Jaka kawa do kawiarki? Co warto wiedzieć o kawiarkach?

Kawiarka była kiedyś symbolem dumy narodowej Włoch, ale urządzenie to z czasem podbiło praktycznie cały świat i teraz gości w wielu gospodarstwach domowych. Oprócz tego, jak działa kawiarka, z poniższego tekstu dowiesz się przede wszystkim, jaka kawa do kawiarki jest najlepsza i na co zwracać uwagę przy wybieraniu i mieleniu jej.

Spis treści:


Wszystkie kawy dostępne w sklepie


Ranking – jaka najlepsza kawa do kawiarki?









Co to jest i jak działa kawiarka

Kawiarka to proste urządzenie do parzenia kawy. Jest to ciśnieniowy czajniczek (zwany również makinetką, a z ang. moka pot), który podgrzewamy na kuchence. Jego historia sięga jeszcze lat 30. XX w. i Włoch pod rządami Mussoliniego, gdzie kawiarka stała się wręcz symbolem narodowym.


Zobacz kawiarki w naszym sklepie


Kawiarka składa się z trzech komór – jednej na wodę, drugą na zmielone ziarna kawy, a trzeciej na gotową kawę. Istota działania kawiarki opiera się na podstawowych prawach fizyki.

Dolna komora jest napełniana wodą, a gdy kawiarka jest podgrzewana, woda zaczyna wrzeć, dzięki czemu tworzy się para wodna. W środkowej części, czyli sitku znajduje się zmielona kawa. Para wodna pod ciśnieniem przechodzi przez sitko, ekstraktując kawę. Ta ostatnia przechodzi do górnej komory, która zbiera gotowy napar. Gdy dolna komora jest prawie pusta, mieszanka pary i wody przechodzi przez kawę i dochodzi do charakterystycznego bulgotania – to znak, że kończy się proces parzenia.

Aby przygotować kawę do kawiarki, należy:

  • Wlać wodę do dolnej komory
  • Wsypać kawę do sitka
  • Założyć i przykręcić górną komorę
  • Rozpocząć podgrzewianie kawiarki – resztę wyjaśniliśmy w powyższym procesie parzenia

Dla kogo sprawdzi się kawiarka?

Kawiarka to urządzenie, które niewątpliwie docenią kawosze i generalnie osoby, które często piją kawę i lubią delektować się jej smakiem, ale i potrzebują dawki kofeiny np. z rana, aby potem sprawnie funkcjonować. Kawa z kawiarki jest mocniejsza niż ta z ekspresu przelewowego, perkolatora czy tzw. French press.

Kawiarka - jaka kawa?

Jaka kawa do kawiarki – jak wybrać?

Jeśli zastanawiasz się, jaka jest najlepsza kawa do kawiarki, to odpowiedź brzmi: ziarnista – tak, aby samemu ją zmielić na świeżo (ale nie ubijać w sitku!). Jednak nie możemy zmielić jej zbyt drobno – ziarna powinny być średnio zmielone. Jeśli kawa ma konsystencję soli morskiej, będzie to nieco zbyt grubo, a jeśli zmielimy jak do espresso to będzie zbyt drobno. Powinniśmy więc mierzyć w coś pomiędzy i zmielić kawę w nieco grubszym stopniu niż espresso.

Jeśli cenisz sobie wygodę, dobrym wyborem jest też kawa mielona na średnio-grubo (zwracaj uwagę przy kupnie kawy, gdyż często kawy mielone dostępne w sklepach są już zmielone bardzo drobno).

Reszta to kwestia indywidualnego gustu i preferencji, bo kaw ziarnistych dobrych do kawiarki nie brakuje i mogą to być kawy z całego świata, od Brazylii przez Peru i Meksyk po Indie. Wszystko zależy również od budżetu – kawy mielone są z reguły tańsze niż ziarniste i to w zauważalnym stopniu. Jeśli pijesz dużo kawy, może mieć to spory wpływ na stałe wydatki z tym związane, więc warto mieć to na uwadze. Kawa ziarnista wymaga również młynka, a te z najwyższej półki potrafią być także dość kosztowne.


Wszystkie kawy dostępne w sklepie


Może Cię zainteresować:

zdjęcie autora
Autor
Julia Sowińska
Świetnie zorganizowana i pełna pozytywnej energii. Mama dwójki szkrabów, która ceni sobie maksymalne ułatwianie codziennych obowiązków domowych. Artystka w kuchni, która serce oddała przepisom swojej prababci. Od czasu do czasu chętnie poznaje tajniki kuchni orientalnej.
Dziękujemy, że przeczytałeś cały artykuł. Jak go oceniasz?
5/5 (5 głosów)

Czytaj więcej