Jak zaparzyć kawę w ekspresie przelewowym?

13.12.2017 | autor: Julia Sowińska | Przeczytasz w 5 minut
Zwiększ rozmiar tekstu

Jak zaparzyć kawę w ekspresie przelewowym? Takie pytanie często zadają sobie osoby, które mają z takiego urządzenia skorzystać po raz pierwszy. Wbrew pozorom nie jest to trudne zadanie.

Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad, by osiągnąć wspaniałe efekty. Oto kilka prostych kroków, których wykonanie pozwoli każdemu z nas cieszyć się wspaniałym aromatem i pełnią smaku kawy.

W tym artykule znajdziesz:

Więcej o ekspresach do kawy dowiesz się w poradniku: Jaki ekspres do kawy? Jak wybrać?

Co wpływa na smak kawy z ekspresu przelewowego?

Zanim dowiesz się, jak zaparzyć kawę w ekspresie przelewowym, warto sprawdzić jakie czynniki wpływają na zapach oraz smak kawy. Chcąc zaparzyć dobrej jakości kawę musisz zwrócić uwagę na:

  • jakość wody,
  • świeżość ziaren kawy,
  • odpowiednią grubość kawy,
  • właściwe proporcje.

Woda do kawy – jaka powinna być?

Trudno wyobrazić sobie aromatyczną i smaczną kawę, która powstała na bazie nieświeżej wody. Co zrobić, by wyciągnąć z kawy maksimum smaku dzięki wodzie? Tam, gdzie w kranach płynie czysta woda dobrej jakości, problemu nie ma. Osoby, które chcą cieszyć się naprawdę dobrą kawą, a nie mają dostępu do czystej „kranówki”, mogą skorzystać albo z filtrów, albo z dzbanków filtrujących. Można też kupić w sklepie większą butelkę wody źródlanej i wykorzystać ją do parzenia kawy w ekspresie przelewowym.

Świeżo palona kawa, a moc smaku i aromatu

Świeże ziarna kawy to kolejny składnik, który ma ogromny wpływ na jakość napoju, jaki przygotujemy w ekspresie przelewowym. Świeżo palona, przechowywana w odpowiedni sposób kawa ziarnista to znacznie lepsze rozwiązanie niż kawa mielona. To drugie może wprawdzie oznaczać wygodę, jednak kosztem świeżości, smaku oraz aromatu.

Nawet najlepsze opakowanie nie jest w stanie uchronić kawy zmielonej przed wietrzeniem, co oczywiście wiąże się z gorszym smakiem gotowego napoju. By zachować możliwie jak najwięcej naturalnych walorów kawy, jej ziarna powinniśmy mielić dopiero tuż przez rozpoczęciem procesu parzenia.

Jak zmielić kawę, czyli jaka grubość kawy?

Jaka grubość kawy do ekspresu przelewowego? W przypadku tych ekspresów przelewowych, które posiadają zintegrowane młynki do mielenia kawy, sprawa jest prosta – wystarczy wybrać jeden z kilku możliwych wariantów, by osiągnąć odpowiedni efekt. Takich urządzeń jest coraz więcej, dzięki czemu miłośnicy kawowych specjałów mają mniej zmartwień.

Nieco trudniejsze zadanie czeka tych, którzy kawę muszą zmielić w niezależnym od ekspresu urządzeniu. Najlepiej sprawdzi się młynek żarnowy, posiadający możliwość regulowania stopnia zmielenia kawy. O tym, jaka grubość kawy będzie najlepsza w danym przypadku, decyduje przede wszystkim rodzaj filtra w ekspresie do kawy.

Warto zwrócić zatem uwagę na zalecenia producenta oraz dokładnie zapoznać się z treścią instrukcji.

W większości ekspresów przelewowych sprawdzi się kawa gruboziarnista, choć w przypadku ekspresów wyposażonych w filtry o płaskim dnie zalecanym rozwiązaniem będzie kawa o średniej grubości. W tych urządzeniach, w których wykorzystany został filtr stożkowy, niezbędne stanie się z kolei skorzystanie z kawy drobno zmielonej.

Zobacz młynki do kawy >

Ile kawy na ile wody?

Kolejna kwestia, która ma ogromny wpływ na ostateczny efekt parzenia kawy w ekspresie przelewowym, wiąże się z utrzymaniem odpowiednich proporcji pomiędzy ilością kawy i wody. Opinie na ten temat są podzielone. Zdaniem ekspertów, najlepsza opcja to dwie łyżeczki zmielonej kawy na jedną filiżankę, choć każdy miłośnik „małej czarnej” może postawić na takie proporcje, dzięki którym uzyska najlepszy dla siebie efekt.

Więcej o smaku kawy dowiesz się w poradniku: Jak powinna smakować kawa?

Jak zaparzyć kawę w ekspresie przelewowym?

Skoro już wiemy, jakie czynniki mają największy wpływ na zapach oraz smak kawy, możemy przystąpić do zaparzenia pierwszej filiżanki „malej czarnej” w ekspresie przelewowym. Spójrzmy zatem, jak zaparzyć kawę w ekspresie przelewowym.

