Co to jest kawiarka i jaką kawiarkę wybrać? Ranking najlepszych modeli

Co to jest kawiarka i jaką wybrać?

Każdy wielbiciel kawy prędzej czy później zaczyna szukać urządzenia ułatwiającego codzienne przygotowywanie ulubionej małej czarnej. Wielu wybiera ekspres do kawy, jednak to urządzenie wymagające większych nakładów finansowych, a także większej przestrzeni czy bardziej wymagających zabiegów dotyczących dbałości o sprzęt. Osoby mające ograniczoną ilość miejsca lub mniejszy budżet, mogą zainwestować w kawiarki. To niepozorne, ale cenione urządzenia, które są alternatywą dla kosztownych ekspresów. Poniżej wyjaśniamy, co to jest kawiarka, czym różnią się od siebie poszczególne modele i jaką kawiarkę kupić.

Jeśli nadal rozważasz, jaki sprzęt do parzenia kawy wybrać, wart przeczytać także Jaki ekspres do kawy wybrać i jakie są rodzaje ekspresów?

Spis treści:


Zobacz polecane kawiarki


Ranking kawiarek









Co to jest kawiarka?

Kawiarka, określana też jako moka, to jedno z najpopularniejszych urządzeń, pozwalających na przygotowanie aromatycznej kawy. Bardzo prosta w użyciu zarówno w domu, jak i na wyjazdach. Jest tańsza od ekspresu do kawy, dzięki czemu więcej osób może sobie na nią pozwolić. Kawiarki najczęściej wykonane są z aluminium lub stali nierdzewnej. Materiał wykonania to wpływać na smak i aromat naparu, o czym warto pamiętać.

Co to jest kawiarka?

Niewątpliwą zaletą kawiarek jest ich uniwersalność. Można ich używać na kuchenkach gazowych i elektrycznych, a niektóre modele są przystosowane do indukcji. Model elektryczny nadaje się również na wyjazd służbowy, ponieważ moka jest bardzo kompaktowa.Kawiarka jest idealnym wyborem dla tych kawoszy, którzy szukają dobrej alternatywy dla ekspresu i cenią tradycyjne metody parzenia. Napar z kawiarki jest intensywny i aromatyczny, dlatego naprawdę warto wziąć ją pod uwagę.

Jak działa kawiarka?

Działanie kawiarki jest bardzo proste. Urządzenie składa się z dolnego zbiornika, na którym znajduje się sitko, a następnie górny zbiornik z uszczelką.

Do dolnego zbiornika nalewa się wodę. Ważne jest, aby poziom wody nie przekroczył zaworu bezpieczeństwa. Następnie wkłada się sitko, do którego trzeba wsypać zmieloną kawę. Nie trzeba jej ubijać, wystarczy lekko wyrównać powierzchnię. Najważniejsze, aby kawa nie była za mocno zmielona, bo może zatkać sitko, co doprowadzi do zbyt dużego ciśnienia w kawiarce. Następnie wystarczy tylko skręcić dolny zbiornik z górnym i postawić na kuchence. Ważne, aby płomień lub pole grzewcze nie wystawały poza dno urządzenia. Rączka kawiarki powinna być jak najdalej od źródła ciepła.


Zobacz również kawy w naszym sklepie


Kiedy woda zacznie się gotować, wytwarza się para wodna, a ciśnienie rośnie. Pod wpływem ciśnienia, gorąca para jest wypychana w górę, a następnie przechodzi przez sitko z kawą. Tak powstały napar trafia do górnego zbiornika. Po zdjęciu kawiarki z kuchenki trzeba chwilę poczekać, aż ostygnie i ciśnienie opadnie. Tyle wystarczy, aby móc delektować się aromatyczną kawą.

Kawiarka stalowa czy aluminiowa?

Wśród licznych kawiarek dostępnych na rynku znajdziesz modele aluminiowe oraz wykonane ze stali nierdzewnej. No i tu pojawia się problem. Jaka jest najlepsza kawiarka? Która będzie lepiej pełnić swoje zadanie? Okazuje się, że każda z nich ma swoje zalety, jak i wady.

Kawiarka aluminiowa to klasyczny wygląd retro, który znamy z tradycyjnych modeli. Wersję stalową często spotkamy w mniej tradycyjnej wersji. Będzie pasować do nowoczesnych kuchni. Różnice między tymi dwoma materiałami wykonana poczujesz, kiedy weźmiesz wybrane kawiarki do ręki. Aluminiowa jest bardzo lekka i poręczna. Dlatego też jest popularna do codziennego użytkowania, a także idealna w podróży. Jednak jest mniej odporna na korozję czy zarysowania, a po dłuższym użytkowaniu może się odkształcić. Z kolei model stalowy jest cięższy i stabilniejszy, ale może okazać się mniej komfortowy do przenoszenia. Dużą zaletą jest fakt, że stal jest bardzo trwała i odporna na wszelkie uszkodzenia. Nie odkształci się nawet po latach użytkowania.

Jaką kawiarkę wybrać?

