Kawiarka była kiedyś symbolem dumy narodowej Włoch, ale urządzenie to z czasem podbiło praktycznie cały świat i teraz gości w wielu gospodarstwach domowych. Oprócz tego, jak działa kawiarka, z poniższego tekstu dowiesz się przede wszystkim, jaka kawa do kawiarki jest najlepsza i na co zwracać uwagę przy wybieraniu i mieleniu jej.
Spis treści:
- Ranking kaw do kawiarki
- Co to jest i jak działa kawiarka?
- Dla kogo sprawdzi się kawiarka?
- Jaka kawa do kawiarki – jak wybrać?
Wszystkie kawy dostępne w sklepie
Ranking – jaka najlepsza kawa do kawiarki?
- Mieszanka Arabiki i Rubusty: Borbone Crema Superiore Ziarno 1 kg
- Ziarnista kawa do kawiarki: Parana Extra Bar Ziarno 1 kg
- Kawa do kawiarki i innych ekspresów: Borbone Crema Clasica Ziarno 1 kg
- Brazylijska kawa do kawiarki: Golden Brasil Black Ziarno 1 kg
- Mielona kawa do kawiarki: Borbone Crema Clasica
- Kawa do kawiarki 100% Arabica: Arcaffe Elba Ziarno 1kg
- Bezkofeinowa kawa do kawiarki: Bialetti Perfetto Moka Deka
Mieszanka Arabiki i Rubusty: Borbone Crema Superiore Ziarno 1 kg
Ta kawa ziarnista jest mieszanką 80% arabiki i 20% robusty w ziarnach pochodzących z tak rozmaitych zakątków Ziemi, jak Brazylia, Wybrzeże Kości Słoniowej, Indie i Uganda. Jej zapach i smak zawiera nuty prażonych migdałów i cytrusów. Jest to mocna kawa zawierająca dużo kofeiny, co na pewno docenisz o poranku. Połączenie mocy oraz średniego stopnia wypalenia kawy nadaje jej wyrazistego smaku dla koneserów, wraz z aksamitną pianką i niepowtarzalnym aromatem.
Ziarnista kawa do kawiarki: Parana Extra Bar Ziarno 1 kg
Połączenie robusty i arabiki w proporcjach 50-50 gwarantuje potężną dawkę kofeiny. Ta podwójna kompozycja ziaren przekłada się na złożony, ale zrównoważony bukiet smaków – mocnej indyjskiej robusty z delikatniejszymi ziarnami arabiki z Indii, Brazylii, Kolumbii i Gwatemali. Mieszają się tutaj razem elementy słodyczy, kawskowatości oraz goryczy, a smak łączy ze sobą nuty orzechów laskowych, czekolady i przypraw korzennych oraz owoców. W rezultacie uzyskujemy tutaj mocną, gęstą i czarną kawę z dużą zawartością kofeiny i nutą cierpkiej goryczki. Można go złagodzić stosując mleko lub śmietankę, jeśli preferujesz konsystencję kremową.
Kawa do kawiarki i innych ekspresów: Borbone Crema Clasica Ziarno 1 kg
Borbone Crema Clasica to wyjątkowa kawa ziarnista, składająca się w 30% z ziaren Arabiki i 70% z ziaren Robusty. Ta mieszanka zachwyca niepowtarzalnym charakterem, łącząc w sobie smak uzyskany poprzez tradycyjny proces produkcji i nowoczesność stylu podawania. Ta wyrazista, lekko kremowa i energetyczna kawa jest idealna do kawiarek. Borbone Crema Clasica zachwyci Twoje kubki smakowe bogactwem aromatów, w których wyczujesz nuty orzecha laskowego, cytrusów i czekolady.
Brazylijska kawa do kawiarki: Golden Brasil Black Ziarno 1 kg
Golden Brasil Black to kawa ziarnista, która przeniesie Cię wprost do serca włoskiej kawiarni i jest świetną propozycją dla osób, które oczekują subtelniejszego smaku i mniejszej mocy. Ta mieszanka składa się w 80% z ziaren Arabiki i 20% z Robusty, co daje jej wyjątkowy, pełny smak. Ciemno palona, o niskiej zawartości kofeiny, idealna na każdą porę dnia. Można w niej wyczuć nuty czekolady, orzechów i owoców, które tworzą prawdziwą feerię smaków. Golden Brasil Black zdobyła złote medale na międzynarodowych konkursach, co tylko potwierdza jej wyjątkową jakość. Jeśli więc jesteś wymagającym kawoszem, to ta kawa powinna ze wszech miar spełnić Twoje oczekiwania.
Mielona kawa do kawiarki: Borbone Crema Clasica
Zastanawiasz się, jaka kawa do kawiarki doda energii i zachwyci Cię bogactwem aromatów? Borbone Crema Clasica Mielona jest świetnym wyborem, który pokazuje, że do kawiarki nie tylko musimy używać świeżo zmielonych ziaren. Ta kawa łączy w sobie 50% ziaren Arabiki i 50% Robusty i jest ciemno palona, o średniej zawartości kofeiny. Oferuje ona wyrazisty smak z nutami orzecha laskowego, cytrusów i czekolady i jest idealna do kawiarek.
