Jak wybrać kawę? Jak dobrać kawę do ekspresu?

22.12.2022 | autor: Julia Sowińska | Przeczytasz w 7 minut
Zwiększ rozmiar tekstu

Na polskim rynku nie brakuje kaw, które przyciągają pięknymi opakowaniami oraz intrygującymi nazwami. Jaka kawa pozwoli cieszyć się niezwykłym smakiem i aromatem, idealnie dopasowanym do preferencji kawosza? Ważne są nasze indywidualne preferencje oraz rodzaj posiadanego przez nas ekspresu do kawy.

Oto mały poradnik o tym, jak wybrać kawę dla początkującego konesera kawowych specjałów.

Spis treści:

Kawa i napoje w kapsułkach w Komputronik.pl

 

Dopasowanie rodzaju kawy do sposobu parzenia

Jak wybrać kawę, by mogła w pełni oczarować swym smakiem? W pierwszej kolejności należy pamiętać, jak ważną kwestią jest dopasowanie rodzaju kawy do możliwości naszego ekspresu. Im lepiej dopasujemy rodzaj kawy do sposobu jej parzenia, tym lepsze rezultaty osiągniemy.

Kawa do parzenia w ekspresach ciśnieniowych wymaga przecież innego rodzaju wypalania ziaren kawowca niż ta kawa, którą zaparzymy w tradycyjny sposób – wrzącą wodą w filiżance. O ile w ekspresach ciśnieniowych sprawdzi się kawa ciemna, to znacznie lepszym rozwiązaniem do ekspresów przelewowych będzie kawa z jasnego wypału, mogąca się pochwalić delikatnym smakiem.

Złe dopasowanie kawy to gorszy smak, mniej aromatu, a tym samym – mniej satysfakcji z picia „małej czarnej”.

Kawa, która niezbyt dobrze smakuje po zaparzeniu w ekspresie przelewowym, może zmienić się w wyborny napój w chwili, gdy zaparzymy ją w ekspresie ciśnieniowym. I odwrotnie.

Zobacz również: Jak wybrać ekspres do kawy? oraz Kawiarka czy ekspres przelewowy?

Jaką kawę do ekspresu wybrać?

Jakie kapsułki wybrać do ekspresu?

W przypadku ekspresów na kapsułki wybór kawy warunkuje już sama budowa urządzenia. Ekspresy ciśnieniowe kapsułkowe są skonstruowane w taki sposób, że kawę możemy zaparzyć tylko poprzez umieszczenie w odpowiednim miejscu kapsułki, w której znajduje się wybrany przez nas napój kawowy.

Wybór ogranicza się zatem do postawienia na konkretną markę oraz smak.

Próżniowe pakowanie sprawia, że kawy takie mogą dłużej zachować swą świeżość, a my – cieszyć się ich aromatem oraz wybornym smakiem. Sporym minusem może być jednak jej koszt – znacznie wyższy niż w przypadku kaw mielonych i ziarnistych. Za jedną kapsułkę kawy zapłacimy około złotówki.

Jaka kawa do ekspresu przelewowego?

Teoretycznie w tym ekspresie można przygotować każdy rodzaj kawy, w rzeczywistości – nie zawsze kawy z mocniej palonych ziaren będą odpowiednio smakować po zaparzeniu ich w ekspresie przelewowym.

Jaka kawa - ekspres przelewowy

Jak sama nazwa wskazuje, w ekspresie takim główną rolę odgrywa gorąca woda, przelewająca się powoli przez pojemnik ze zmieloną kawą. Brak wysokiego ciśnienia (odgrywającego główną rolę w ekspresach ciśnieniowych oraz kolbowych) ma tutaj swoje konsekwencje i w dość istotny sposób ogranicza nasze możliwości wyboru.

Użytkownicy ekspresów przelewowych mogą z powodzeniem sięgać po kawy z jasnego wypału.

Kawy jasne są dość delikatne, a zaparzone w ekspresie przelewowym – oczarują każdego. Charakteryzują się one delikatnym smakiem i głębokim aromatem – słodka, niezbyt mocna kawa, to idealny sposób na udany początek dnia oraz dawka energii niezbędnej do działania.

Stopień zmielenia kawy a rodzaj filtra w ekspresie przelewowym

Jeśli nasz ekspres przelewowy jest wyposażony w stożkowe filtry do kawy, drobno zmielone ziarna będą idealnym rozwiązaniem. Nieco inaczej będzie wyglądała sytuacja w chwili, gdy w naszym urządzeniu znajdują się filtry o płaskim dnie. Tu znacznie lepszym rozwiązaniem będzie kawa o średniej grubości.

Najlepsza kawa do kawiarki

Parzenie kawy za pomocą tego urządzenia ma swą specyfikę, gdyż kawiarka z typowymi ekspresami nie ma zbyt wiele wspólnego. Jest jednak jedną z najpopularniejszych przelewowych metod parzenia kawy, warto zatem i jej poświęcić nieco więcej uwagi. O czym powinni pamiętać miłośnicy kawy, którzy postawili właśnie na kawiarki?

