Jaka kawa do kawiarki? Co warto wiedzieć o kawiarkach?

18.04.2018 | autor: Julia Sowińska | Przeczytasz w 3 minuty
Zwiększ rozmiar tekstu

Grono miłośników dobrej kawy stale się poszerza, nic więc dziwnego, że w naszych domach coraz ważniejsze miejsce zajmują takie urządzenia jak kawiarki. Jak z nich korzystać, by móc cieszyć się wyjątkowym smakiem i aromatem kawy? Jaka kawa do kawiarki pozwoli na uzyskanie aromatycznej kawy?

Podpowiadamy, co warto wiedzieć.

W tym poradniku znajdziesz:

  • Jak działa kawiarka?
  • Dla kogo kawiarka?
  • Jaka kawa do kawiarki? Jak wybrać?

Jak działa kawiarka?

Kawiarka to przede wszystkim łatwość obsługi i wygoda. To niewielkie urządzenie ma wygląd niewielkiego garnuszka, w którym można zaparzyć aromatyczną kawę.

Jak zaparzyć kawę w kawiarce?

Kawiarki składają się z trzech pojemników:

  • Najniżej jest pojemnik pełniący rolę niewielkiego garnuszka, do którego należy nalać wodę.
  • Wyżej znajduje się kolejny pojemnik z sitkiem, do którego należy wsypać odpowiednią ilość zmielonej kawy.
  • Umieszczona na sitku kawa nie powinna być ugniatana, a jedynie delikatnie wygładzana.

Gdy woda i kawa znajdą się w odpowiednich pojemniczkach, należy całe urządzenie skręcić, a następnie – ustawić na palniku w taki sposób, by podgrzewane było tylko dno naczynia.

Gdy woda zaczyna się gotować, para przechodzi przez pojemniczek wypełniony kawą. Dzięki temu w trzecim, najwyżej umieszczonym pojemniku, zaczyna się gromadzić napar. Gdy kawa będzie gotowa, wystarczy już tylko przelać ją z górnego pojemniczka do filiżanki.

jaka kawa do kawiarki

Dla kogo kawiarka będzie dobrym rozwiązaniem?

Czym wyróżnia się kawa parzona w kawiarce? Choć zaparzona w kawiarce kawa nie kusi delikatną pianką, grono jej sympatyków jest szerokie. Kawiarkę docenią przede wszystkim miłośnicy espresso oraz klasycznej małej czarnej. Skondensowany i dość mocny smak, wspaniały aromat – oto najbardziej charakterystyczne cechy kawy parzonej w kawiarce.

Z kawiarek chętnie korzystają też ci, którym nie odpowiada gorzki smak kawy parzonej w ekspresie przelewowym oraz ci, którym wystarczy kawa o średniej zawartości kofeiny. Kawiarka jest też cennym wsparciem dla osób, które stawiają na małe urządzenia i dla których liczą się ekonomiczne rozwiązania.

Popularne kawiarki

Jak wybrać kawę do kawiarki?

Wybór dobrego urządzenia oraz odpowiedniej kawy to podstawa dla każdego, kto chce się cieszyć wyjątkowym aromatem we własnym domu. Dzięki prostej kawiarce, każdy z nas bez problemów przygotuje wyśmienitą kawę – pobudzający napój, bez którego trudno wyobrazić sobie początek dnia lub długie, jesienne wieczory.

Choć miłośnicy kawy często traktują kawiarkę jako wygodniejszą i tańszą alternatywę dla ekspresu przelewowego, błędem jest wybieranie do niej takich samych gatunków kawy, jak do popularnych ekspresów. Jaka kawa do kawiarki sprawdzi się najlepiej?

Do kawiarki najlepiej sprawdza się kawa zmielona, jednak nie aż tak drobna, jak ta przeznaczona do parzenia kawy w tradycyjnym ekspresie ciśnieniowym.

jaka kawa do kawiarki

Jaka kawa do kawiarki – na co jeszcze zwrócić uwagę?

Niestety – kawa mielona, kupowana w osiedlowym sklepie, często okazuje się zbyt mało aromatyczna lub zbyt drobno zmielona. Ma to istotny wpływ na efekt, gdyż zbyt drobno zmielona kawa po zaparzeniu staje się bardzo mocna. O ile świetnie sprawdza się to w przypadku ekspresów, w przypadku kawiarek może się okazać niezbyt dobrym rozwiązaniem.

Kawy ziarniste

Jaka grubość kawy do kawiarki?

Najlepiej znaleźć taką kawę, która po zmieleniu przypominać będzie wielkością ziarna cukru. Warto zatem wyposażyć się dodatkowo w młynek i samodzielnie, na bieżąco mielić kawę ziarnistą. Dzięki temu kawa będzie miała jeszcze wspanialszy smak i aromat, a po zaparzeniu nie będzie zbyt mocna.

Polecane młynki do kawy


Jeśli zastanawiasz się, co wybrać – kawiarka czy ekspres przelewowyzobacz poradnik

Może Cię zainteresować:

Autor
Julia Sowińska
Świetnie zorganizowana i pełna pozytywnej energii. Mama dwójki szkrabów, która ceni sobie maksymalne ułatwianie codziennych obowiązków domowych. Artystka w kuchni, która serce oddała przepisom swojej prababci. Od czasu do czasu chętnie poznaje tajniki kuchni orientalnej.
Dziękujemy, że przeczytałeś cały artykuł. Jak go oceniasz?

Czytaj więcej