Jak przechowywać kawę ziarnistą, a jak mieloną? Gdzie trzymać kawę?

Większość kawoszy nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki ich ulubionego naparu. Kawa dodaje energii i sprawia, że dzień staje się przyjemniejszy. Jednak, chcąc cieszyć się jej najlepszym smakiem i aromatem, nie wystarczy kupić ziarna najwyższej jakości. Kluczowe jest przechowywanie ich w odpowiednich warunkach. Jeżeli robisz to niepoprawnie, nawet najlepiej zaparzona kawa straci swój charakter. Wyjaśniamy, jak przechowywać kawę ziarnistą i mieloną oraz jak szybko należy ją zużyć po otwarciu opakowania.

Spis treści:


Zobacz kawę w naszym sklepie


Jak przechowywać kawę – ogólne zasady

Poprawnie przechowywana kawa dłużej zachowa swój niepowtarzalny smak i zapach. Bardzo ważne jest trzymanie jej w szczelnym opakowaniu, aby nie wietrzała i nie złapała wilgoci. Należy też chronić ziarna przed zbyt dużymi zmianami temperatury i zadbać, aby nie leżały w miejscu, gdzie jest gorąco. A jakie są najlepsze sposoby przechowywania kawy? Na początek zastanów się, w czym przechowywać kawę, aby zachwycała smakiem i aromatem jak najdłużej.

Jak przechowywać kawę?

Oryginalne opakowanie

Trzymanie kawy w oryginalnym opakowaniu to bardzo dobry pomysł. Pamiętaj tylko, aby je szczelnie zamknąć. Jeżeli opakowanie nie ma zamknięcia strunowego, użyj klipsa. Tak zabezpieczoną kawę można schować w dowolnym pojemniku. Ta metoda jest najlepsza dla osób, które wybierają różne rodzaje i smaki w palarniach kawy. Dowolną ilość ziaren można kupić w torebce z zamknięciem oraz zaworem jednokierunkowym, który pozwala na pozbycie się dwutlenku węgla wydzielanego przez świeżo paloną kawę. Takie opakowanie jest solidne i praktyczne, więc nie trzeba przesypywać kawy do innego pojemnika.

Pojemniki z ciemnego szkła, ceramiczne, plastikowe, metalowe i próżniowe

Dostępnych jest mnóstwo wszelkiego rodzaju pojemników nadających się do przechowywania kawy. Od zwykłych słoików po profesjonalne pojemniki przeznaczone dla baristów i polecane przez producentów ekspresów. Każdy może wybrać odpowiednie dla siebie. Trzeba tylko pamiętać, aby były szczelne i nieprzepuszczające światła. Co ważne, niektóre pojemniki mogą wchłonąć zapachy poprzednio przechowywanych produktów, więc warto jeden pojemnik przeznaczyć tylko do jednego, tego samego rodzaju kawy. To sprawdzone rozwiązanie dla osób, które mają swoją ulubioną kawę i piją ją regularnie.

Najbardziej powszechne i praktyczne są pojemniki plastikowe. Nie potłuką się podczas upadku i można je traktować mniej delikatnie niż szklane. Ceramiczne ładnie prezentują się w kuchni, ale warto upewnić się, że są hermetycznie zamykane. Do zachowania aromatu kawy świetnie sprawdzają się też modele próżniowe, chociaż są nieco droższe. Z kolei pojemniki metalowe nie są zbyt zalecane, ponieważ metaliczny zapach przenika do kawy. Jeśli chcesz trzymać ziarna w puszce, lepiej zostawić je w oryginalnym, szczelnie zamkniętym opakowaniu i dopiero wtedy schować do puszki.

Kupuj mniejsze porcje kawy

Po otwarciu opakowania kawa zaczyna wchodzić w kontakt z tlenem, co prowadzi do utleniania i utraty aromatu. Po czasie robi się zwietrzała i nie smakuje już tak samo. Dlatego lepiej kupować ją częściej, ale w mniejszych porcjach. Dotyczy to zarówno kawy mielonej, jak i ziarnistej.

Lepsza szafka niż parapet

W małej kuchni wiele produktów stawiamy na parapecie. Jednak w takim miejscu kawa narażona jest na światło dzienne i słońce, które może ją nadmiernie ogrzewać. Ciepło przyspiesza utlenianie i pogarsza jakość kawy. Bezpieczniej włożyć ją do szafki, z daleka od kaloryfera, piekarnika, kuchenki czy miejsc nasłonecznionych. Ziarna najlepiej czują się w temperaturze pokojowej.

Nie trzymaj kawy w lodówce

Dobrze, jak przechowujesz kawę w lekko chłodnym miejscu, jednak lodówka to spora przesada. Kawa pochłania zapachy, a w lodówce jest ich naprawdę sporo. Niekoniecznie chcesz pić małą czarną o aromacie kiełbasy z cebulą i sera pleśniowego, prawda? Poza tym lodówka to miejsce o dużej wilgotności. Kiedy codziennie wyciągasz i ponownie wkładasz kawę do lodówki, ta wilgoć może przedostać się do ziaren. A to duże ryzyko rozwoju pleśni. Wypicie takiej zepsutej kawy może być mocno szkodliwe dla zdrowia.

Jak przechowywać kawę ziarnistą?

Jeżeli masz młynek, wybieraj kawę ziarnistą. Całe ziarna zachowują świeżość dłużej niż po zmieleniu. Należy mielić je bezpośrednio przed zaparzeniem, wtedy kawa jest najsmaczniejsza i najbardziej aromatyczna.

Kawę ziarnistą najlepiej przechowywać w opakowaniu, w którym została kupiona. Jeżeli jednak chcesz ją przesypać, wybierz pojemniki rekomendowane przez producentów ekspresów. Będą szczelne i nieprzezroczyste, by chronić kawę przed wilgocią i światłem. Idealne miejsce dla takiej kawy jest suche, chłodne i ciemne. Najlepiej trzymać ją w szafce, szufladzie kuchennej albo w spiżarce.

Jak przechowywać kawę mieloną?

Najlepiej smakuje kawa świeżo otwarta, chwilę po zmieleniu. Jednak w naszej zabieganej codzienności nie zawsze jest czas na cały rytuał parzenia. Dlatego mielimy kawę na zapas lub kupujemy już zmieloną.

A czy są jakieś praktyczne zasady mówiące o tym, jak przechowywać kawę zmieloną? Nie różnią się zbytnio od tych dotyczących całych ziaren. Jednak warto pamiętać, że kawę mieloną należy jak szybciej zużyć. Po zmieleniu ziarna szybciej tracą swój aromat, dlatego tak ważny jest szczelny pojemnik oraz ochrona przed światłem, wilgocią i zmianami temperatury. W tym przypadku warto zdecydować się na pojemnik próżniowy, który pomaga przedłużyć ten krótki czas przechowywania.

Jak długo może stać otwarta kawa?

Kawę można przechowywać naprawdę długo. Jednak im dłużej leży, tym bardziej traci na jakości. Po otwarciu opakowania, jeszcze szybciej traci swój aromat. To proces normalny i go nie unikniemy. Jednak można go spowolnić poprzez przechowywanie kawy w poprawny sposób oraz unikanie czynników przyspieszających proces wietrzenia.

Zatem, ile może stać kawa po otwarciu? Ziarna powinny zostać zużyte w ciągu maksymalnie miesiąca od otwarcia opakowania. Jednak najwięcej smaku zachowują przez pierwsze dwa tygodnie. Pamiętaj, że kawę warto parzyć zaraz po zmieleniu. Wtedy jest najlepsza. Nie zawsze jest na to czas, więc jeśli decydujesz się na przechowywanie, to pamiętaj, że kawę mieloną trzeba zużyć jak najszybciej i nie powinna stać dłużej niż kilkanaście dni.


Zobacz również ekspresy do kawy

zdjęcie autora
Autor
Julia Sowińska
Świetnie zorganizowana i pełna pozytywnej energii. Mama dwójki szkrabów, która ceni sobie maksymalne ułatwianie codziennych obowiązków domowych. Artystka w kuchni, która serce oddała przepisom swojej prababci. Od czasu do czasu chętnie poznaje tajniki kuchni orientalnej.
Dziękujemy, że przeczytałeś cały artykuł. Jak go oceniasz?
5/5 (6 głosów)

Czytaj więcej