Przelewowe metody parzenia kawy – dripper czy ekspres przelewowy?


Choć ciśnieniowe ekspresy do kawy wydają się być urządzeniami wszechobecnymi, w dalszym ciągu nie brak osób stawiających na nieco bardziej tradycyjne rozwiązania. Jakie metody parzenia kawy wciąż są na topie? Przedstawiamy propozycje dla tych osób, dla których proces przygotowywania „małej czarnej” jest równie ważny, jak jej picie. Jak parzyć kawę metodami przelewowymi? Dripper czy ekspres przelewowy? Co wybrać? Doradzamy

W tym artykule znajdziesz:

  • Dla kogo dripper do kawy?’
  • Jak parzyć kawę w dripperze?
  • Dla kogo ekspres przelewowy?
  • Jak zaparzyć kawę w ekspresie przelewowym?
  • Dripper czy ekspres przelewowy?

Dla kogo dripper do kawy?

Kawa filtrowana może powstawać na wiele sposobów, przy czym jedną z ciekawszych opcji jest kawa z dripa/drippera. Dla osób preferujących przelewowe metody parzenia kawy, niewielki i funkcjonalny dripper stanie się cennym sojusznikiem. Dlaczego? Bo kawa z dripa to przyjemny rytuał parzenia oraz zachwycające efekty. A ponieważ urządzenie to zadziwia niewielkimi rozmiarami, korzystać można z niego i w domu, i w trakcie służbowych podróży.

dripper czy ekspres przelewowy

Jak parzyć kawę w dripperze?

Dripper może być wykonany z różnych materiałów. Szkło, metal, ceramika, plastik – wybór jest ogromny. By móc przygotować w nim kawę należy przygotować czajnik z gorącą wodą, odpowiednią ilość świeżo zmielonej kawy oraz papierowy filtr, z którego gotowy napar trafi do drippera – pojemnika na gotowy napar. Parząc kawę w dripperze należy:

  • przelać papierowy filtr gorącą wodą – aby pozbyć się w ten sposób papierowego posmaku, mogącego negatywnie wpłynąć na ostateczny efekt,
  • nałożyć filtr na dripper,
  • wsypać do filtra odpowiednią ilość kawy,
  • etapami zalewać kawę gorącą wodą – przy czym unikać należy wrzątku.

Najlepsze rozwiązanie to woda o temperaturze 85-94˚C, choć dla osób pragnących zachować naturalne nuty owocowe znacznie lepsze będzie zalewanie kawy wodą o temperaturze 75-85˚C.

Zalewanie kawy etapami – jakie ma znaczenie?

Ważny jest też czas zalewania kawy. Jak postępować, by ze zmielonych ziaren wydobyć maksimum smaku i aromatu? Najlepiej zrobimy w chwili, gdy będziemy zalewać kawę etapami. Najpierw delikatnie nawilżamy kawę umieszczoną w filtrze, a po 30-60 sekundach dolewamy wodę w taki sposób, by powoli przesączała się ona przez filtr z kawą. Dzięki temu można wydobyć z kawy to, co najlepsze, uzyskując rewelacyjny efekt końcowy.

Dla kogo ekspres przelewowy?

Kto chce cieszyć się wybornym smakiem kawy parzonej metodą przelewową, a nie ma cierpliwości do zabawy z dripami, ten może postawić na ekspresy przelewowe. Urządzenia te świetnie sprawdzają się w tych domach, w których po czarną kawę sięga się dość często.

Zalety ekspresów przelewowych:

  • niska cena,
  • proste zasady działania,
  • długi czas utrzymywania wysokiej temperatury,
  • możliwość przygotowania większych ilości kawy jednocześnie.

Wady ekspresów przelewowych:

  • konieczność wymiany filtra po każdym parzeniu kawy, choć nie brak już urządzeń wyposażonych w filtry wielokrotnego użytku,
  • konieczność dokładnego czyszczenia ekspresu po kilkudziesięciu parzeniach,
  • brak możliwości regulowania mocy naparu w większości modeli tego typu ekspresów,
  • dość długi czas przygotowywania wywaru.

Więcej o ekspresach przelewowych dowiesz się w poradniku: Jak wybrać przelewowy ekspres do kawy?

dripper czy ekspres przelewowy

Jak zaparzyć kawę w ekspresie przelewowym?

Parzenie kawy w ekspresie przelewowym jest znacznie łatwiejsze niż przyrządzanie tego napoju w dripperze, choć i tu trzeba pamiętać o kilku prostych zasadach. Podstawa to świeża woda oraz ziarna, zmielone w odpowiedni sposób.

O tym, jaka grubość kawy będzie w danym przypadku najlepsza, decyduje kilka czynników, m.in. rodzaj filtra oraz zalecenia producenta ekspresu przelewowego. Gdy mamy przygotowaną i wodę, i kawę, można zacząć parzenie. W jaki sposób przebiega ów proces? Najpierw w specjalnym pojemniku z grzałką gotowana jest woda, która następnie jest przelewana przez papierowy lub stały filtr z kawą. W trakcie tego przelewania powstaje kawa, która następnie trafia do wykonanego z żaroodpornego materiału dzbanka, a z niego – do naszych filiżanek.

Bardziej szczegółowo o tym jak parzyć kawę w ekspresie przelewowym dowiesz się w poradniku.

Dripper czy ekspres przelewowy?

Parzenie kawy metodą przelewową nie jest zadaniem trudnym, a pozwala nam osiągnąć zaskakujące rezultaty. Zarówno kawa z dripa jaki i z ekspresu przelewowego to doskonała propozycja dla tych, którzy cenią sobie wspaniały smak i aromat, a jednocześnie chcą czerpać wiele radości z samego procesu parzenia kawy.

Co wybrać? Dripper czy ekspres przelewowy? Wybierając dripper parzenie kawy staje się wyjątkowym rytuałem, a jednocześnie szansą na przyrządzanie takiej „małej czarnej”, jaka najbardziej odpowiada naszym indywidualnym preferencjom. Natomiast ekspres przelewowy dedykowany jest dla osób, które cenią sobie wygodę parzenia kawy – bez zbyt dużego zaangażowania w ten proces.

Kawy ziarniste Ekspresy przelewowe do kawy

Przelewowe metody parzenia kawy – dripper czy ekspres przelewowy?
5 (100%) 2 głosów