
Czym różnią się od siebie poszczególne gatunki kawy? Jaki rodzaj kawy warto wybrać? Te pytania zadają sobie miłośnicy aromatycznego i pobudzającego napoju na całym świecie. Coraz szerszy wybór kaw sprawia, że zdecydowanie się na konkretną odmianę tego napoju może być nie lada wyzwaniem.
Gatunki kawy – co warto o nich wiedzieć? Spójrzmy na te, które cieszą się największą popularnością:
Kawa Arabika – najpopularniejszy rodzaj kawy
Kawa Arabika to najstarszy, a jednocześnie najbardziej popularny gatunek kawy na świecie. Arabica pochodzi z Etiopii, na terenie której odkryto niezwykłą odmianę kawowca. Jego uprawa dość szybko stała się popularna i w innych regionach świata, choć specyficzne wymagania klimatyczne znacznie ograniczają możliwości zakładania jego plantacji. Z tego wyjątkowego krzewu pochodzą ziarna, z których powstaje kawa uznawana za kawę wyjątkowo dobrą, a wręcz ekskluzywną. Co warto wiedzieć na temat Arabiki?
Uprawa kawy Arabika
Ziarna tej kawy rosną na drzewkach, których wysokość osiąga przeciętnie od 3 do 5 metrów. Kawa ta może być uprawiana w różnych regionach świata, przy czym najwięcej plantacji spotkać można na terenie Afryki oraz Azji. Ważną sprawą dla tego gatunku kawy jest tropikalny klimat oraz wysokość – minimum 900 m n.p.m. Wszystko to przekłada się ostatecznie na cenę kawy, która może wynosić nawet około 80 złotych za kilogram.
Jakie efekty przynosi odpowiednia uprawa? Dorodne ziarna, które wśród producentów kawy cieszą się wielkim zainteresowaniem. To właśnie duże ziarna z bruzdą, która przypomina literę S, są jedną z najbardziej charakterystycznych cech Arabiki. Choć plantacje tej kawy są dość wymagające, a cena dość wysoka, to właśnie ta odmiana dominuje na naszych rynkach. Jak wynika ze statystyk, Arabika to około 70% globalnej produkcji kawy na świecie. Skąd bierze się tak wielka przewaga nad tańszą i łatwiejszą w uprawie Robustą? Duży wpływ mają tu te cechy, które decydują o aromacie i smaku gotowego napoju.
Jakie właściwości ma Arabika?
Wysoko oceniana przez ekspertów, cieszy się wielkim uznaniem wśród koneserów. Arabika to doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy cenią sobie lekko kwaskowatą kawę o czekoladowym lub korzennym posmaku. Arabika ceniona jest jednocześnie za łagodny smak i wspaniały aromat, dzięki czemu każda jej filiżanka daje kawoszom wiele radości.
Jest to jednocześnie kawa o dość niskiej zawartości kofeiny (0,9-1,4%), zatem śmiało można ją polecić tym, którzy starają się unikać zbyt mocnych napojów oraz tym, dla których smak i aromat kawy są ważniejsze, niż jej pobudzające właściwości.
Kawa Robusta – czym różni się od Arabiki?
Kawa Rrobusta pod względem popularności zajmuje drugie miejsce. Ten gatunek kawy został odkryty dopiero w XIX wieku, jednak dość szybko zyskał uznanie wśród miłośników intensywnych, mocnych i pobudzających napojów. Czym różni się Robusta od Arabiki?
Uprawa kawy Robusta
Drzewka tej kawy są znacznie większe niż drzewka Arabiki, a ich wysokość może osiągać nawet 13 metrów. Robusta to kawa o wyjątkowo odpornych na choroby ziarnach. Ziarna te są mniejsze niż ziarna Arabiki. Dodatkowo cechują się one bladozieloną barwą oraz bruzdą, która – przebiegając przez ziarno – wyznacza prostą linię. Ziarna Robusty są wyjątkowo odporne na zmiany klimatyczne, dzięki czemu plantacje tego rodzaju kawy cieszą się wielką popularnością wśród producentów kawy.
Gdzie najlepiej zakładać plantacje Robusty? Najlepiej w przypadku tej kawy sprawdzają się tereny leżące na wysokości 200 – 900 m. n.p.m., w przypadku których normą są temperatury wynoszące 24 – 30 stopni. Takie położenie plantacji sprawia, iż uprawa Robusty staje się znacznie łatwiejsza niż uprawa Arabiki.
Robustę od Arabiki różni też znacznie krótszy okres wegetacji oraz większa wydajność. Mimo to produkcja tej kawy jest znacznie mniejsza, niż w przypadku Arabiki. Wynosi ona zaledwie około 30%. Dlaczego udział tej kawy w światowej produkcji jest tak niski, skoro jej uprawa jest znacznie łatwiejsza? Bo właściwości tej kawy są dość specyficzne.
Jakie właściwości ma kawa Robusta?
Robusta cechuje się dość wyrazistym smakiem: ostrym i gorzkim. Ze względu na te cechy, którym towarzyszy przekonanie o wyższości Arabiki, z Robustą spotkamy się głównie w kawowych mieszankach oraz w kawach typu instant.
Robusta to dobra propozycja dla tych, dla których ważna jest kofeina. W Robuście zawartość tej substancji jest większa niż w Arabice i waha się w przedziale 1,8-4%.
Polecane młynki do kawy
Mieszanki Arabiki i Robusty – czy warto kupować?
Większość kaw, z jakimi możemy się spotkać w naszych sklepach, to mieszanki Arabiki i Robusty. To one cieszą się największą popularnością, to one najczęściej trafiają do naszych koszyków. Dlaczego są one najbardziej atrakcyjnym rozwiązaniem dla miłośników kawy? Bo stuprocentowa Arabika jest kawą dość drogą, z kolei sama Robusta jest zbyt mocna i zbyt gorzka. Odpowiednie połączenie tych gatunków kawy pozwala z kolei osiągnąć wspaniałe efekty, a jednocześnie – daje znaczne możliwość obniżenia ceny za kilogram kawy.
Jakie są inne gatunki kawy?
Arabika oraz Robusta to najbardziej znane odmiany kawy, które mogą się dodatkowo pochwalić wieloma lokalnymi odmianami. To właśnie te kawy, a raczej ich mieszanki, wiodą prym na światowym rynku. Warto jednak pamiętać, że nie tylko po nie możemy sięgać. Z jakimi gatunkami możemy się jeszcze spotkać? Ponieważ jest ich sporo, skupmy się na tych najbardziej fascynujących.
- Liberica – dość mało znanym gatunkiem kawy jest liberica. Odkryta w XX wieku w rejonie równika, jest kawą wzbudzającą sporo emocji. Wielką jej zaletą jest niska cena oraz znaczna wydajność. Niestety – osoby decydujące się na ten gatunek kawy muszą sobie zdawać sprawę z tego, iż takie ekonomiczne rozwiązanie oznacza kawę o dość ubogim aromacie. Nie warto jednak przekreślać tej odmiany kawy, gdyż – wykorzystana w umiejętny sposób – może stać się cennym dodatkiem do wielu mieszanek kawowych.
- Gwatemala Antiqua – wśród kaw mniej znanych na wyróżnienie zasługuje też Gwatemala Antiqua – kawa idealna dla bardziej wymagających miłośników kawy, dla których liczy się wysoka zawartość kofeiny oraz wyrafinowany, korzenny smak.
- Jamajka Blue Montain – trwały i mocny aromat, idealna równowaga – oto cechy charakterystyczne kawy Jamajka Blue Montain. To kolejny gatunek dla koneserów, którzy są w stanie sporo wydać na kawę mogącą spełnić ich wysokie oczekiwania.
Wybór odpowiedniego gatunku kawy to podstawa dla każdego amatora „małej czarnej”, który chce się cieszyć wybornym smakiem tego pobudzającego napoju. Kawa liberyjska oraz najsłynniejszy duet: Arabika i Robusta – z takimi gatunkami kaw spotykać będziemy się najczęściej. Jeśli w porę poznamy cechy typowe dla poszczególnych rodzajów kaw, łatwiej będzie nam wybrać ten gatunek, który najlepiej spełni nasze oczekiwania.
Ekspresy do kawy w naszym sklepie
Mogą Cię zainteresować:
Najnowsze

Masażer do nóg – na co pomaga? Jak używać?

Jak wyczyścić pralkę? Najlepsze sposoby

Co to jest saturator do wody? Polecane urządzenia do gazowania wody

Co oznacza klasa energetyczna? Jak czytać nowe etykiety energetyczne?

Jaki darmowy antywirus wybrać? Polecane programy antywirusowe

Inteligentny dom – smart pokój dla dziecka

Najlepsze prezenty na Komunię. Co kupić za 500 zł, 1000 zł i więcej?

Jak nawadniać ogród latem? Podlewanie trawnika i roślin