Więcej o kawiarkach dowiesz się z poradnika: Co to jest kawiarka?

Kawiarka - jaka kawa?

Do kawiarki dobrze sprawdzą się jasne ziarna kawy, zmielone tuż przed parzeniem.

Osoby korzystające z kawiarek muszą też pamiętać, że w takiej sytuacji sprawą najważniejszą staje stopień zmielenia kawy. Teoretycznie najlepsza będzie kawa drobno zmielona, jednak wiele zależy tu od rodzaju filtrów.

Najlepsze kawy do kawiarki to te, które z natury są dość słodkie i wyraziste. Doskonale sprawdza się też kawa zielona. Zdrowa i niezwykle popularna w ostatnim czasie kawa zielona, nie może być parzona w ekspresach ciśnieniowych. Ratunkiem dla jej miłośników stają się zatem ekspresy przelewowe oraz kawiarki.

Więcej o kawie zielonej dowiesz się z poradnika: Kawa zielona – co warto wiedzieć?

Jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego?

Wybór kawy do ekspresu ciśnieniowego może nam sprawić sporo problemów. Wybór zbyt jasno palonej kawy do częsty błąd, który wpływa na smak gotowego napoju oraz na jego aromat.

Ciemna, mocno palona kawa, sprawdzi się tu znacznie lepiej.

Jaki gatunek kawy do ekspresu ciśnieniowego? Tu można się kierować własnymi preferencjami. Dla jednych ideałem jest szlachetna arabika, dla innych – mocniejsza i nieco tańsza robusta. Rozwiązaniem najpopularniejszym jest korzystanie z mieszanek arabiki i robusty.

Inne propozycje kawy do ekspresu ciśnieniowego znajdziesz w rankingu: Jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego?

Kawy ziarniste i mielone – co wybrać?

W sklepach dominują kawy mielone, choć znacznie lepszym rozwiązaniem będzie kawa ziarnista. Idealnie sprawdzi się ona w przypadku tych osób, które posiadają ekspres z wbudowanym młynkiem, choć korzystanie z osobnego młynka do mielenia kawy wcale nie jest trudnym i pracochłonnym zadaniem.

Dlaczego warto postawić na ziarna? Kawa ziarnista znacznie dłużej utrzymuje świeżość, a to przekłada się na lepszy smak i aromat. Kawa zmielona, nawet zamknięta w szczelnym opakowaniu, szybko wietrzeje, przez co traci aromat.

Kawy rozpuszczalne

Wybór kaw rozpuszczalnych (zarówno tych w słoikach, jak i tych sprzedawanych w saszetkach) jest szeroki. Takie rozwiązanie cieszy się sporą popularnością wśród tych, którzy często podróżują, dla których liczy się czas i wygoda, chętnie też po napoje w saszetkach sięgają ci, którzy parzą kawę w tradycyjny sposób.

Niestety – wygoda oznacza tu zazwyczaj utratę smaku i aromatu, dodatkowym problemem jest też ogromna ilość dodatków, obecnych w kawowych napojach z saszetek. Dlatego też znacznie częściej wybierane są tradycyjne rozwiązania – kawy ziarnistych i mielone, które już samym swym zapachem będą nas pobudzać i motywować do działania.

Kawa rozpuszczalna

Świeżość kawy – jakie ma znaczenie?

To, jaki gatunek kawy wybierzemy, ma ogromne znaczenie. Warto jednak pamiętać, że jeszcze ważniejszą sprawą jest świeżość kawy. Z tego też względu najlepszą opcją jest wybieranie kaw ziarnistych i mielenie ich tuż przed przystąpieniem do parzenia kawy. Kawa powinna być drobno zmielona, dzięki czemu wyciągniemy z niej maksimum smaku i aromatu.

Jak wybrać kawę? Najpopularniejsze gatunki kawy

Wśród kaw ziarnistych wyróżniają się dwa gatunki: Arabika oraz Robusta, z których często powstają oryginalne mieszanki. Jak wybrać kawę najlepszą dla siebie? Wybierając gatunek kawy, warto zwrócić uwagę na ich cechy charakterystyczne, a także najważniejsze właściwości danych rodzajów kawy, które odpowiedzą na Twoje potrzeby.

Zobacz również: Jakie są gatunki kawy? oraz Jakie właściwości ma kawa? Rodzaje kawy i jej działanie?

Arabika, czyli najszlachetniejszy gatunek kawy

Arabika uznawana jest za najszlachetniejszy gatunek kawy. Plantacje takiego kawowca spotkać można w wielu rejonach świata, dzięki czemu liczba odmian Arabiki może nas zaskoczyć.