Co zrobić, aby zaparzyć kawę w ekspresie ciśnieniowym?

Krok 1:
Zmielenie ziaren kawy
– zacznijmy od przygotowania kawy, czyli od zmielenia świeżych ziaren – zgodnie z omówionymi już zasadami. Jeśli nasz ekspres wyposażony jest w młynek do kawy, mamy zadanie ułatwione. Wystarczy, że wybierzemy jedną z kilku możliwości, i gotowe. Jeśli z takiego udogodnienia nie możemy skorzystać – sięgnijmy po dobry młynek do mielenia. Pamiętajmy też, by ziaren kawowca nie mielić zbyt wcześnie. Co robić, gdy najważniejszy składnik jest już przygotowany?

Krok 2:
Napełnienie pojemnika wodą
– właściwy proces parzenia kawy metodą przelewową rozpoczynamy od nalania zimnej, świeżej wody do specjalnego pojemnika

Krok 3:
Wsypanie kawy do sitka – w sitku, będącym integralną częścią każdego ekspresu, należy umieścić przygotowaną wcześniej kawę.

Dalszą pracę wykona już urządzenie. Pierwszym krokiem będzie zagotowanie wody, która – po osiągnięciu odpowiedniej temperatury – zostanie przelana przez kawę. Powstający w trakcie tej czynności napar trafi do specjalnego dzbanka, z którego można kawę wygodnie i bezpiecznie przelać do filiżanek. Ponieważ dzbanek taki zazwyczaj znajduje się na podgrzewanej podstawce, zaparzony napój dość długo utrzymuje wysoką temperaturę. Dzięki temu możemy jednorazowo zaparzyć nieco większą ilość kawy, a następnie ograniczać się do korzystania z dolewek.

Jaki filtr do ekspresu przelewowego wybrać?

Większość użytkowników ekspresów przelewowych koncentruje się na dobrej kawie, świeżych ziarnach zmielonych we właściwy sposób oraz na dobieraniu odpowiednich parametrów parzenia. Niestety, nie są to jedyne kwestie, na które należy zwrócić uwagę. Pomijanym, aczkolwiek bardzo ważnym elementem każdego ekspresu przelewowego jest filtr. Co warto wiedzieć na ten temat?

Zdjęcie: Severin

Rodzaje filtrów do ekspresu przelewowego:

  • Filtry papierowe – w przypadku starszych modeli, normą są filtry papierowe, przez które powoli sączy się powstający w procesie parzenia napar.
  • Filtry wielokrotnego użytku – nowsze sprzęty są już zazwyczaj wyposażone w filtry wielokrotnego użytku. Wykonane są one z bardzo gęstej, plastikowej lub stalowej siateczki, mającej zatrzymywać zmieloną kawę.

Które rozwiązanie jest lepsze? Jak się okazuje, każda z tych opcji ma swe mocne i słabe strony.

Filtry papierowe

W przypadku filtrów papierowych, sporym utrudnieniem może być ich jednorazowość oraz związana z tym faktem konieczność wymiany filtrów po każdym parzeniu. Wiąże się to i z wydatkami, i z koniecznością ciągłego powtarzania pewnych czynności. Za każdym razem trzeba też nowy filtr przeparzyć, czyli polać gorącą wodą. Dlaczego? Bo dzięki temu unikniemy problemów z papierowym posmakiem, mogącym zepsuć nam efekt parzenia kawy. Przykładem papierowego filtru do kawy jest filtr K&M AK 114.

Filtry wielokrotnego użytku

Teoretycznie łatwiej jest w przypadku bardziej ekonomicznych filtrów wielokrotnego użytku. Tu jednak należy pamiętać o tym, jak ważne jest systematyczne i staranne czyszczenie tego elementu. Zabrudzony filtr również może negatywnie wpływać na jakość kawy, warto zatem pamiętać o jego czyszczeniu po każdym skorzystaniu z ekspresu.

A może herbata z ekspresu przelewowego?

Wprawdzie ekspresy przelewowe nie dają miłośnikom „małej czarnej” zbyt wielkiego wyboru, jeśli chodzi o rodzaj parzonej kawy, mają jednak pewną przewagę nad ekspresami ciśnieniowymi. W urządzeniach tych zaparzymy nie tylko klasyczną „małą czarną”, ale też coraz bardziej popularną kawę zieloną lub herbatę.

I tu należy się trzymać wspomnianych powyżej zasad, choć w przypadku herbaty nie trzeba się już przejmować problemami związanymi z mieleniem.

Produkty, które polecamy w naszym sklepie:

Polecane przelewowe ekspresy do kawy

Mogą Cię zainteresować:

Autor
Julia Sowińska
Świetnie zorganizowana i pełna pozytywnej energii. Mama dwójki szkrabów, która ceni sobie maksymalne ułatwianie codziennych obowiązków domowych. Artystka w kuchni, która serce oddała przepisom swojej prababci. Od czasu do czasu chętnie poznaje tajniki kuchni orientalnej.
Dziękujemy, że przeczytałeś cały artykuł. Jak go oceniasz?

Czytaj więcej