy. Oczywiście nie zawsze będzie ona niezbędna. Ale w przypadku mielenia mięsa z kawałkami kości, modele o niskiej mocy mogą się zacinać. Spowodować to może przegrzanie ich silników. Większość maszynek dostępnych na sklepowych półkach ma moc od 200W do 1800W. Maszynki o niskiej mocy są dość tanie, jednak musimy pamiętać, że będą się one nadawać jedynie do przerabiania bardzo miękkiego mięsa.

Zobacz maszynki do mielenia o mocy od 200W do 1800W >

Jeśli mięso będzie twarde i łykowate, to maszynka może nam się po prostu zatrzymać. Jeśli mięso będzie zawierać twarde elementy takie, jak choćby chrząstki czy kawałki kości, warto kupić urządzenie o mocy powyżej 1000W.

Zobacz maszynki do mielenia o mocy powyżej 1000W >

Jakie sitka w maszynie do mielenia?

Im więcej sitek, tym większe możliwości ma maszynka. Najlepiej, żeby urządzenie posiadało co najmniej dwa-trzy sitka. Każde z nich ma posiadać inną średnicę otworów. Im mniejsze otwory, tym drobniej zmielone będą przetwarzane produkty.

W zestawie powinno znaleźć się jedno sitko o średnicy otworów około 3 mm oraz jedno o średnicy około 7mm. Dobrze, jeśli dostępne też będzie sitko o pośredniej średnicy otworów, na przykład około 5 mm. Sitko do maszynki do mięsa powinno nadawać się do mycia w zmywarce, podobnie jak noże do maszynki do mięsa.

Ile stopni prędkości pracy?

Dla własnej wygody powinniśmy wybrać model z kilkoma wariantami prędkości pracy silnika. Najczęściej jest to przedział od jednego, do trzech biegów. Szybkość najczęściej przełączana jest za pomocą dużego przycisku znajdującego się na obudowie.

W przypadku przygotowań do dużego przyjęcia bardzo przydatny będzie najwyższy bieg. Jeśli jednak mamy do czynienia z twardym, łykowatym mięsem, to dobrze jest mielić je na najniższym biegu. Cały ten proces będzie trwał dłużej, ale za to maszynka zrobi to dokładniej.

jaka maszynka do mielenia

Jaka obudowa – plastikowa czy metalowa?

Na sklepowych półkach spotkamy zarówno maszynki z obudową plastikową, jak i metalową. Tych ostatnich jest mniej, jednak niekiedy warto ich poszukać, gdyż mają wiele zalet. Na pierwsze miejsce wysuwa się oczywiście kwestia trwałości i żywotności, choć ostatecznie wiele zależy od częstotliwości korzystania z maszynki.

Plastikowa obudowa

Do zmielenia mięsa raz na miesiąc lub rzadziej, zapewne wystarczy plastikowa. Obudowy plastikowe są dość wytrzymałe, jednak pęknięta obudowa oznacza konieczność kupna nowej maszynki, bo z reguły nie kupimy jej w sklepie z częściami zamiennymi.

Metalowa obudowa

W przypadku obudowy metalowej praktycznie nie ma możliwości jej uszkodzenia przy standardowej eksploatacji. Jeśli będzie to urządzenie często używane w naszej kuchni, lepiej więc wybrać metalową.Z drugiej strony maszynki z metalową obudową są cięższe. Nie na leży jednak przesadzać z kłopotliwością tego rozwiązania. Ostatecznie maszynka przez większość czasu stoi na blacie. Ciężar może być nawet zaletą – będzie bardziej stabilna w trakcie użytkowania.

Metalowa czy plastikowa komora maszynki?

O ile w przypadku obudowy wiele osób decyduje się na plastik, o tyle w przypadku komory do mielenia mięsa nie powinniśmy tego robić. Jest to miejsce poddawane bardzo dużym naciskom i naprężeniom. Musi być bardzo wytrzymałe. W innym przypadku o pęknięcie komory będzie bardzo łatwo. Jedyną zaletą komór wykonanych z plastiku jest ich lekkość.

Jaka maszynka do mielenia ze wstecznym biegiem?

Kolejna cecha wręcz niezbędna w nowoczesnej maszynce do mielenia. Pamiętajmy, że mielenie mięsa to dość trudna czynność. Często w mięsie znajdują się bardzo twarde kawałki kości, które blokują nawet najmocniejsze modele urządzeń. W takim wypadku najprostszym wyjściem jest użycie biegu wstecznego. W ten sposób możemy wyciągnąć intruza i kontynuować mielenie. W innym przypadku będziemy musieli rozłożyć całą komorę mielenia.

Maszynki do mielenia do 300 zł Maszynki do mielenia do 500 zł Maszynki do mielenia do 800 zł
jaka maszynka do mielenia jaka maszynka do mielenia jaka maszynka do mielenia

Jaka maszynka do mielenia mięsa? Jak wybrać?
4.3 (86.67%) 3 głosów