Ponieważ krzew tego kawowca jest dość delikatny, a jego ziarna muszą być zbierane ręcznie, cena takiej kawy może stanowić dla niektórych miłośników „małej czarnej” spory problem. Średnio za kilogram samej arabiki trzeba zapłacić około 80 złotych, co w przypadku osób pijących bardzo dużo kawy wymaga dużego budżetu.

Robusta – czym różni się od Arabiki?

Robusta to gatunek tańszy, ponieważ jest mniej wymagający przy uprawie od Arabiki, a krzewy kawowca są bardziej odporne na choroby oraz zmiany klimatyczne. Kawa ta uznawana jest mniej wykwintną niż szlachetna Arabika. Bardziej gorzki smak oraz większa zawartość kofeiny – oto najbardziej charakterystyczne cechy tej kawy, które zadecydowały o tym, że najczęściej pojawia się ona jako składnik kawowych mieszanek.

Mieszanki Arabiki i Robusty

Mieszanki Arabiki i Robusty to najczęstsze, a zarazem najchętniej wybierane rozwiązanie. Sama Arabika zniechęca wysoką ceną, z kolei sama Robusta to mniej ciekawy smak. Umiejętne połączenie tych dwóch gatunków może z kolei pomóc w osiągnięciu wspaniałych rezultatów. Jeśli z Arabiki i Robusty wyciągnie się to, co w nich najlepsze, zyska się kawową mieszankę o wybornym smaku i niższej cenie.

Jak wybrać kawę - arabika i robusta

Najlepsze i najdroższe kawy świata

Arabika, Robusta oraz mieszanki tych kaw to podstawowe rozwiązania, z jakich mogą obecnie korzystać miłośnicy kawy. A jakie gatunki mogą dodatkowo zaintrygować koneserów tego napoju?

Kopi Luwak

Kopi Luwak o najdroższa na świecie kawa, produkowana z ziaren zjedzonych, a następnie wydalonych przez luwaka (drapieżne zwierzę żyjące na terenie Indonezji, często nazywane też łaskunem). Cechuje się niezwykle łagodnym smakiem oraz wysoką ceną. Cieszy się popularnością wśród koneserów.

Esmeralda Special

Esmeralda Special to ciekawa kawa z gatunku Gesha, którą uprawia się tylko na starannie wybranych plantacjach Panamy. Ten rodzaj kawy wyróżnia się intensywnym, kwiatowo-owocowy aromatem oraz niepowtarzalnym, nieco słodkim smakiem. Co ciekawe – kawę tę można kupić okazjonalnie w trakcie aukcji organizowanej raz do roku. Oznacza to, że Esmeralda Special staje się kolejnym gatunkiem kawy dla koneserów mogących sporo zapłacić za wyjątkowe ziarna.

El Injerto

El Injerto produkowana od pokoleń na jednej rodzinnej farmie na terenie Guatemali, jest kolejnym gatunkiem kawy, któremu najwięksi miłośnicy „małej czarnej” są w stanie poświecić sporo uwagi. El Injerto to dojrzałe, zbierane ręcznie ziarna wyjątkowej kawy, które – dzięki suszeniu na słońcu – nabierają wyjątkowego charakteru.

Fazenda Santa Ines

Fazenda Santa Ines kawa ta godnie reprezentuje Brazylię, a wśród koneserów tego napoju cieszy się ogromnym uznaniem. Tradycyjne metody uprawy zbierania i przetwarzania ziaren sprawiają, iż zadziwia ona wyjątkowym smakiem. Można tu wyczuć lekki posmak jagód i karmelu, a połączenie takie sprawia, że zaliczana jest do grona najbardziej intrygujących gatunków kawy na świecie.

Blue Montain

Blue Montain pochodząca z Jamajki (a raczej z jamajskich gór) kawa, która intryguje wielu koneserów kawowych specjałów. Ziarna, zbierane z kawowców rosnących na wysokości między 915 a 1570 m. n.p.m., zachwycają przede wszystkim delikatnym, wolnym od goryczki smakiem oraz aromatem, któremu bardzo trudno jest się oprzeć.

Yauco Selecto

Yauco Selecto to kawa pochodząca z Puerto Rico, która zyskuje coraz większą sławę. Choć obecnie można ją kupić w wielu krajach, jest ona towarem rzadkim i bardzo drogim. Jej roczna produkcja to zaledwie 3000 opakowań, co przy rosnącym zainteresowaniu tym specjałem wiąże się z coraz wyższą ceną.

Kawy i napoje w kapsułkach w sklepie

Autor
Julia Sowińska
Świetnie zorganizowana i pełna pozytywnej energii. Mama dwójki szkrabów, która ceni sobie maksymalne ułatwianie codziennych obowiązków domowych. Artystka w kuchni, która serce oddała przepisom swojej prababci. Od czasu do czasu chętnie poznaje tajniki kuchni orientalnej.
Dziękujemy, że przeczytałeś cały artykuł. Jak go oceniasz?

Czytaj więcej