Jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego? TOP 5

11.08.2020 | autor: Julia Sowińska | Przeczytasz w 3 minuty
Zwiększ rozmiar tekstu

Aby zdecydować, jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego będzie najlepsza, warto poznać kilka istotnych informacji. Wybór zbyt jasno palonej kawy do częsty błąd, który wpływa na smak gotowego napoju oraz na jego aromat. Ciemna, mocno palona kawa, sprawdzi się tu znacznie lepiej.

Jaki gatunek kawy wybrać? Tu można się kierować własnymi preferencjami. Dla jednych ideałem kawy ziarnistej jest szlachetna arabika, dla innych – mocniejsza i nieco tańsza robusta. Rozwiązaniem najpopularniejszym jest korzystanie z mieszanek arabiki i robusty.

To, jaki gatunek kawy wybierzemy, ma ogromne znaczenie. Jeszcze ważniejszą sprawą jest świeżość kawy. Z tego też względu najlepszą opcją jest wybieranie kaw ziarnistych i mielenie ich tuż przed przystąpieniem do parzenia kawy. Kawa powinna być drobno zmielona, dzięki czemu wyciągniemy z niej maksimum smaku i aromatu. Jaka kawa ziarnista do ekspresu ciśnieniowego sprawdzi się najlepiej?

W tym artykule znajdziesz:

  • Kawa ziarnista arabica
  • Kawa ziarnista do espresso
  • Wyrazista kawa ziarnista
  • Indyjska kawa ziarnista
  • Kawa ziarnista mieszanka

Kawa ziarnista arabica: De’Longhi COFFEE ARABICA

Ta ziarnista arabika powstaje z ziaren uprawianych na terenie Ameryki Południowej, choć wypalana jest w najlepszych palarniach Neapolu. Idealna do ekspresów ciśnieniowych, wyróżnia się łagodnym aromatem oraz wybornym smakiem.


Kawa ziarnista do ekspresu: Lavazza Gran Espresso

O wyjątkowości tej mieszanki arabiki i robusty decyduje jej zrównoważony smak oraz aromat ciemnej czekolady połączonej z przyprawami. Takie espresso pobudzi każdego, zapewniając mu tym samym solidną porcję energii do dalszego działania.


Wyrazista kawa ziarnista: Jacobs Barista Editions Espresso

Ta kawa to propozycja dla tych, którzy cenią sobie wyrazisty smak. Zdołano go uzyskać za pomocą procesu długiego wypalania ziaren w niskiej temperaturze. Kawa Jacobs Barista Editions Espresso ma dzięki temu wyraźną nutę czekoladową, co wzbogaca jej smak i aromat.

Świetnie nadaje się do przygotowywania espresso oraz mlecznych kaw np. flat white czy cappuccino.


Kawa ziarnista mieszanka: Kawa KIMBO for De’Longhi

Mieszanka arabiki i robusty, której z pewnością warto poświęcić nieco więcej uwagi. Wyrazisty smak oraz kuszący aromat – oto główne przyczyny rosnącej popularności tej właśnie kawy.


Szeroki wybór kaw oraz różne rodzaje ekspresów – z takich możliwości mogą dziś korzystać amatorzy aromatycznych, pobudzających napojów. Przy tak szerokim wyborze pamiętać musimy o tym, jak ważne jest dopasowanie kawy do ekspresu, w jakim będzie ona parzona. Im lepsze dopasowanie, tym lepszy efekt.

Polecane ekspresy do kawy

Więcej w poradniku: Jaki ekspres do espresso, a jaki do latte?

Mogą Cię zainteresować:

Autor
Julia Sowińska
Świetnie zorganizowana i pełna pozytywnej energii. Mama dwójki szkrabów, która ceni sobie maksymalne ułatwianie codziennych obowiązków domowych. Artystka w kuchni, która serce oddała przepisom swojej prababci. Od czasu do czasu chętnie poznaje tajniki kuchni orientalnej.
Dziękujemy, że przeczytałeś cały artykuł. Jak go oceniasz?

Czytaj więcej