Najważniejszą różnicą między kawiarką aluminiową a stalową jest smak kawy. Aluminium może wchodzić w reakcję z naparem, co ostatecznie wpływa na smak i zapach kawy. Dotyczy to zwłaszcza tańszych kawiarek. Co ciekawe, ta cecha aluminium jest ceniona przez niektórych kawoszy. Uważają, że dodatkowy posmak nadaje kawie charakteru i lubią napar w tej wersji. Dlatego, jeżeli chcesz cieszyć się smakiem czystej kawy bez metalicznego posmaku, sięgnij po mokę ze stali nierdzewnej. Nie zmienia smaku ani zapachu kawy tak jak aluminiowa.

Materiał wykonania wpływa również na jakość czyszczenia kawiarki. Użytkownicy delikatniejszych modeli aluminiowych zauważą większe trudności, niż nabywcy kawiarek ze stali. Nie zaleca się używania ostrych gąbek, które mogą porysować powierzchnię i zetrzeć warstwy ochronne. Trzeba również pamiętać o dokładnym osuszeniu kawiarki przed jej złożeniem i schowaniem.

A która kawiarka szybciej przygotuje kawę? To istotna informacja dla zabieganych, którzy liczą każdą dodatkową minutę. Okazuje się, że model aluminiowy zdecydowanie szybciej zagotuje wodę, co przekłada się na krótszy czas całego procesu parzenia. Stal nierdzewna gorzej przewodzi ciepło i ma grubsze ścianki, przez co nagrzewanie takiej kawiarki trwa dłużej.


Zobacz kawiarki ze stali nierdzewnej


Warto wspomnieć o jeszcze jednej istotnej różnicy między moką aluminiową a stalową, czyli kompatybilność z kuchenkami. Kawiarka ze stali nierdzewnej sprawdzi się na wszystkich rodzajach kuchenek i zazwyczaj współpracuje z płytami indukcyjnymi (ale dla pewności warto sprawdzić opis produktu). Z kolei kawiarka aluminiowa nie działa na indukcji, ale będzie doskonała na kuchenkę gazową i elektryczną.

Jaką kawiarkę wybrać?

Zastanawiasz się, jaka jest najlepsza kawiarka? Przeglądasz oferty sklepów, ale nie wiesz którą kupić? Przed zakupem urządzenia warto zapoznać się z kilkoma kluczowymi cechami, aby wybrać model odpowiedni do swoich potrzeb. Zastanów się, ile osób będzie pić przygotowaną porcję kawy, jaką masz kuchenkę, a także zapoznaj się ze środkami bezpieczeństwa i konserwacją.

Pojemność kawiarki

Pojemność kawiarki to jeden z najważniejszych parametrów, który należy wziąć pod uwagę podczas zakupu. Dowiemy się, jaką ilość kawy będzie można przygotować za jednym parzeniem. Pojemność określa się w liczbie filiżanek espresso, które można przygotować jednorazowo. Mała kawiarka zazwyczaj oferuje do 3 filiżanek i jest idealna dla osób pijących kawę w pojedynkę. Zaletą takiej kawiarki jest szybkość parzenia i niewielki rozmiar.

Średnia kawiarka przygotuje 4-6 filiżanek espresso i będzie odpowiednia dla par i rodzin. Sprawdzi się również w trakcie spotkań. To bardziej wszechstronny wybór, ale średnia kawiarka może okazać się zbyt duża dla jednej osoby. Z kolei duża kawiarka przygotuje nawet 12 filiżanek i będzie idealna dla większych rodzin i osób często przyjmujących gości. To wybór dla tych, którzy jednorazowo chcą parzyć większą ilość kawy. Niestety, taki model potrzebuje więcej czasu na przygotowanie naparu i jest mniej kompaktowy.

Zawór bezpieczeństwa

Zawór bezpieczeństwa to element, z którym naprawdę warto się zapoznać. Powinien znajdować się w każdym modelu kawiarki. Dlaczego jest tak ważny? Ponieważ pełni kluczową funkcję ochronną, umożliwiając bezpieczne korzystanie z kawiarki. Zapobiega nadmiernemu wzrostowi ciśnienia w dolnym zbiorniku z wodą. A nadmiar ciśnienia mógłby doprowadzić do uszkodzenia kawiarki lub nawet ryzyka wybuchu.

Ciśnienie w dolnym zbiorniku może gwałtownie wzrosnąć z powodu dużej mocy palnika, zbyt dużej ilości wody lub za drobno zmielonej kawy, która zapcha sitko. Wówczas para wodna nie może dostatecznie szybko przejść przez filtr z kawą do górnej części urządzenia. W takiej sytuacji działa zawór bezpieczeństwa, który wypuszcza nadmiar pary i ochrania kawiarkę. Trzeba wtedy zdjąć ją z kuchenki i odstawić do ostygnięcia, albo schłodzić w zimnej wodzie.

Możliwość używania na indukcji

Większość kawiarek można stosować na kuchenkach elektrycznych lub gazowych. Jeżeli posiadasz indukcję, warto zainteresować się mokami współpracującymi z tego typu kuchenkami. Płyty indukcyjne wymagają naczyń ferromagnetycznych, a tradycyjne kawiarki mogą być niekompatybilne. Dlatego przed zakupem upewnij się, że wybrany model to na pewno kawiarka na indukcję. To doskonałe rozwiązanie dla osób mających nowoczesne wyposażenie kuchenne.

Jak wybrać kawiarkę?

A jeżeli już posiadasz taką niekompatybilną mokę, możesz zdecydować się na specjalny adapter do indukcji, który pozwoli używać tradycyjnych naczyń. Kosztuje od 50 do 100 zł i przyda się nie tylko do kawiarki, ale również do gotowania w zwykłych garnkach. Jednak zakup dedykowanej kawiarki na indukcję to lepsza inwestycja długoterminowo.

Mycie w zmywarce

Wielbiciele zmywarek nie będą zachwyceni. Kawiarkę trzeba myć ręcznie, bez użycia detergentów. Najlepiej robić to zaraz po ostygnięciu. Wystarczy ją rozkręcić, wyrzucić zużytą kawę i wszystko dobrze przepłukać. Pamiętaj też o wyjęciu uszczelki. Przed złożeniem, należy zostawić wszystkie elementy do wyschnięcia. Kiedy już wyschną, zawsze skręcaj kawiarkę, trzymając za korpus. Nigdy za rączkę, bo możesz ją połamać. A jeżeli masz twardą wodę, warto co kilka tygodni odkamieniać zbiornik. Albo korzystać z wody przefiltrowanej.

Pamiętaj, kawiarki nie należy myć w zmywarce. Aluminium może wejść w reakcję z silnymi detergentami. Z kolei stal nierdzewna może stracić swoją warstwę ochronną. Jeżeli chcesz, aby kawiarka służyła jak najdłużej, a kawa cały czas smakowała dobrze, lepiej myj to urządzenie ręcznie. Nie zajmuje to wiele czasu, a pozwoli należycie o nie zadbać.

Kawiarka zwykła czy elektryczna?

Kawiarka klasyczna ma prostą konstrukcję i może być używana na różnych rodzajach kuchenek. Wiele osób ceni ten tradycyjny sposób przygotowywania kawy. Zwykły model kawiarki do stosowania na kuchence przeważnie jest tańszy od jego elektrycznego odpowiednika. Sprawdza się na wyjazdach w miejsca, gdzie nie ma prądu, a kawę można przygotować np. na kuchence turystycznej. Jednak wadą, szczególnie dla początkujących, może być konieczność kontrolowania temperatury i całego procesu parzenia. Trudniej jest utrzymać optymalną temperaturę, a to może wpłynąć na smak kawy.

Kawiarka elektryczna to z kolei pełna automatyzacja. Samodzielnie ustawia potrzebną temperaturę i zazwyczaj wyłącza się tuż po zakończeniu procesu parzenia. Potrzebuje prądu, jednak nie wymaga palnika, więc można jej używać w biurze lub w wynajętym pokoju, gdzie nie ma dostępu do kuchni. Posiada również zabezpieczenie przed przegrzaniem. Kawiarka elektryczna ma jednak krótszą żywotność niż zwykła, a obecność elektroniki zwiększa ryzyko usterek. No i niestety, często jest droższa.


Popularne kawiarki


Czy kawa z kawiarki jest zdrowa?

Kawa z kawiarki może być zdrowa, jednak należy ją pić w umiarkowanych ilościach i uwzględniać reakcję organizmu na kofeinę. Dużo zależy nie tylko od samej kawiarki, ale też od jakości ziaren kawy oraz sposobu parzenia. Kawa ma mnóstwo zalet: poprawia koncentrację, wspiera układ trawienny, zawiera mnóstwo antyoksydantów i przynosi korzyści dla układu krążenia. Jednak trzeba pić ją z umiarem. Bezpieczna ilość to 2-3 filiżanki dziennie. Nadmiar kawy może podrażniać żołądek, a zbyt duża ilość kofeiny podwyższa ciśnienie krwi i powoduje bezsenność.

Jak każda kawa, napar z kawiarki ma zarówno pozytywne, jak i potencjalnie negatywne efekty zdrowotne. Pamiętaj, że nadmiar kofeiny zawsze będzie szkodliwy dla organizmu. Ale to nie oznacza, że trzeba koniecznie przestać pić kawę. Można się nią cieszyć, tylko warto pamiętać o umiarze. W miarę możliwości, wybieraj ziarna wysokiej jakości i unikaj dodatków w postaci cukru i śmietanki.


Zobacz również ekspresy do kawy


Mogą Cię zainteresować:

zdjęcie autora
Autor
Marta Andronik
Uwielbia dobrą herbatę i śledzenie ciekawostek ze świata nowych technologii. Spokój znajduje w fotografii, ale nie przepada za plecakiem pełnym ciężkiego sprzętu. W wolnym czasie nałogowo kupuje nowe książki i czyta komiksy.
Dziękujemy, że przeczytałeś cały artykuł. Jak go oceniasz?
5/5 (1 głos)

Czytaj więcej