Jaka gofrownica? Jak wybrać najlepszą?

Pyszne chrupiące gofry to przysmak wielu osób. Możemy szybko zrobić je w domu, jeśli tylko posiadamy gofrownicę. Gofrownice to niewielkie i bardzo praktyczne urządzenia. Jeśli chcemy, aby gofry były naprawdę smaczne, warto poświęcić nieco czasu na wybór dobrej klasy gofrownicy. Jaka gofrownica sprawdzi się najlepiej? Sprawdźmy, czym kierować się przy jej zakupie.

W tym poradniku znajdziesz:

  • Jak wybrać gofrownicę? Na co zwrócić uwagę?
  • Gofrownica – jaka moc, czyli ile wat?
  • Jaki kształt i wielkość gofrów?
  • Gofrownica wygodna w myciu
  • Jaka płytka gofrownicy?
  • Rodzaj obudowy
  • Jaka gofrownica? Dodatkowe funkcje
  • A może gofrownica 3 w 1?
  • Jak zrobić gofry bez gofrownicy?
  • Jak zrobić ciasto do gofrów?
  • Najlepsza gofrownica – co musi mieć?

Najczęściej kupowane gofrownice w Komputronik.pl

Jak wybrać gofrownicę? Na co zwrócić uwagę?

Na pierwszy rzut oka wszystkie gofrownice wyglądają podobnie. Jednak szybko przekonamy się, że urządzenia te są dość różnorodne. Część z nich ma wymienne płyty i może służyć do przygotowywania innych przekąsek. Poszczególne modele różnią się pojemnością i rodzajem powłoki. Różnić się też mogą czasem, w którym osiągają gotowość do działania.

  • wymienne płyty,
  • pojemność,
  • rodzaj powłoki,
  • moc,
  • kształt i wielkość przygotowywanych gofrów,
  • możliwość mycia w zmywarce,
  • dodatkowe płyty zwiększające funkcjonalność,
  • rodzaj i jakość obudowy,
  • dodatkowe funkcje.

jaka gofrownica

Gofrownica – jaka moc, czyli ile wat?

Moc gofrownicy wpływa przede wszystkim na czas jej nagrzewania się. Im większa moc, tym szybciej będziemy mogli zacząć wypiekać gofry. Nie kupujmy urządzeń o mocy poniżej 500W. Może i mają one atrakcyjną cenę, ale mogą nie być w stanie odpowiednio upiec gofrów – będą gumowate.

W przedziale od 600 do 800W są już przyzwoite modele, ale na nich nagrzanie trzeba będzie chwilę poczekać. Jeśli nie mamy na to czasu, to kupmy model mający powyżej 850W. Takie gofrownice będą nagrzewać się błyskawicznie.

Jaki kształt i wielkość gofrów?

Czy gofry muszą być prostokątne? Na rynku dostępnych jest wiele modeli oferujących dużą różnorodność kształtów i wielkości. Tej informacji nie musimy szukać w instrukcji – wystarczy, że otworzymy urządzenie i spojrzymy na kształt i wielkość płyty. Jeśli sprzęt posiada dodatkowe płytki, to informacja z pewnością będzie na opakowaniu lub w opisie produktu. W sklepach znajdziemy gofrownice robiące gofry m.in. w kształcie trójkątów, kwadratów, okrągłe, a nawet serduszek.

Gofrownica wygodna w myciu

Po każdej gofrowej uczcie przychodzi czas na mycie gofrownicy. Jaka gofrownica nam to ułatwi? Oczywiście taka, której płyty można wyjmować, a jeszcze lepiej, gdy można je myć w zmywarce. Niezależnie od tego, czy płyty są wyjmowane czy nie, nie powinno się szorować ich twardymi szczotkami, gdyż może to zarysować i w efekcie zniszczyć powierzchnię. Jest to szczególnie ważne w przypadku delikatnych, teflonowych powłok.

Jaka płytka gofrownicy?

Powłoka, którą pokryte są płyty gofrownicy, w dużym stopniu wpływa na szybkość i komfort przygotowywania gofrów. Powinna być wykonana z nieprzywierającego (antyadhezyjnego) materiału. Powinna też szybko się nagrzewać i łatwo przekazywać ciepło.

  • Gofrownica z powłoką teflonową – to najpopularniejszy rodzaj obudowy. Gwarantuje on nieprzywieralność i jest łatwy w czyszczeniu. Wadą teflonu jest niska odporność na zarysowania.
  • Gofrownica z powłoką ceramiczną – ten rodzaj powłoki oferują droższe modele. Gofrownica ceramiczna nagrzewa się błyskawicznie i jest odporna na zarysowania.

Bardzo rzadko można spotkać jeszcze gofrownice z płytami żeliwnymi. Są one wytrzymałe, ale nie zapewniają pełnej nieprzywieralności ciasta.

Rodzaj obudowy

Kupując gofrownicę zwróć uwagę na materiał, z którego wykonana jest obudowa:

  • Gofrownice z obudową aluminiową oraz gofrownice z obudową ze szczotkowanej stali nierdzewnej – najpopularniejsze rodzaje.
  • Gofrownica z obudową tworzywa sztucznego – tańsze modele mają najczęściej obudowy wykonane z tworzywa sztucznego, głównie z plastiku. Tego typu sprzęt będzie lżejszy, ale też mniej odporny na uszkodzenia. Upadek z blatu może skończyć się pęknięciem obudowy. Wadą plastiku jest też mniejsza odporność na temperaturę. Mogą pojawić się więc ślady po przypaleniach. Pół biedy, jeśli plastik jest koloru czarnego, ale na białych gofrownicach ślady po przypaleniach są mocno widoczne.
  • Gofrownica z obudową metalową – jeśli nasz budżet jest nieco większy, to warto wybrać model z metalową obudową. Jest ona wytrzymała i bardziej elegancka od plastiku.

Gofrownica z termoizolowaną obudową

Niezależnie od materiału, z którego wykonana została obudowa, bardzo ważne, aby była ona termoizolowana. Oznacza to, że nawet gdy wnętrze urządzenia jest rozgrzane, to obudowa powinna być jedynie lekko ciepła. Dobra gofrownica powinna mieć też chowany przewód elektryczny oraz antypoślizgowe nóżki.

Jaka gofrownica? Dodatkowe funkcje

Dodatkowe funkcje w gofrownicy zwiększają jej możliwości oraz komfort użytkowania. Sprawdźmy, które z funkcji są najistotniejsze:

  • wymienne płyty – wymienne płyty mogą oznaczać możliwość wypiekania gofrów o różnych kształtach, bądź też możliwość wypiekania innych przekąsek niż tylko gofry. W obu przypadkach jest to duża zaleta, która rozszerza możliwości zastosowania sprzętu. Gofrownica z wymiennymi płytkami jest też łatwiejsza w myciu,
  • termostat – czujnik, który dba o stabilność temperatury podczas wypiekania. Gofry będą równomiernie wypieczone, unikniemy też przypaleń.
  • funkcja opiekania – gofrownica i opiekacz w jednym może służyć nam jako opiekacz do kanapek. Wymaga to wymiany płyt.
  • wskaźnik gotowości do wypiekania – gofrownica samodzielnie kontroluje temperaturę płyt i poprzez zapalenie diody informuje o osiągnięciu temperatury idealnej do rozpoczęcia wypiekania.
  • dodatkowe wyposażenie – producenci oferują do wybranych modeli dodatkowe płyty, na przykład do grillowania mięsa lub opiekania panini. Znajdziemy też płyty do babeczek, czy pączków.

jaka gofrownica

A może gofrownica 3 w 1?

Gofrownica 3 w 1 to wszechstronne urządzenie, w którym oprócz gofrów zrobimy też inne ciekawe dania. Po wymianie płyt może ona służyć m.in. do wypiekania małych pączków albo muffinek. Możemy więc z jej pomocą przygotować małe przyjęcie. Wymiana płyt nie jest trudna i trwa zaledwie kilkanaście sekund. W ofercie są też gofrownice wyposażone w płaskie płyty. Mogą one pełnić funkcję grilla do mięsa lub małej patelni elektrycznej. Warto zastanowić się nad takim zakupem, gdyż w cenie jednego urządzenia otrzymujemy bardzo różne zastosowania.

Jak zrobić gofry bez gofrownicy?

Jeżeli z jakichś powodów nie chcesz kupować gofrownicy, to masz możliwość zrobienia gofrów również w inny sposób.

Patelnia do gofrów

Jednym z nich jest wykorzystanie specjalnej patelni będącej jednocześnie formą do gofrów. Patelnię tą umieszczamy po prostu na kuchence (zależnie od tego, do jakich kuchenek jest przystosowana). Tego typu patelnia składa się z dwóch rozdzielanych połówek, pokrytych nieprzywieralną powłoką. Ciasto wlewamy do jednej z nich, przykrywamy drugą i umieszczamy na kuchence.

Forma do gofrów

Innym pomysłem jest wykorzystanie formy do gofrów. Wykonana jest z silikonu. Wlewamy do niej ciasto, a następnie wkładamy do piekarnika na czas określony w przepisie. W trakcie pieczenia gofry same oddzielają się od foremki, więc nie ma problemu z ich wyjęciem. Forma do gofrów jest elastyczna i zajmuje mało miejsca.

Jak zrobić ciasto do gofrów?

Dobrej jakości gofrownica jest bardzo ważna, ale by uzyskać pyszne gofry, ważne jest też ciasto, z którego będą zrobione. Poniżej znajdziesz prosty przepis na doskonałe ciasto do gofrów:

Składniki:

  • 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
  • dwie szklanki mąki pszennej
  • dwie szklanki mleka
  • dwa jajka
  • mała łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • dwie łyżki cukru pudru

Oddziel żółtka do białek. Wszystkie składniki oprócz białek zmiksuj na gładką masę. Białka ubij na sztywno. Teraz bardzo delikatnie i powoli zmieszaj masę z pianą białek. Im lepiej to zrobisz, tym lepiej wyrośnie ciasto.
Piecz w gofrownicy przez trzy minuty, aby uzyskać rumiany kolor. Podawaj z dowolnymi dodatkami.

Najlepsza gofrownica – co musi mieć?

Podsumowując powyższe porady, najważniejsza w gofrownicy jest jakość powłoki powlekającej płyty. Nie ma nic gorszego niż gofry, które przywierają do płyt i rozdzierają się przy wyciąganiu. Zwróć też uwagę na moc urządzenia – nie może być zbyt niska.

Jeśli zamierzasz często robić gofry, to powinieneś kupić model, którego płyty dają się myć w zmywarce. Najlepsza gofrownica musi być też odporna na zarysowania, gdyż przy regularnym użytkowaniu bardzo trudno ich uniknąć.

Jaką gofrownicę kupić? Sprawdź ranking: Najlepsze gofrownice – TOP 5

Jaka gofrownica? Jak wybrać najlepszą?
5 (100%) 2 głosów