Kawa do kawiarki 100% Arabika: Arcaffe Elba Ziarno 1kg
Jeśli polujesz na kawę z wyjątkowym bukietem smaków, Arcaffe Elba sprawdzi się tu znakomicie. Arcaffe Elba to kawa ziarnista, która łączy w sobie ziarna Arabiki z Brazylii, Gwatemali i Meksyku. Ta kawa jest palona w średnim stopniu i jest to 100% arabika, a mieszanka różnych nut oferuje doskonale zbalansowany smak z wyraźnymi odcieniami mlecznej czekolady, które zadowolą nawet najbardziej wymagających koneserów czarnego trunku.
Bezkofeinowa kawa do kawiarki: Bialetti Perfetto Moka Deka
Bialetti Perfetto Moka Deka to bezkofeinowa kawa mielona, i jest idealna dla osób ceniących sobie smak kawy, ale nie zawsze potrzebujących kofeiny. Ta mieszanka składa się w 60% z Robusty i 40% z Arabiki, co przekłada się na jej wyrazisty smak z nutami płatków zbożowych i pieczonego chleba. Jest ona ciemno palona i doskonale sprawdzi się w kawiarce. To kolejna kawa mielona w naszym zestawieniu. Pamiętaj, że jeśli masz kawiarkę, nie musisz się ograniczać wyłącznie do kaw ziarnistych palonych – mielona kawa również może dostarczyć wyjątkowych doznań smakowych!
Co to jest i jak działa kawiarka
Kawiarka to proste urządzenie do parzenia kawy. Jest to ciśnieniowy czajniczek (zwany również makinetką, a z ang. moka pot), który podgrzewamy na kuchence. Jego historia sięga jeszcze lat 30. XX w. i Włoch pod rządami Mussoliniego, gdzie kawiarka stała się wręcz symbolem narodowym.
Zobacz kawiarki w naszym sklepie
Kawiarka składa się z trzech komór – jednej na wodę, drugą na zmielone ziarna kawy, a trzeciej na gotową kawę. Istota działania kawiarki opiera się na podstawowych prawach fizyki.
Dolna komora jest napełniana wodą, a gdy kawiarka jest podgrzewana, woda zaczyna wrzeć, dzięki czemu tworzy się para wodna. W środkowej części, czyli sitku znajduje się zmielona kawa. Para wodna pod ciśnieniem przechodzi przez sitko, ekstraktując kawę. Ta ostatnia przechodzi do górnej komory, która zbiera gotowy napar. Gdy dolna komora jest prawie pusta, mieszanka pary i wody przechodzi przez kawę i dochodzi do charakterystycznego bulgotania – to znak, że kończy się proces parzenia.
Aby przygotować kawę do kawiarki, należy:
- Wlać wodę do dolnej komory
- Wsypać kawę do sitka
- Założyć i przykręcić górną komorę
- Rozpocząć podgrzewianie kawiarki – resztę wyjaśniliśmy w powyższym procesie parzenia
Dla kogo sprawdzi się kawiarka?
Kawiarka to urządzenie, które niewątpliwie docenią kawosze i generalnie osoby, które często piją kawę i lubią delektować się jej smakiem, ale i potrzebują dawki kofeiny np. z rana, aby potem sprawnie funkcjonować. Kawa z kawiarki jest mocniejsza niż ta z ekspresu przelewowego, perkolatora czy tzw. French press.
Jaka kawa do kawiarki – jak wybrać?
Jeśli zastanawiasz się, jaka jest najlepsza kawa do kawiarki, to odpowiedź brzmi: ziarnista – tak, aby samemu ją zmielić na świeżo (ale nie ubijać w sitku!). Jednak nie możemy zmielić jej zbyt drobno – ziarna powinny być średnio zmielone. Jeśli kawa ma konsystencję soli morskiej, będzie to nieco zbyt grubo, a jeśli zmielimy jak do espresso to będzie zbyt drobno. Powinniśmy więc mierzyć w coś pomiędzy i zmielić kawę w nieco grubszym stopniu niż espresso.
Jeśli cenisz sobie wygodę, dobrym wyborem jest też kawa mielona na średnio-grubo (zwracaj uwagę przy kupnie kawy, gdyż często kawy mielone dostępne w sklepach są już zmielone bardzo drobno).
Reszta to kwestia indywidualnego gustu i preferencji, bo kaw ziarnistych dobrych do kawiarki nie brakuje i mogą to być kawy z całego świata, od Brazylii przez Peru i Meksyk po Indie. Wszystko zależy również od budżetu – kawy mielone są z reguły tańsze niż ziarniste i to w zauważalnym stopniu. Jeśli pijesz dużo kawy, może mieć to spory wpływ na stałe wydatki z tym związane, więc warto mieć to na uwadze. Kawa ziarnista wymaga również młynka, a te z najwyższej półki potrafią być także dość kosztowne.
Wszystkie kawy dostępne w sklepie
Może Cię zainteresować: