Gotowanie na parze w mikrofali – czy warto?

Gotowanie na parze w mikrofali – czy warto?

Mało kto wie, że do gotowania na parze nie zawsze jest potrzebny parowar. Wystarczy nam kuchenka mikrofalowa wyposażona w taką możliwość. Gotowanie na parze w mikrofali jest szybkie i wygodne. Jaka kuchenka mikrofalowa z funkcją gotowania na parze sprawdzi się najlepiej?

Przed podjęciem decyzji sprawdźmy, jak działają i jakie mają zalety takie kuchenki mikrofalowe.

W tym artykule znajdziesz:

  • Jak działa gotowanie na parze w mikrofali?
  • Gotowanie parowe – czym się cechuje?
  • Czy warto kupić kuchenkę mikrofalową z gotowaniem parowym?

Jak działa gotowanie na parze w mikrofali?

Gotowanie na parze w kuchence mikrofalowej odbywa się z pomocą specjalnego naczynia dołączonego do urządzenia. W jego dolnej części znajduje się pojemnik na wodę, zaś w górnej części umieszczamy potrawy przeznaczone do gotowania.

Po włączeniu mikrofalówki woda zamienia się w parę, która podgrzewa znajdującą się powyżej żywność. Naczynie do gotowania na parze w mikrofali wykonane jest najczęściej z żaroodpornego szkła.

Wielu producentów poleca też użycie pary do szybkiego oczyszczania wnętrza komory kuchenki mikrofalowej z zabrudzeń. Zaschnięty tłuszcz idealnie zmywa się pod wpływem gorącego powietrza. Warto więc uruchomić funkcję gotowania na parze, poczekać kilka minut, a następnie zebrać rozpuszczony tłuszcz z wnętrza komory za pomocą ściereczki.

Gotowanie parowe – czym się cechuje?

  • posiłki pełne są witamin, minerałów i innych składników odżywczych – klasyczne gotowanie w wodzie wypłukuje z potraw cenne składniki odżywcze i witaminy. Na przykład w przypadku witaminy C może to być utrata rzędu nawet 70%. Pieczenie też nie jest idealne – wysoka temperatura także niszczy część cennych mikroelementów. Za to gotowanie na parze pod kątem zdrowia nie ma sobie równych.
  • wydobywa prawdziwy smak poszczególnych składników – warto też wspomnieć, że według ekspertów tylko ten sposób przygotowywania posiłków pozwala poczuć prawdziwy smak poszczególnych składników. Nie jest on rozmywany przez wodę, nie jest też zmieniany przez tłuszcz, który niezbędny jest do smażenia. Zmianie nie ulega też kolor składników.
  • możliwość całkowitej rezygnacji z używania soli – co ważne dla naszego zdrowia, przy gotowaniu na parze można całkowicie zrezygnować z używania soli. Naturalny smak potraw jest wystarczająco intensywny. Posiłki przygotowywane na parze są też mniej kaloryczne i lekkostrawne, bo nie wymagają używania tłuszczu.

Czy warto kupić kuchenkę mikrofalową z gotowaniem parowym?

Jak najbardziej. Skoro kupujemy mikrofalówkę, to warto zadbać, by miała tę funkcję. Gotowanie parowe w mikrofali sprawia, że możemy zaoszczędzić na zakupie parowaru. Unikając zakupu dodatkowego sprzętu, będziemy mieć też więcej miejsca w kuchni. Gotowanie w kuchence mikrofalowej z użyciem pary to więc same korzyści.


Produkty z możliwością gotowania na parze, które polecamy w naszym sklepie:

Kuchenki mikrofalowe wolnostojące


Kuchenki mikrofalowe do zabudowy


Parowary


Mogą Cię zainteresować:

zdjęcie autora
Autor
Julia Sowińska
Świetnie zorganizowana i pełna pozytywnej energii. Mama dwójki szkrabów, która ceni sobie maksymalne ułatwianie codziennych obowiązków domowych. Artystka w kuchni, która serce oddała przepisom swojej prababci. Od czasu do czasu chętnie poznaje tajniki kuchni orientalnej.
Dziękujemy, że przeczytałeś cały artykuł. Jak go oceniasz?
4.2/5 (5 głosów)

Czytaj więcej