W polskich kuchniach coraz częściej instalowane są płyty grzewcze, głównie: indukcyjne, zapewniające większy komfort i większe bezpieczeństwo podczas przygotowywania posiłków. Decydując się na taki zakup trzeba jednak wiedzieć nie tylko jak z niej korzystać, ale też jak dbać o płytę indukcyjną.
O tym, jak wybrać płytę indukcyjną dowiesz się z poradnika Jaka płyta indukcyjna do kuchni?
W tym artykule znajdziesz:
- Czym cechuje się płyta indukcyjna?
- Jak dbać o płytę indukcyjną i czym czyścić?
- Codzienne mycie płyty indukcyjnej
- Jak pozbyć się większych zabrudzeń?
Czym cechuje się płyta indukcyjna?
Płyta indukcyjna do kuchni to urządzenie, którego zasada działania jest oparta na polu magnetycznym. Energia potrzebna do podgrzania naczynia jest przekazywana bezpośrednio do jego dna i nie jest marnotrawiona poprzez rozprzestrzenianie na boki.
To nowoczesny sprzęt, którego najmocniejszym atutem jest wysoka efektywność: płyta indukcyjna potrafi doprowadzić wodę do wrzenia w czasie cztery razy krótszym niż w przypadku płyty gazowej.
Płyta indukcyjna jest efektywna, a także bezpieczna dla użytkowników (także tych najmłodszych) – w porównaniu do płyty gazowej.
Innym istotnym plusem płyty indukcyjnej są niskie koszty użytkowania. Faktem jest jednak, że trzeba też wyposażyć się w odpowiednie garnki i patelnie, co jest jednym z większych minusów.
Najczęściej kupowane płyty indukcyjne w Komputronik.pl
Jak dbać o płytę indukcyjną i czym czyścić?
Każdy domownik powinien wiedzieć, jak czyścić płytę grzewczą, a przede wszystkim: jak robić to bezpiecznie. Przede wszystkim warto zaznaczyć, że czyszczenie płyty indukcyjnej jest wygodne, szczególnie gdy porówna się je do utrzymywania w czystości klasycznej kuchenki. Nie ma tutaj żadnych wytłoczeń, zakamarków czy ruchomych elementów. To prosta i bardzo gładka powierzchnia, która w dodatku jest wysoce odporna na zarysowania.l
Codzienne mycie płyty indukcyjnej
Zaletą takiej powierzchni jest właśnie fakt, że szybkie czyszczenie płyty grzewczej można wykonywać każdego dnia, a nawet po każdym przyrządzonym posiłku. Para wodna, wraz z cząsteczkami tego co gotujemy, skrapla się bowiem i jeśli od razu jej nie zetrzemy, na szklanej powierzchni pozostaną suche plamy.
Zwykle wystarczy przetrzeć powierzchnię płyty, a można to zrobić miękką, lekko wilgotną ścierką, ręcznikiem papierowym lub jeśli płyta jest chłodna ściereczką z gąbki. Warto wybrać środek czyszczący przystosowany do takich urządzeń, jak specjalna emulsja lub spray skutecznie usuwający zanieczyszczenia i nadający połysk, ale pozbawiony właściwości ściernych. Można też użyć zwykłego, dobrego płynu do naczyń, a na koniec dnia, dla połysku, nawet płynu do szyb (najlepiej o zapachu pasującym do kuchni, np.: cytrynowym). Zasada postępowania może być następująca:
- Nanosimy niewielką ilość środka na płytę,
- Rozprowadzamy go równomiernie po powierzchni,
- Po chwili ścieramy środek wilgotną ścierką, co jakiś czas przepłukując ją w czystej wodzie,
- Na koniec można jeszcze przetrzeć płytę czystą, lekko wilgotną ścierką.
Jak pozbyć się większych zabrudzeń?
W przypadku wykipienia zawartości garnka należy jak najszybciej wyłączyć urządzenie, zdjąć naczynie z płyty i lekko zwilżoną bawełnianą(!) ścierką lub ręcznikiem zebrać to, co się wylało. Kontakt ściereczki z polem grzewczym może trwać ułamek sekundy, w przeciwnym razie może zostać przypalona.
Nie wolno używać ściereczek z gąbki i gąbek z tworzywa sztucznego, bo przy kontakcie z gorącym polem grzewczym mogą się roztopić lub nawet przykleić do nagrzanego pola.
Jeśli zawartość z garnka zdążyła się już przypalić na polu grzewczym, najlepiej pozostawić pole do ostygnięcia i dopiero wtedy dokładnie oczyścić emulsją do płyt szklanych. Nie jest zalecane dalsze gotowanie na zabrudzonym polu.
Oczyścić należy także sam garnek (!) który będzie gorący, trzeba o tym pamiętać. Jeśli od spodu nic się nie przypiekło, można kontynuować gotowanie.
Z kolei gdy na płycie znajdują się przypalone resztki jedzenia – po odczekaniu aż pole ostygnie – należy skorzystać ze skrobaczki – często jest dołączona do zestawu. Po zeskrobaniu zabrudzenia przystępujemy do zwykłego mycia (w opisie jak wyżej).
Bezpieczne korzystanie z płyty indukcyjnej pozwala jednak ustrzec się przed sytuacjami, takimi jak wykipienie mleka czy zupy. Warto uważnie dobierać moc grzania i w miarę możliwości kontrolować urządzenie, szczególnie podczas gotowania z nałożoną na garnek pokrywką.
Przede wszystkim jednak należy pamiętać, by dbać o czystość płyty, bo odwdzięczy się nam za to długoletnią, niezawodną pracą.
Mogą Cię zainteresować: