Jak wybrać chłodziarkę do mleka do ekspresu?

Idealna kawa z ekspresu to nie tylko wyborny smak oraz kuszący aromat. To również takie dodatki, jak puszysta pianka mleczna, urzekająca swą kremową konsystencją. Dlaczego miłośnicy tej mlecznej ozdoby powinni w porę zainwestować w profesjonalne urządzenie do schładzania mleka. Jaka chłodziarka do mleka sprawdzi się najlepiej? Podpowiadamy na co warto zwrócić uwagę przy wyborze takiego sprzętu.

Więcej o ekspresach do kawy dowiesz się w poradniku: Jaki ekspres do kawy wybrać? Poradnik zakupowy

Dla kogo chłodziarka do mleka?

Picie kawy z mlekiem to z jednej strony wiele korzyści smakowych, z drugiej – możliwość cieszenia się łagodniejszym smakiem kawy. Lekarze i dietetycy dyskutują wprawdzie sporo na temat wpływu kawy z mlekiem na zdrowie, faktem jednak pozostaje to, że nie wszyscy mogą pijać klasyczną małą czarną. Nie każdy lubi taką kawę, nie każdy może po taki mocny napój sięgać. Picie kawy z dodatkiem mleka jest też zalecane tym, którzy filiżanką aromatycznego napoju chcą się delektować wieczorową porą. Dla nich łagodniejsza, biała kawa będzie znacznie lepszym rozwiązaniem – szczególnie w chwili, gdy chcą oni spokojnie przespać noc.

Dodatek dobrze spienionego mleka ma jednocześnie istotny wpływ na smak kawy, pozwala też zwiększyć asortyment kawowych napojów. Dzięki spieniaczom do mleka oraz chłodziarkom do mleka można przygotować wiele wspaniałych specjałów. Które z nich już teraz stały się niezwykle popularne?

Kawa ze spienionym mlekiem, czyli jaka?

W jakich napojach kawowych dobrze spienione mleko jest bardzo ważnym dodatkiem? Mleczna pianka może się okazać cennym dodatkiem do klasycznych czarnych kaw, istnieje jednak grupa kawowych specjałów, które bez dobrze spienionego mleka obejść się nie mogą. Te napoje to:

  • Cappuccino – wyborny napój, w przypadku którego espresso oraz doskonale spienione mleko są podstawowymi składnikami. Im lepiej spienione mleko, tym bardziej puszyste cappuccino pojawi się w naszej filiżance, warto zatem zadbać o jakość mlecznej pianki,
  • Cafe latte – to bardzo łagodna, mleczna kawa, którą podaje się w wysokich szklankach. Tu dobrze spienione mleko jest niezwykle ważne nie tylko ze względu na smak takiej kawy, ale i na jej wygląd,
  • Latte macchiato – to kolejne połączenie espresso z mleczną pianką, w przypadku którego odpowiedni stopień spienienia mleka staje się sprawą bardzo ważną. Dobrze spienione mleko pozwala osiągnąć wspaniały efekt, a trójwarstwowa kawa stanie się ozdoba każdego stołu,
  • Mokka – to połączenie kawy i gorącej czekolady również nie może się obejść bez doskonale spienionego mleka.

Co łączy wymienione napoje? Każdy z nich może wybornie smakować, każdy z nich może się rewelacyjnie prezentować. Warunek jest jeden – należy przygotować tu odpowiednią ilość gęstej, mlecznej pianki. W tym celu niezbędnym sprzętem AGD staje się dobry spieniacz do mleka oraz chłodziarka do mleka, bez której trudno przygotować gęste, mleczne pianki. Dlaczego miłośnicy kawowych napojów tak wiele uwagi poświęcają chłodziarkom do mleka?

Schłodzone mleko – jak wpływa na proces spieniania?

Wprawdzie mleko, które trafia w postaci pianki do naszych szklanek, jest dość ciepłe, jego początkowa temperatura nie powinna być zbyt wysoka. Kremowa pianka, będąca tak cenną ozdobą każdej filiżanki kawy, może powstać tylko na bazie świeżego, odpowiednio schłodzonego mleka.

Odpowiednia temperatura to 4 stopnie Celsjusza. Dlaczego jest to tak ważne? Im zimniejsze mleko, tym dłużej można je spieniać. Będzie ono stopniowo podgrzewane, aż osiągnie pożądaną konsystencję oraz temperaturę około 60 stopni Celsjusza. Niska temperatura staje się zatem bardzo istotną sprawą dla tych osób, które chcą przemienić mleko w gładką, jednolitą oraz wyjątkowo aksamitną piankę.

Poniżej chłodziarka do mleka Nivona NICO 100

Zdjęcie: Nivona, Produkt: Nivona chłodziarka na mleko NICO 100

Jaka chłodziarka do mleka do ekspresu ciśnieniowego?

Jak schłodzić mleko do kawy? Możliwości jest wiele, jednak najlepszym rozwiązaniem będzie postawienie na profesjonalny sprzęt. Osoby wybierające wygodne rozwiązania oraz posiadacze ekspresów ciśnieniowych, docenić powinni profesjonalne chłodziarki do mleka. Jaka chłodziarka do mleka będzie najlepsza? Na co warto zwrócić uwagę przy wyborze? Na pojemność oraz na cenę takiego urządzenia. Szybkość pracy oraz łatwość czyszczenia – oto kolejne kwestie, którym warto poświecić nieco więcej uwagi.

Dobra chłodziarka do mleka – jaka powinna być?

Na co warto zwrócić szczególną uwagę przed zakupem? Jakie cechy urządzeń do chłodzenia mleka są najważniejsze?

Powinna utrzymać odpowiednią temperaturę mleka

Podstawa to możliwość schładzania mleka do temperatury 4 stopni Celsjusza, a następnie utrzymania tej temperatury. Ważne jest, by temperatura mleka ani nie spadła poniżej zalecanych 4 stopni, ani się nie podniosła. Dzięki temu można później przygotować wspaniałą piankę, bez której wielu z nas nie potrafi sobie wyobrazić filiżanki aromatycznej małej czarnej.

Energooszczędna

Dobra chłodziarka do mleka nie powinna pobierać zbyt wiele prądu, zatem wśród rekomendowanych urządzeń znajdują się te, które mogą się pochwalić mianem energooszczędnych.

Wykonana z wysokiej jakości materiału

Warto też zwrócić uwagę na to, z jakich materiałów wykonane są chłodziarki do mleka oraz w jaki sposób należy je czyścić. Im więcej udogodnień związanych z ich czyszczeniem, tym lepiej dla nas. Pamiętajmy, że w przypadku urządzeń, w których przetrzymywane jest mleko, utrzymanie higieny staje się niezwykle istotną kwestią. Praktycznym rozwiązaniem mogą się zatem okazać te chłodziarki do mleka, których pojemniki na mleko mogą być bez przeszkód myte w zmywarkach. Pomoże to w walce z tłustymi zaciekami oraz bakteriami, które są szkodliwe dla każdego miłośnika mlecznych specjałów.

Chłodziarki do mleka Spieniacze do mleka

Jak wybrać chłodziarkę do mleka do ekspresu?
5 (100%) 2 głosów